Wat kost een cruise?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Inhoudsopgave

Ben jij nog nooit op cruise geweest en wil je dat wel graag? Maar jouw brandende vraag is: Wat kost een cruise? Bekijk de video onderaan of lees even verder! Je zit hier goed want ik ga jou alles uitleggen over de prijs van een cruise en wat er allemaal eventueel nog bijkomt. Ook ga ik je 3 voorbeelden van cruises laten zien. Dus lees gezellig even verder, het bezorgt jouw misschien ook wel een leuke ( en goedkope) cruise!

Wat kost een cruise en wat komt bij de cruiseprijs erbij?

Wat kost een cruise
Foto: Jason

Dit is wel belangrijk want mits je een all inclusive cruise hebt geboekt komen er vaak nog kosten voor een drankenpakket bij. Ook voor wifi aan boord en eventuele persoonlijke uitgaven in de specialiteitenrestaurants, winkeltjes en de spa aan boord wil je misschien wat geld apart leggen als je daar gebruik van wilt maken.  Even op een rijtje. Wat komt er meestal bij de cruiseprijs bovenop als het er niet bij vermeld staat:

 • Drankenpakket.
 • Als je gebruik wilt maken van de specialiteitenrestaurants betaal je vaak een kleine toeslag per persoon.
 • Persoonlijke uitgaven in de winkeltjes en spabehandelingen.
 • Voor wifi betaal je vaak ook apart. Er zijn wifi pakketten op de meeste cruiseschepen. Wifi gaat aan boord via de sateliet en is niet goedkoop en misschien niet zo snel als je thuis gewend bent.
 • Ook fooi komt komt nog bovenop de cruiseprijs als er niet speciaal bij vermeld staat dat het is inbegrepen in de cruiseprijs. Lees meer over de fooi per cruisemaatschappij.

Voordat je een mooie cruise zoekt..doe eerst dit!

Voordat we het gaan hebben over wat een cruise kost , is er één ding wat je voor jezelf vast moet stellen voordat je ook maar naar een cruise gaat kijken.

BEPAAL JE EIGEN BUDGET.

Naast het bepalen van je budget is het ook handig om te kijken wanneer en waar je wil gaan cruisen want er zijn periodes dat sommige cruises goedkoper zijn. Ook kan een cruise vroegboeken, zo’n 18 maanden van te voren vaak heel voordelig uitpakken!

We gaan er even van uit dat je als stel een cruise wilt maken en dat je samen 3500 euro hebt te besteden. Ik ga hieronder een paar cruise voorbeelden laten zien.

Wat kost een cruise Noorse fjorden?

Wat kost een cruise
Bergen in Noorwegen. Foto: F. Venhaus

Laten we ervan uitgaan dat je met je partner naar de Noorse fjorden wilt op een cruise in de zomervakantie. Dat moet op zich helemaal geen probleem zijn, we gaan eens kijken wat deze cruise kost en of het lukt voor 3500 euro.

Neem nou deze cruise, een 8 daagse cruise vanuit Amsterdam naar de Noorse fjorden met de MS Koningsdam van Holland Amerika Lijn. Een supermooie en luxe cruiseschip.

Deze cruise kost voor een binnenhut 899 pp. Dat is een supermooie prijs. Daar komt het volgende nog bij:

 • De fooi, 13,50 $ per persoon per dag. Dit zijn standaard prijzen en kunnen door de cruise maatschappij veranderd worden.
 • drankenpakket, 44,95 dollar per dag persoon en geldt voor een max. van 15 drankjes
 • een btw charge van 15% over dit drankenpakket.

Dan kom je dus totaal op

899 euro voor de cruise(binnenhut) x 2 personen = 1890 euro

13,50 $ x 8 x 2 voor de fooi = 216 dollar = 185 euro

44,95 $ x 8 x 2 voor het drankenpakket = 719,20 dollar  = 616 euro

en 15% over 616 euro  = 91,40 euro

Wat kost deze cruise naar de Noorse fjorden? Totaal kost deze cruise:  2784,40 euro met de huidige wisselkoers. Hier komen nog eventuele kosten van excursies en andere persoonlijke uitgaven bij. Je zit dus onder de 3500 euro.

Aan de prijzen genoemd in dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat kost een cruise naar het Caribisch gebied?

Caribisch gebied. Foto:T.Grim

We nemen nu een cruise naar het Caribisch gebied met Norwegian Cruise Lines vanuit Miami. Norwegian hanteert Free At Sea, het concept dat je voor 99$ extra bijbetaling kan kiezen uit bepaalde pakketten waaronder drank, internet, excursies, diners in specialiteitenrestaurants. Naar Miami moet je natuurlijk vliegen dus de vliegkosten komen er ook nog bij.

Als cruise heb ik een mooie cruise gevonden met Norwegian Cruise Lines voor 699 euro p.p. Bij Norwegian is de fooi inbegrepen in de cruiseprijs. Ook wordt er hier 15 % btw berekend over de drankjes die je drinkt en eventuele extra uitgaven.

 • Vliegticket: ongeveer 650 euro p.p.
 • Cruise: 699 euro p.p.
 • Free AT Sea voor 99$ p.p.
 • Esta USA(Visum): 29,95 p.p.
 • Hotel Miami voor zondag de 14e – 15e: 150 euro p.p. (beter te vroeg dan te laat).

Wat kost deze cruise vanaf Miami: Totaal 1529 euro p.p. Met zijn tweetjes kom je dan op: 3255,90 euro voor deze mooie cruise naar het Caribisch gebied vanuit Miami. Met het budget van 3500 euro kan je dus ook deze cruise maken. Let wel op dat de 15% btw hier nog bovenop komt over wat je drinkt en extra persoonlijke uitgaven!

Aan deze bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat kost een cruise in West Europa?

De kust van Normandië. Foto: P.Goddard

De cruise die ik gevonden heb is deze met Aida: Een 8 daagse cruise vanuit Rotterdam (lekker dichtbij) en deze gaat naar de West Europese hoofdsteden! Een superleuke cruise waar je steden als Southampton, Londen, Le Havre, Zeebrugge en Rotterdam zelf natuurlijk kan bezoeken!

Bij Aida is ook de fooi en tafeldrank inbegrepen in de cruiseprijs. Je kan een Aida drankenkaart kopen maar dat hoeft niet. Je kan ook de drankjes die je buiten de maaltijd drinkt los aanschaffen. Alle info over een drankenpakket of drankenkaart bij Aida.

Cruiseprijs: vanaf  575 euro p.p. (binnenhut). x 2

Aangezien hier de fooi en tafeldrank al bij inzit komt er dus alleen nog geld bij als je naast de maaltijden nog wat wilt drinken. Stel je koopt een Aida drankenkaart voor 180 euro met zijn tweetjes. Dan kan je voor 200 euro besteden aan drank en/of eten in a la carte restaurants. Kosten voor excursies zijn ook voor eigen rekening.

Aida drankenkaart: 180 euro ( bij Aida betaal je geen service toeslag).

Totaal: 2 x 575 euro plus 207 euro voor de drankenkaart = 1357 euro

Let op dat als je meer wilt drinken of meer persoonlijke uitgaven doet, dat het bedrag natuurlijk oploopt.

Wat kost een cruise vanuit Barcelona?

Wat kost een cruise
Park Guell in Barcelona. Foto: A.Dezfoolian

Er zijn prachtige cruises vanuit Barcelona naar mooie steden in verschillende landen aan de Middellandse Zee. Neem bijvoorbeeld een 8 daagse cruise vanuit Barcelona met Costa Cruises naar Valencia, Palermo (Sicilië), Civitavecchia ( kan je Rome bezoeken), Savona en Marseille.

We gaan kijken of deze cruise te doen is onder de 3500 euro voor 2 personen. Als voorbeeld neem ik een binnenhut maar een buitenhut of suite is natuurlijk duurder. Ook is de prijs afhankelijk van de vertrekdatum en de bezetting.

 • Cruise is vanaf: 429 euro p.p. x 2 = 858 euro
 • Fooi Costa 7 x 10 x 2 = 140 euro
 • Drankenpakket is inbegrepen maar afhankelijk van de soort hut of suite. Mocht je een goedkope hut nemen en meer willen drinken dan kan je aan boord het drankenpakket opwaarderen. Deze kosten kan ik nu niet meenemen omdat ik niet weet hoeveel je drinkt naast de maaltijden. Kosten hiervoor zet ik dus op 0.
 • Vliegkosten Amsterdam – Barcelona: gemiddeld 175 euro p.p. x 2 = 350 euro
 • Hotel of goedkoop pension in Barcelona voor en na je cruise: gemiddeld 75 euro p.p. x 2 = 150 euro

Wat kost deze cruise vanuit Barcelona totaal? Totaal kost deze cruise voor 2 personen: 1498 euro. Dit is ruim onder de 3000 euro! Let wel op dat je als je meer wilt drinken dan dat is inbegrepen in het drankenpakket je extra kosten hebt voor drank. Ook eventuele persoonlijke uitgaven in de spa, winkeltjes aan boord en de specialiteitenrestaurants komen er nog bij. En deze crusie is op basis van een binnenhut. Neem je een buitenhut of suite dan is dat ook duurder.

Het resultaat?

Je ziet het in de bovenstaande 3 voorbeelden dat je eigenlijk veel kanten opkan. Maar je kan dus wel een cruise maken met 2 personen ruim onder de 3500 euro! En dat is fijn te weten. Natuurlijk zijn er ook veel duurdere cruises zoals met Seabourn of Ponant. Dat zijn echt super de luxe cruises waar alles inclusief is.

Veel plezier met je cruise! Heb je vragen? Laat een reactie achter!

Let op: Aan de prijzen genoemd in dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Prijzen kunnen worden aangepast door de cruise maatschappijen of cruise aanbieders.

Uitgelichte afbeelding: Kris

Wat Zijn 10 Mooie Cruise Havens Die Jij Niet Mag Missen?

Vul je naam en emailadres in en ontvang Gratis en direct een prachtig PDF met 10 mooie havens in je postvak. Geschreven i.s.m. Captaincruise! Tevens ontvang je 1 x per 2 weken een mail met interessant cruise nieuws en leuke aanbiedingen. PS: wij houden ook niet van spam. Je emailadres is veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *