Tour Nieuw Statendam. Ga je mee?

Inhoudsopgave

Ik was uitgenodigd door het PR buro van de HAL voor een Tour Nieuw Statendam en op 12 mei 2019 was het dan eindelijk na lang wachten zover. Hoe zag deze Tour Nieuw Statendam eruit én waar staat tegenwoordig de HAL voor?? Lees snel verder.

Tour Nieuw Statendam begint met mega uitleg over de HAL!

Wat ik zo graag wou weten werd eindelijk beantwoord. Waarmee onderscheidt de HAL zich in vergelijking met andere cruisemaatschappijen?

Dat werd ons op de Tour Nieuw Statendam haarfijn uitgelegd door Nico Bleichrodt, de director van de HAL van Europa. In de speech waar de Tour Nieuw Statendam mee begon in de Rolling Stone Rock Room werden de kernpunten genoemd waarmee de HAL een nieuwe doelgroep wil aantrekken:

 • de moderne onderzoeker
 • de eetfanaat
 • en de muziek gekken
 • oftewel in Theo zijn woorden: de Explorers, foodies & Music Lovers

De “Modern Explorer”

De moderen onderzoeker van tegenwoordig is: Nieuwsgierig, actief, leeft het leven tot de top!, wil altijd nieuwe dingen leren en onvergetelijke ervaringen (mee)maken. Met meer dan 500 verschillende routes en meer dan 470 havens wereldwijd moet dat zeker lukken op een cruise van de HAL.

Info over de volgende haven?

En nieuwe dingen leren kan ook. Op de Tour Nieuw Statendam zag je op het observatiedek mooie grote computertafels met daarop alle routes en havens waar die cruise wordt aangelegd. Aantoetsen en alle info en excursies kwamen tevoorschijn!

Foodies opgelet!

De eetliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Holland America Line. Op alle cruiseschepen zijn veel eetgelegenheden, van al la carte tot buffetrestaurants. Allemaal superheerlijk. Ook ik mocht op de Tour Nieuw Statendam proeven van enkele heerlijkheden in de Pinnacle Grill.

Op de Nieuw Statendam zijn de volgende restaurants waar je kan genieten van heerlijke gerechten. De beroemde Jonnie Boers van de Librije uit Zwolle is aangetrokken. Zijn gerechten kan je proeven in de Pinnacle Grill. Ook worden er kookworkshops gegeven die op tv worden uitgezonden!

Wat zijn de eetgelegenheden op de Nieuw Statendam?

Op de Tour Nieuw Statendam hebben we de volgende restaurants bezocht:

 • De Sjieke Dining Room natuurlijk op dek 2 en 3. Boven is vaste tijden( 17.45 en 20.00) en beneden is open zitting( binnenlopen wanneer je wilt).
 • De Lido, het overheerlijke buffetrestaurant ( Zie foto’s).
 • New York Pizza op het pooldek waar je tot s’avonds laat pizza kan eten.
 • Het Grand Dutch Cafe, met pannenkoeken, poffertjes etc. en Nederlands sprekend personeel ( Niet om te eten;).
 • La Canaletto, een luxe Italiaans restaurant waar je voor 15 dollar pp lekker italiaans kan eten, het beste eten ter wereld!
 • La Tamarind voor aziatisch eten, met ook een aparte sushi hoek!
 • Natuurlijk de luxe al la carte “The Pinnacle Grill”, die 1 x per cruise wordt omgetoverd tot de Librije met eten van Jonnie Boers.
 • En er is ook een heerlijke ijshoek!

Goede muziek op de Tour Nieuw Statendam!

Ja, als je goede muziek wilt horen dan is een cruise met de Nieuw Statendam zeker aan te bevelen. De Tour Nieuw Amsterdam begint goed! De muziek die wij te horen kregen na de welkomspeech was oorverdovend maar keigoed! Althans dat is mijn smaak. Een goede rockband deed ons allemaal even wakker worden om 11 uur in de morgen.

Enkele nummers die ze speelden waren van de Stones ( I can’t get no satisfaction), The Eagles (Take is Easy) en nog een paar knalnummers waarvan ik de naam niet weet. Er werd zelfs gedanst. Daarna werden we meegenomen naar de Lincoln Stage Center waar supermooie jazz werd gespeeld door een vijftallig band. Heel mooie muziek met een moderne noot! De Tour Nieuw Statendam was begonnen! En hoe!

De rest vd rondleiding op de Tour Nieuw Statendam

De Tour Nieuw Amsterdam gaat dus na het muziekgebeuren richting eten. We waren we allemaal goed wakker en ontspannen en we gingen heerlijk eten in The Pinnacle Grill. Er was een speciaal 3 gangen menu opgesteld voor ons met gerechten uit verschillende restaurants op het cruiseschip (zie foto).

Na het eten met de goede wijn kregen we de rest van dit mooie cruiseschip van Holland Amerika Lijn te zien. We begonnen op dek 12 waar speciale prive cabanas ons opwachten voor een heerlijke siesta. Helaas kon dat niet want we moesten door maar als je een cruise boekt, kan dat dus wel. Deze cabanas zijn voor een klein bedrag voor de hele dag te huur.

Er is ook een bubbelbad en een kleine bar. Toen naar het observatiedek waar het uitzicht ook super is natuurlijk, de “echt lekkere koffie” koffiehoek is én de computertafels met informatie( Explorer) over de bestemmingen op die cruise.

Ont- en inspannen in de Greenhouse Spa, Salon & fitness

Het vervolg van de Tour Nieuw Statendam gaat langs de Greenhouse Spa & Salon waar je kan genieten van thermals baths, verwarmde relaxbedden en overheerlijke lichaams- en gezichtsbehandelingen. Wat mij opviel was de grote fitness! Jeetje, echt superveel apparatuur, allemaal nieuw. Dus de kilo’s vliegen er even hard weer af dan dat ze er aankomen natuurlijk. Dat kan eventueel met een personal trainer (kleine toeslag betaal je hiervoor).

Toen langs de restaurants: Lido, La Canaletto, La Tamarind, grand Dutch Cafe, IJshoek, New York Pizza en La Tamarind. ( In The Pinnacle Grill hadden we geluncht). Toen naar het achterdek waar de sail away party’s plaatsvinden. Al laatste de Dining room natuurlijk waar je op vaste tijden kan eten maar ook een open zitting is.

In het kort de Tour Nieuw Statendam:

 • Prive cabanas met bubbelbad en bar op bovenste dek
 • Observatiedek met koffiehoek en explorer computers
 • De relaxte spa met grote fitness( met uitzicht over zee)
 • Bezoek aan alle restaurants: Lido, La Canaletto, La Tamarind, Grand Dutch Cafe, Ijshoek, Pizza en La Tamarind.
 • Achterdek met zwembad, kleine bar en tafeltjes om te roken.
 • Pooldek met supermooi zwembad, ligbedden en tafeltjes om te eten.
 • Ben ik nog iets vergeten? Ja, de hutten en suites konden we helaas niet zien omdat het schip vol was. Maar ik heb toch wat fotos. Er zijn trouwens naast de gewone hutten, suites en luxe suites ook spa binnenhutten, familie hutten en single hutten op de Nieuw Statendam.

Na de tour Nieuw Statendam zin in meer?

Ben jij na deze Tour Nieuw Statendam enthousiast en wil je zelf een cruise maken? Dat kan natuurlijk! Kijk hieronder bij de cruise aanbieders voor een mooie cruise op de Nieuw Statendam. Veel plezier!

Uitgelichte afbeelding: Tom Gulbrandsen