Star Clippers, hou je van (mee)zeilen?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Inhoudsopgave

Zoek jij een cruisemaatschappij waar je kunt meehelpen met zeilen? Dat kan bij Star Clippers! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een avontuurlijke én luxe zeilcruise.

Star Clippers
Foto: Joe Ross

Proef de zeilsfeer bij Star Clippers!

Als je denkt aan meezeilen onder een stricte hand van de crew en kapitein, dan valt dat alles mee. In een super informele sfeer wordt er door het personeel de zeilen gehesen aan boord van de Star Clippers zeilschepen en als je mee wilt helpen dan mag dat.

Meestal wordt er s’nachts op de motor gevaren, waarna er  s’ochtends op een redelijke afstand van de haven de zeilen worden gehesen. Dit is natuurlijk wel allemaal afhankelijk van de wind en kan dus sterk verschillen per cruise.

Informele briefings van de kapitein

Ook wordt er elke dag door de kapitein zelf een praatje gehouden aan dek waar van alles wordt besproken en soms ook de mooiste verhalen worden verteld!

Naast deze briefings vinden er ook demonstraties en activiteiten aan boord van Star Clippers plaats, zoals touwen knopen en navigatielessen.

Relaxed meezingen bij de pianobar

Je bent helemaal vrij om zelf je avond en dag in te delen. Geen strakke schema’s en gewoon een open zitting met eten. Over het heerlijke eten vertel ik later nog meer.

S’avonds is er entertainment in de vorm van de pianobar (meezingen hoeft niet hoor, maar mag) of lokale muzikanten en artiesten/kunstenaars  die aan boord komen.

Geen grote broadway shows dus, maar gewoon gezellige, kleinschalige artiesten die de lokale sfeer laten zien en horen van waar je bent op dat moment!

Op gezamenlijk (zeil)avontuur

De gasten van Star Clippers zijn gemiddeld tussen de 30 en 60, en toch wel vaak zeilliefhebbers, of mensen die graag de ervaring willen opdoen met het zeilen(of ontspannen) op een groot zeilschip.

Wat de gasten onderling bindt is dan ook niet de leeftijd maar meer het gevoel van avontuur wat je op de schepen van Star Clippers ervaart!

Voor kinderen geldt geen minimum leeftijd maar er zijn geen aparte kinderfaciliteiten op alle drie de schepen. Hoewel ik het mij wel zo kan voorstellen dat als je een paar pubers thuis hebt, dat die het geweldig zullen vinden om mee te zeilen met Star Clippers!

Belangrijke info voor niet zeilers over Star Clippers

Voor mensen die nog nooit gezeild hebben, heb ik wat dingetjes op een rij gezet waar je rekening mee moet houden voordat je overweegt om een zeilcruise te boeken met Star Clippers.

Want ook mensen die nog nooit gezeild hebben, of die alleen maar de hele dag in de zon willen liggen, zijn natuurlijk welkom!

De 3 schepen van Star Clippers zijn echte zeilschepen. Dat betekent dat als er wordt gezeild en het waait hard, het schip iets zal overhellen naar één kant. De horizon is dan niet recht meer maar een beetje scheef;) Ook kan je wat deining meemaken. Hier moet je dus rekening mee houden en tegen kunnen.

Er zijn geen stabilisatoren op de Star Flyer en de Star Clipper zoals op andere cruiseschepen aanwezig die het schip recht kunnen houden in harde wind.

Op de Royal Clipper zijn wel stabilisatoren dus daar heb je dat probleem minder.

Ook zijn de gangen zijn wat smal en er zijn veel trappen. Er is geen lift op de Star Clipper en Star Flyer.

De 3 schepen van Star Clippers

 • Star Flyer
 • Royal Clipper
 • Star Clipper

Star flyer van Star Clippers

We beginnen met de kleinste, de Star Flyer. Dit drie sterren zeilschip is goed voor 170 gasten en heeft 70 personeelsleden.

Star Flyer heeft 4 masten, is 116 meter lang en 15 meter breed. Ze heeft 4 dekken, 2 zwembaden, 1 restaurant met open zitting, een bibliotheek, ligstoelen, een binnen en buiten bar, een piano bar en geen lift.

Star Flyer is ook mooi en authentiek ingericht. luxe, klassiek inrichting met veel donker hout. Scoort op het moment van schrijven op Zoover een 8,4 gemiddeld qua reviews.

Welke hutten/suites zijn er op de Star Flyer?

Binnenhut: van 8 vierkante meter met dvd, tv, fohn, kluis en telefoon.

Buitenhutten: van 11 en 12 vierkante meter, ook met dvd, tv, fohn, telefoon en kluis. En met raam natuurlijk.

Buitenhut deluxe: van 14 vierkante meter met dvd, telefoon, fohn, kluis, telefoon, minibar en jacuzzi. Ook met een raam.

Suite: de eigenaarssuite van 22 vierkante meter met dvd, televisie, kluis, telefoon, minibar, fohn, jacuzzi en een raam.

Over het algemenen zijn de hutten en suites wat kleiner dan op andere cruiseschepen, maar daarentegen heb je op alle 3 de zeilschepen veel meer ruimte op het dek!

Royal Clipper, de enige varende vijfmaster ter wereld

Dit vier sterren zeilschip is natuurlijk het “neusje van de zalm of kers op de slagroom” of hoe je het ook wilt noemen. Want de Royal clipper is het enige nog varende, 5 masten tellende zeilschip ter wereld.

Ook met een luxe, klassieke inrichting doet het je sterk denken aan de zeilschepen(klippers) uit de 19e eeuw. En dat is ook precies de bedoeling. Antieke prenten, teakhouten dekken, donkerblauwe of rode vloerbedekking, veel donker hout en koperen leuningen waan je jezelf terug in de tijd.

Meer info over de Royal Clipper

 • heeft plek voor 228 gasten en heeft 106 personeelsleden. Er is ook hier een goede, zeer persoonlijke service aan boord.
 • Dit zeilschip van Star Clippers is 17 meter breed en 134 meter lang en heeft 5 dekken.
 • De hoogste mast van de 5 is 58 meter! Waarvan de laatste 6 meter ombuigbaar is, voor als ze onder bruggen of electriciteitskabels door moeten varen.
 • Er zijn 42 zeilen waarvan de oppervlakte totaal iets meer is dan 5000 vierkante meter.
 • Er is 1800 vierkante meter buitendek! Dat is meer dan op de meeste grote cruiseschepen.
 • 3 zwembaden waarvan 1 een doorkijkbodem heeft waardoor je naar het 3 dekken lager gelegen restaurant kijkt.
 • Een binnen en buiten tropische bar.
 • Piano bar.
 • Bibliotheek met internet.
 • Watersportplatform vanwaar je kan watersporten als het zeilschip voor anker gaat. Dit platform zakt dan zeg maar omlaag.
 • een spa en relax ruimte, de Captain Nemo Underwater spa and  lounge. Hier kan je je haar laten doen, je laten masseren of een schoondheidsbehandeling krijgen. En je kan door de patrijspoortjes onder water kijken!
 • Heeft wel stabilisatoren voor als het wat harder waait.
 • Eenn sjiek restaurant.

Welke hutten/suites zijn er op de Royal Clipper?

Binnenhutten: van 10 vierkante meter met dvd speler, televisie, fohn, kluis en telefoon.

Buitenhutten: van 11 en 13 vierkante meter ook met dvd, tv, fohn, kluis en telefoon.

Deluxe buitenhut: van 14 vierkante meter met dvd, tv, fohn, kluis, telefoon, minibar en jacuzzi.

DeLuxe Suite balkon van 22 vierkante meter met airconditioning, kluis, fohn, dvd, tv, minibar, jacuzzi en roomservice!

Eigenaarssuite: van 40 vierkante meter met dvd, tv, fohn, telefoon, fohn, airconditioning, minibar en jacuzzi. Ook roomservice.

Het 3e zeilschip : De Star Clipper

Dit kleinere zeilschip met 4 masten heeft ook een luxe, klassieke inrichting. Het is ook volop genieten met:

 • 2 zwembaden
 • ligbedden met handdoeken
 • binnen en buiten bar en een piano bar
 • bibliotheek

Er is geen lift aan boord van de Star Clipper en ook zijn er geen stabilisatoren. Je ervaart hier dus echt het zeilgevoel!

Welke hutten en suites zijn er op de Star Clipper?

Binnenhutten:  van 8m vierkante meter, met dvd speler, kluis, televisie, telefoon airconditioning en fohn.

Buitenhutten: vanaf 11 vierkante meter, ook met dvd speler, televisie,telefoon,  kluis, fohn en airconditioning. Natuurlijk hebben deze hutten een raam.

Dan is er nog de buitenhut deluxe, van 14 vierkante meter met: dvd speler, televisie, telefoon, kluis, fohn, airconditioning, minibar en een jacuzzi!

Suite: De eigenaarshut van 22 vierkante meter met: dvd speler, televisie, telefoon, kluis, fohn, airconditioning, minibar en jacuzzi. Ook met een raam natuurlijk.

Goed eten in relaxte sfeer bij Star Clippers

Op alle zeilschepen is het eten zeer goed verzorgd, met een open zitting. Dus je kan zitten waar je wilt en ook hoe laat je wilt(wel natuurlijk in de openingstijden van het restaurant).

Het restaurant is ook overal  zeer sfeervol, luxe en klassiek ingericht met blauwe vloerbedekking, antieke prenten en donker hout.

Het ontbijt en lunch is in buffetvorm. De lunch wordt meestal op het bovenste dek geserveerd.

Het ontbijt bestaat uit: fruit, muesli, ei, omelet, kaas, vlees, broodjes. Een uitgebreid ontbijt. Vanaf 06.00 kan je terecht, dat is fijn voor de vroege vogels!

Namiddag snacks worden meestal ook op het bovenste dek geserveerd. En de late avond snacks in de lounge.

Het diner bestaat uit een 5 gangen diner (voorgerecht, soep, sorbet, hoofdgerecht, salade, kaas en dessert) met meestal twee keuzes per gerecht. Ook is er voor het hoofdgerecht vaak nog een chef’s aanbeveling!

Soms wordt er ook een bbq georganiseerd aan de wal! Goed eten dus aan boord de schepen van Star clippers, dat heb ik al lang door.

Wat is de dresscode?

De dresscode op de schepen van Star Clippers is overdag gewoon lekker in je vrijetijdskleding en  s’ avonds  casual informeel. Een das hoeft niet, maar slippers en zwemkleding zijn niet toegestaan tijdens het diner. Er is geen formele avond.

Wil je zelf een cruise boeken met Star Clippers?

Uitgelichte afbeelding: De Royal Clipper by E.Weston

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *