Reisadvies voor je cruise nodig? Dit mag je niet missen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Inhoudsopgave

Jij wilt graag een cruise maken, maar je weet absoluut niet wat je allemaal moet regelen? Hier vind je reisadvies voor je cruise zoals paspoort, visum etc. Ook als jij het zo moeilijk vindt om je huis en haard en misschien ook wel je huisdier tijdelijk achter te laten?

Dan heb ik een top oplossing gevonden, die jij kan gebruiken. Lees rustig even verder, het duurt maar even en je mag eigenlijk dit reisadvies voordat je op cruise gaat niet missen!

Reisadvies
Foto: Irina L via Pixabay.

Wat is de beste voorbereiding van je cruise?

Stel, je hebt eindelijk de beslissing genomen dat je een cruise gaat maken. Je hebt een mooi cruiseschip gevonden en je cruise geboekt! En dat is natuurlijk heel leuk, want een cruise maken is zo’n beetje het leukste wat er is.

Je komt in één vakantie op een heleboel verschillende mooie plekken, je hoeft maar 1 keer je koffer uit te pakken én vanaf het water is gewoon alles véél mooier!

Maar om optimaal te kunnen genieten van je cruise, heb je nog wel goed reisadvies nodig. Ik ga je zoveel mogelijk proberen wat meer uitleg te geven qua reisadvies voor cruises.

Dan kan je denken aan informatie over visa, inentingen en eventueel nog een huisoppas die op je huis en huisdieren kan letten zolang jij geniet van je cruise! Laat ik beginnen met het eerste reisadvies.

Reisadvies 1: Je paspoort  checken

Gaaf, je cruise is geboekt, over 3 maanden ga je! Helemaal te gek. Nu snel je paspoort checken. Het is nog beter als je het in de andere volgorde doet, dus eerst je paspoort checken, dan je cruise boeken.

Niets is namelijk zo vervelend als je een dag voor vertrek ziet dat je paspoort niet lang genoeg nog geldig is!

Voor reizen buiten Nederland heb je een paspoort of Id kaart nodig. Binnen europa (32 landen) kan je ook met een identiteitskaart reizen, maar buiten europa voldoet alleen een paspoort. Je paspoort moet vaak ook nog 6 of 8 maanden geldig zijn na je vertrekdatum.

Een paspoort vernieuwen duurt bij de meeste gemeentes ongeveer 5 werkdagen. Ook kan je een spoedaanvraag doen, dat kost 47 euro extra.

De kosten van je paspoort vernieuwen komen op(zonder spoed) 66,96 euro. Je nieuwe paspoort is 10 jaar geldig. Voor kinderen onder de 18 jaar is ook een geldige identiteitskaart verplicht.

Kinderen kunnen niet meer op het paspoort van de ouders en moeten als ze meegaan hun eigen paspoort of id kaart hebben.

Een paspoort voor kinderen is  5 jaar geldig en kost 51 euro. Het vernieuwen van je paspoort of id kaart kan je doen op afspraak bij je gemeentehuis waar je staat ingeschreven.

Reisadvies 2: Boek een hotel voor of na je cruise

Mocht jij op een cruise gaan buiten Nederland dan is het handig om in de stad van vertrek en aankomst van je cruise een hotel te boeken 1 of 2 nachten voor vertrek en minstens 1 nacht na aankomst! Waarom hoor ik je denken?

Stel jij vertrekt in Miami en je komt s’ morgens om 9 uur aan op het vliegveld en je cruiseschip vertrekt 16.00. Je denkt dat haal ik wel. Ik zeg je , misschien wel (met een hoop stress) maar misschien OOK NIET. Als jouw vliegtuig vertraging heeft, of  door customs  gaan duurt laaaaang, en dan moet je ook nog wachten op je bagage en je mist je cruiseschip.

Tja, als jij een hotel boekt voor een nachtje in Miami , kom je op je gemak ene dagje eerder en dan ben jij van die stress af. En je wandelt uitgeslapen je cruiseschip op! Boek hier een hotel.

En hetzelfde is natuurlijk handig als je aankomt met het cruiseschip in de laatste haven en je vliegt naar huis. Boek aan hotel voor de nacht en vlieg de volgende dag relaxed naar huis.

Reisadvies 3: Heb ik een visum nodig?

Het kan natuurlijk zijn dat je ook als je op een cruiseschip een bepaald land binnenvaart, je in de haven van dat land, je paspoort en visum moet laten zien. Als voorbeeld neem ik even St. Petersburg in Rusland. St. Petersburg hoort bij Rusland en je hebt een visum nodig om aan land te komen.

Wanneer je je cruiseschip afkomt, moet je eerst gewoon door de douane waar je je papieren moet laten zien. Dit is dan wanneer je alleen op pad gaat.

Als je met een excursie van het schip meegaat, kan het zijn dat de cruisemaatschappij een groepsvisum aanvraagt en je daar natuurlijk op mee kan. Het is altijd wijs en wordt ook geadviseerd door cruiseaanbieders om te informeren hoe en wat.

En als je van plan bent om veel van het schip te gaan alleen, zowiezo te regelen als dat nodig is voor dat land.

Meer landen waar je een visa voor nodig hebt zijn oa: de Verenigde staten, Australie, Vietnam, Turkije, India, Rusland, China, Indonesie, Kenia, Libie, Oman.

Dus als je met je cruise in één van deze landen aanmeert en je wilt in je eentje aan wal(dus niet in een groepsexcursie)dan moet je dus een visum aanvragen! Vaak is het zo dat als je een excursie boekt op het schip je meekan op het visum van de groepsexcursie. Als je cruise begint in de USA of Turkije dan moet je een visum aanvragen. Zie de linkjes hieronder.

Belangrijk reisadvies voor Israel en midden Oosten

Belangrijk om te weten is ook dat als je een stempel van Israel in je paspoort hebt, je geen toegang krijgt tot andere landen in het midden oosten. Dus als dat het geval is, dan moet je aan boord blijven.

Klik hier voor meer informatie over visums. Omdat de regels nogal weleens kunnen veranderen, raad ik je aan altijd 1 van deze websites hierboven te raadplegen of je wel of niet een visum nodig hebt voor een bepaald land waar je ook aanmeert met je cruise.

Ook is het altijd handig om een kopie van je paspoort mee te nemen want vaak wordt in de haven je paspoort meegenomen naar de  immigratie autoriteiten voor controle.

Voor de Verenigde Staten moet je een Esta visum aanvragen, informatie hierover vind je op deze websites.

https://www.esta-aanvragen.nl/

Reisadvies 4: Moet ik Inentingen hebben?

Of je bepaalde inentingen(vaccinaties) nodig hebt, is ook afhankelijk of je overal van boord wilt. Laat me je dit uitleggen.

Als je op je cruise ook in India komt, en je wilt daar van boord voor een mooie excursie, dan heb je wel vaccinaties nodig, zoals DTP(Difterie, Tetanus en polio) en Hepatitus A.

Als je 7 dagen daarvoor of korter in een gele koorts land bent geweest heb je ook een gele koorts vaccinatie nodig. Gele koorts komt voor in veel landen in Afrika en Zuid Amerika.

Voor meer info kijk op de website van de GGD.

Nogmaals dat is voor als je van plan bent in die landen van boord te gaan. Mocht je lekker op het schip willen blijven, dan heb je die inentingen niet nodig, maar dan krijg je dus ook geen toestemming om het land binnen te komen.

Reisadvies 5: Bescherm je huid

Denk aan zonnebrandcreme! Smeer je altijd goed in als je in  de zon ligt, loopt of wandelt! Op sommige cruiseschepen krijg je aan boord gewoon zonnebrandcreme(vooral bij het zwembad) maar niet bij elke cruisemaatschappij. 

Zet ook een hoedje of een petje op als je lang in de zon wandelt, een zonnesteek is niet fijn! En een goede zonnebril is belangrijk. Denk aan de touwtjes bij de hoed en de zonnebril want het kan waaien aan dek en dan waaien ze niet van je hoofd!

Smeer je bijvoorbeeld ook goed in met Deet (antimuggen) als je aan wal gaat in Azie en India, tegen de muggen. Draag (katoenen) blousen en broeken met lange mouwen en pijpen als bescherming tegen de muggen.

  • Zonnebrandcreme
  • Eventueel Deet( voor landen waar muggen zijn)
  • Pet of hoed   als bescherming tegen de zon.
  • Zonnebril.
  • Anti zeeziek polsbandje! ( Erg handig al zeg ik het zelf!)

Reisadvies 6: Goede kleding afhankelijk van je bestemming

Een andere goeie tip is: trek een blouse of shirt aan met lange mouwen, en ook een lange broek in die landen waar malaria voorkomt. Voor in een warm klimaat is katoenen kleding heel fijn.

Maar vergeet niet dat op de cruiseschepen de airco binnen aanstaat, dus dan is het fijn om voor binnen een trui,vestje of jasje mee te nemen.

En als je naar een bestemming gaat met een kouder klimaat, dan is het natuurlijk verstandig om warmere kleding mee te nemen. Of verschillende laagjes mee te nemen om over elkaar te dragen.

7: Huisoppas nodig?

Ik begrijp dat het best lastig kan zijn om je huis voor een week of 2 of misschien wel langer onbewoond te laten als je op een cruisereis gaat. Je wilt dat je planten en je tuin er nog steeds mooi bij staan als je terug komt, toch?

Of misschien heb je wel een kat of konijn dat eten moet krijgen en of en toe een aai over de kop. Daar is natuurlijk een oplossing voor. Er zijn mensen die op je huis en/of huisdier willen passen zolang jij relaxt op cruise bent:)

Zie deze website: http://www.huisoppas.nl/

Als laatste: Geniet en laat je niet gek maken!

Ik krijg altijd een beetje de kriebels als ik veel lees over wat er allemaal kan gebeuren. Daarom wil ik je toch gewoon verzekeren, neem natuurlijk de goede voorzorgsmaatregelen, maar laat je niet gek maken.

Als laatste reisadvies wil ik je meegeven: geniet van elke minuut, van het begin tot het eind. Want het is echt een super ervaring, een cruise reis maken.

Ik heb  je voorzien van dit reisadvies in de hoop je  een veilige en vooral relaxte cruise te bezorgen!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullend reisadvies? Ik hoor het graag van je.

Wil jij je cruiseschip niet missen? Boek hier een hotel in de stad van vertrek.

Uitgelichte afbeelding: J.Macou via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *