Patagonië! Wat is er te zien op een cruise?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Inhoudsopgave

Een Patagonië cruise maken houdt in dat je pinguins kan spotten, de tango kan leren dansen en een gletsjer kan zien op afstand van nog geen 100 meter( als je wilt). En dat allemaal in in één cruise!

De beste reistijd voor een cruise in Patagonië is december en januari omdat het dan daar zomer is. Ook is het dan rond de kaap het rustigst qua weer. ik ben daar in december en januari 6 x omheen gevaren en het was altijd goed weer!

Patagonie
Ushuaia, de zuidelijkste stad van Zuid Amerika. Bron: M.Raponi via PIxabay.

Waar ligt Patagonië?

Patagonië is een gebied in het zuiden van Zuid Amerika en is ontdekt door een Portugees in 1520 tijdens een reis om de wereld. Omdat het Patagoa werd genoemd ( dit betekent grote voeten) werd het later Patagonië.

Het werd in 1616 door de nederlander nog een keer aangedaan en toen werk “Kaap Hoorn” gedoopt door Willem Corneliszoon Schouten. Kaap Hoorn is een rots en is de meest zuidelijke punt. Er is ook een nationaal park bij , en sommige kleinere cruiseschepen leggen daar ook aan.

Het zuidelijkste deel van zuid amerika noemen ze Patagonië. Het hele gebied ten zuiden van de 41 breedtegraad. Het is de gezamelijke naam van een aantal provincies van Chili en Argentinie. Ook zeggen sommige dat Vuurland er ook bij hoort. Vuurland is het onderste stukje van Zuid amerika en bestaat uit een eilandengroep.

De oorspronkelijke bewoners van Patagonië waren de indianen. Er waren veel verschillende stammen, waarvan de  Mapuches en de Tehuelches, de bekendste zijn. Nu wonen er nog steeds veel indianen. Maar veel zijn gemixt met de spanjaarden en portugezen, of andere europeanen. Zij worden mestiezen genoemd.

Wat is er te zien in Patagonië?

 • Bossen, meren, bergen, gletsjers, steppeland(oneindige grasvlakte).
 • Mooie steden en dorpjes zoals Buenos Aires, ValParaiso, Ushuaia, Punta del Arenas.
 • Pinguins. Zowel in Chili en op de Falklandeilanden zijn er mooie pinguin nationaal parken.

Ongerepte schitterende natuur(parken) in Patagonië

Schitterende fjorden en gletsjers waar je met de auto bijna niet kan komen. Nationale parken met mooie ongerepte natuur en speciale natuurparken waar je pinguins kan spotten. 1 van de mooiste nationale parken in Patagonie, waar de meeste cruiseschepen doorheen varen is zowiezo:

 • Nationaal park Los Glacieres, dit is waar de beroemde Perito Morenogletsjer ligt.  Alle cruiseschepen varen naar deze gletsjer, je kan echt heel dichtbij komen. En zoals je ziet, is het daar ook heel koud!  Het leuke was, toen ik op het cruiseschip werkte, personeel speciaal met een klein bootje naar de gletsjer voer om er ijs van mee te nemen op het schip. S’middags kregen de gasten ijsblokjes van echt gletsjerijs!
 • Nationaal park Tierra del Fuego. Dit ligt in het argentijnse deel vlakbij Ushuaia, helemaal in het zuiden. Het is een groot nationaal park, zo’n 630 vierkant meter en grenst aan Chili. Hier vind je watervallen, bossen, bergen en gletsjers. vanuit Ushuaia gaat er een stoomtreintje,( oftewel de trein aan het einde van de wereld)naar dit mooie nationaal park waar verschillende wandelingen zijn. Veel cruiseschepen komen in Ushuaia en bieden de excursie deze stoomtrein naar Tierra del Fuego aan als excursie.

Patagonië: Chili

Als je de Kaap Hoorn bent gepasseerd, vaar je door het beagle kanaal, door de mooie fjorden, weer richting Valparaiso in Chili. Je passeert met het cruiseschip oa Punta del Arenas. Verder naar het noorden ligt Valparaiso. Dit is vaak voor de meeste cruises het eind(of begin)punt.

Vanaf Puntas de Arenas waar het cruiseschip ook aanlegt, kan je mooie excursies maken. Ook naar een nationaal park met pinguins. Als je zelf een woordje spaans spreekt, kan je in Punta Arenas naar het stadje en zelf voor die dag een pinguin excursie regelen. Ook kan je als het schip het regelt, met de schip excursie mee naar de pinguins.

Valparaiso hoogtepunten

De hoogtepunten van deze bijzondere havenstad wil ik zeker noemen. Vooral het oude gedeelte van Valparaiso is zeker de moeite waard om rond te struinen! Als je via Santiago weer naar huis vliegt(of aankomt), ga dan niet meteen naar deze hoofdstad, maar kijk ook rond in Valparaiso!

 • De stad is een bezienswaardigheid op zich. De straatkunst, kronkelende straatjes, gekleurde huisjes tegen de heuvel opgebouwd, trapjes, kabeltreintjes en liftjes maken alles tot een mooi geheel.
 • Het modernere dichtbij gelegen Vina Del Mar is ook leuk. Hier zijn stranden en ook leuke eettentjes.
 • Op 8 km van Valparaiso zijn de mooie botanische tuinen met meer dan 2000 verschillende planten. Ook kan je net als de chilenen hier lekker kan picknicken.

Patagonië: Argentinië

Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld en heeft een stoomtreintje. Deze noemen ze dus ook heel gepast, de trein aan het eind van de wereld. je zit daar ook echt aan het eind van de wereld!

Ushuaia is een leuk, klein en erg gezellig stadje waar je dus naast dat je excursies kan maken met het stoomtreintje ook gewoon de hele dag kan rondwandelen en genieten van de winkeltjes met duizenden souvenirs van het eind van de wereld.

Hoogtepunten Buenos Aires

 • Tango dansen in La Boca, de oudste wijk van Buenos Aires. geniet van de relaxte sfeer in deze mooie stad met de mooie gekleurde huisjes in La Boca. Er zijn tangoshows waar je naartoe kan, ook kan je zelf een cursusje doen, als je een paar dagen in Buenos Aires blijft voor of na je cruise.
Patagonie
 • La Boca is de oudste wijk van Buenos Aires met een sterk europese sfeer. De meeste inwoners zijn oorspronkelijk van Italiaanse afkomst( Genoa). Overal hoor je tango muziek, en er hangt een relaxte gezellige sfeer. Er zijn veel toeristen attracties, waar je je makkelijk een paar dagen kan vermaken.
 • De officiele werkplek van de president van Argentinië, het casa Rosada bekijken. Dit ligt aan het Plaza Del Mayo. Hier vind je meer politieke instellingen.
 • In het planetarium in de wijk Palermo Woods kan je werkelijk alles vinden over het heelal.
 • Bezoek de “Catedral Metropolitana de Buenos Aires.
 • Het paleis is het onderkomen van het nationaal congres en is te bewonderen aan Avenida Entre Rios.
 • Voor wie wilt shoppen is er het grootste en mooiste winkelcentrum van Buenos Aires, Galerias Pacifico aan de Calle Florida. Niet alleen vind je alle grote merknamen maar ook het gebouw zelf is supermooi gedecoreerd met allerlei fresco’s.

Pinguins op de Falklandeilanden

De meeste cruiseschepen doen de Falklandeilanden aan. Met maar 1 stad, tevens de haven, op de rest van het eiland vind je schapen en grasvlakten. Er staan niet veel bomen. Wat maakt het dan zo aantrekkelijk om daar aan te leggen? De pinguins!

Ook hier kan je of met de excursie van het schip mee of zelf een excursie regelen zodra je van boord stapt. Er staan genoeg gidsen klaar in de haven met four wheel drives om je naar een pinguin park te rijden. Toerisme is hun nummer 1 inkomsten!

Als je Met zijn 4 -en gaat, is er een goede prijs te halen. Er zijn twee pinguin parken, die beide op 1 dag te bereiken zijn. In het grootste park vind je de beroemde Keizer Pinguins. Ze leven hier in grote groepen aan zee 🙂 Echt schitterend om te zien!

Meer informatie die je moet weten over Patagonië!

 • De meeste cruise reizen naar Patagonië beginnen in Buenos Aires of Valparaiso. Met een vliegticket moet je dus rekening houden dat je vanaf een andere stad terug vliegt. Ook is het leuk om een paar dagen in beide steden te verblijven om de sfeer op te doen van zuid amerika.
 • Het is niet noodzakelijk om spaans te kunnen spreken omdat er vaak engels sprekende gidsen mee gaan op excursies. Maar het helpt wel en is een leuke manier om kennis te maken met de lokale bevolking. Vooral als je in het uiterste zuiden aan land gaat, spreken niet zo veel mensen engels. Een boekje spaans op reis doet wonderen:)
 • Als je een cruise wilt boeken naar Patagonie, is de beste tijd om te gaan in de winter hier. Dus van december tot maart. Dan is het daar zomer. Vooral in het uiterste zuiden is het dan aangenamer dan als je in het laagseizoen(april-september) gaat.
 • Boek je cruise reis ver van te voren, in december/januari heb je de meeste kans op kortingen en aanbiedingen.
 • De meeste cruise reizen naar Patagonië zijn 14  tot 17 dagen. Maar je hebt ook enkele expedities van 4 dagen. Bijvoorbeeld van Ushuaia naar Punta Arenas. Dan zit je op een klein expeditieschip en kom je echt dichtbij de gletsjers.
 • Het kan ook al ga je in de winter hier, in het verre zuiden toch best koud zijn. Vooral op de steppes en wanneer je met het schip in de buurt van de gletsjers bent. Neem dus ook warme kleding mee.

Wil jij een cruise naar Patagonië maken?

Uitgelichte afbeelding: Patagonië. Bron: Luis Valiente via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *