Middellandse zee

Inhoudsopgave

De Middellandse zee is ook een favoriete cruisebestemming. Dat is niet voor niks! Op een cruise kom je natuurlijk op verschillende mooie plekken en het is altijd wel ergens mooi weer! Als je de regen beu bent is een cruise in de Middellandse Zee een perfecte oplossing. Hier vind je info en de belangrijkste cruise havens.

MIddellandse Zee
Sardinië, Porto Cervo. foto: Guido Nevola

Wat zijn 6 voordelen van een cruise in de Middellandse Zee?

Wat kan je allemaal verwachten? Een combinatie van:

 • Cultuur snuiven in de grote ( en kleine ) steden. Denk aan de mooie steden zoals Barcelona, Marseille, Rome, Venetië, Athene etc. Ook kleine dorpjes hebben natuurlijk vaak vele moois, bv. Cinque Terre aan de Riviera of de dorpjes op de Griekse eilanden.
 • Aankomst met het cruiseschip in mooie grote havens (Barcelona, Marseille). Ook bijvoorbeeld het aankomen in kleine pittoreske havens, bv. Sorrento in Italië is heel bijzonder. Dat kan je bijna geen haven noemen, meer een aanlegkade vanwaar je zo het dorp inloopt!
 • Mooie kustlijnen, ( bijna)tropische schitterende eilanden, prachtige witte stranden (Sardinië, Griekenland) met helder blauw water!
 • Heerlijk mediteraans eten (Spaans, Grieks, Italiaans, Turks!)
 • Vaak mooi weer! Natuurlijk kan het een keer tegenvallen, maar over het algemeen is het tussen maart en november altijd goed weer en altijd een cruise ergens in de Middellandse Zee waar het goed weer is.
 • Schitterende natuur. Natuurlijk is er genoeg mooie natuur te zien. Er zijn vaak excursies naar nationale parken in de buurt van de cruisehaven of je kan zelf op pad gaan. Maar op zich het op zee zijn en de zon in de zee zien zakken in de Middellandse Zee is natuurlijk ook heel mooi!

Waar ligt de Middellandse Zee?

Zij ligt tussen Afrika, Zuid Europa en West Azië in en vormt zeg maar de grens tussen de drie continenten. Zij is 3850 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 600 km. Bij de straat van Gibraltar begint zij en is zij tevens op haar smalst, maar 60 km. Hier gaat zij over in de Atlantische Oceaan. Bij De Bosphorus, helemaal in het oosten gaat ze over in de Zwarte Zee ( Bron Wikipedia).

Aan welke landen grenst zij?

Met de klok mee liggen de volgende landen aan de Middellandse Zee:

 • Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië
 • Slovenië, Kroatië, Bosnië, Herzegovina, Montenegro
 • Albanië, Griekenland, Turkije,
 • Syrië, Libanon, Israel
 • Egypte, Libië, Tunesië
 • Algerije en Marokko

Westelijk en oostelijk

Ook kan je de Middellandse Zee opdelen in het westelijk en het oostelijk deel.

Het westelijk deel van de Middellandse Zee

Dit zijn de landen Spanje, Frankrijk, Monaco en de westkust van Italië. Ook Marokko en de eilanden Sardinië, Corsica, Ibiza, Mallorca en Menorca horen daar bij. Natuurlijk hoort Portugal(Lissabon) ook bij het westelijke middellandse zee gebied betreft cruises, ook al ligt het aan de Atlantische oceaan. Er zijn ook cruises die vertrekken uit Lissabon of Lissabon als tussenhaven aandoen. Veel cruises in het westelijk deel van de Middellandse Zee vertrekken in:

De meeste cruises in het westelijk deel van de Middellandse Zee maken een rondje Spanje, Frankrijk, Italië met natuurlijk diverse combinaties van havens. Ook de eilanden zoals Mallorca, Menorca, Ibiza, Sardinië, Corsica en Sicilië worden meegenomen. Natuurlijk zijn er ook cruises die in Lissabon ( Portugal) , Marokko en de Canarische eilanden komen.

Het oostelijk deel van de Middellandse Zee

De landen Italië( de oostkust) en Sicilië, Slovenië, Kroatië, en Montenegro, Griekenland, Turkije, Israel, Egypte, Tunesië horen bij het oostelijk deel. Veel cruises die in die richting gaan of in het oostelijk deel rondvaren vertrekken vanuit Italië of Griekenland. Maar er zijn natuurlijk ook cruises die vertrekken in bv Kroatië of Turkije. Grote cruisehavens voor het oostelijk deel zijn:

 • Bari,
 • Venetië,
 • Piraeaus( Athene) en
 • Civitavecchia ( Rome).

De meeste cruises naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee vertrekken in Rome, Venetië, Bari of Piraeus. Er zijn cruises langs de mooie Kroatische kust, of naar de geweldig mooie Griekse eilanden, Cyprus, Turkije, Israel en natuurlijk Italië zelf. Er zijn natuurlijk vele combinaties om uit te kiezen.

Wil je zelf een cruise in de Middellandse Zee maken?

Uitgelichte afbeelding: Cinque Terre aan de Italiaanse Riviera. Foto: Pensioner Percy