Meest gestelde vragen over cruises

Inhoudsopgave

Als je nog nooit een cruise gemaakt hebt dan zit je misschien met een aantal vragen. Wat zijn de meest gestelde vragen over cruises? Hier probeer ik je antwoord te geven op de meest gestelde vragen over cruises.

Eén van de meest gestelde vragen over cruises: Wat is eigenlijk een cruise?

Eén van de meest gestelde vragen over cruises is wat een cruise eigenlijk is. Een cruise is een vakantie op een luxe cruiseschip.

Dit cruiseschip ( groot of klein) vaart vaak s’nachts van de ene haven naar de andere haven waardoor je op meerdere mooie plekken komt.

Overdag heb je de gelegenheid als het cruiseschip in een haven ligt om van boord te gaan en de omgeving te verkennen.

Nog één van de meest gestelde vragen over cruises: Wat is inclusief de cruiseprijs?

Dit is wat standaard is inbegrepen in de cruiseprijs:

 • De overnachtingen aan boord in je hut of suite.
 • Alle maaltijden in het hoofdestaurtant.
 • Als het cruiseschip voor anker gaat dan is het gebruik van de tenderboten ook inbegrepen. Met deze boten ga je naar de wal.
 • Als er een shuttlebus aanwezig is, is die ook inbegrepen. Vaak wordt deze gebruikt voor vervoer van het schip naar de ingang van de haven of stad of voor een excursie.
 • Alle entertainment, shows etc.
 • Veel activiteiten aan boord. Let op: er zijn ook enkele activiteiten (excursies) waar je voor moet betalen. Dat verschilt per cruisemaatschappij.
 • Bezoek aan de sauna en fitness in de spa.

Wat is niet inbegrepen in de cruiseprijs?

Ook één van de meeste gestelde vragen over cruises is wat NIET is inbegrepen in de cruiseprijs:

 • Fooi.
 • Drank. Er zijn ook cruisemaatschappijen waar drank inclusief is, lees hier het volgende kopje meer over. Info over een drankenpakket.
 • Persoonlijke uitgaven in winkeltjes
 • Maaltijden in specialiteitenrestaurants
 • De behandelingen in de spa en salon.

LET OP: Er zijn steeds meer cruise maatschappijen waar drankjes en fooi zijn INBEGREPEN in de cruiseprijs.

Eén van de meest gestelde vragen over cruises:welke cruisemaatschappijen zijn all inclusive?

Cruise maatschappijen waar drankjes en fooi zijn inbegrepen zijn op het moment van schrijven:

 • Aida (Semi all inclusive:fooi & tafeldrank inbegrepen)
 • Azamara Club Cruises (geselecteerde drankjes, water en frisdrank)
 • Celestyal Cruises: bij de all inclusive cruises: Fooi, drankjes van het betreffende pakket, maaltijden en 2 excursies.
 • Crystal Cruises: Fooi, alle maaltijden, drank,60 mn internet pp.
 • Regent Seven Seas ( fooi, de meeste drank , maaltijden in de de meeste specialiteitenrestaurants en de Shore Excursions zijn inbegrepen( niet de Regent Choice Excursions).
 • Silversea ( fooi, de meeste drank)
 • Seabourn ( fooi, de meeste drank en maaltijden in de specialiteitenrestaurants is inbegrepen).
 • TUI Cruises (fooi en dranken inbegrepen in de cruiseprijs).

Kan ik het cruiseschip wel af?

Ja, als het cruiseschip in de haven ligt of geankerd voor de kust is het altijd mogelijk aan wal te gaan. Het kan soms voorkomen dat door slechte weersonstandigheden er niet geankerd kan worden waardoor een haven kan worden overgeslagen maar dat gebeurt niet vaak. Dit heb ik 1x meegemaakt op Seabourn bij de Cook Islands. Daar konden we niet voor anker door de harde wind en dus ook niet aan land.

Zijn excursies verplicht of niet?

Nee, excursies zijn niet verplicht en de meeste zijn ook niet inbegrepen in de cruiseprijs. Regent heeft de Free Shore Excursions per haven die inclusief zijn en Azamara Club Cruises heeft ook de Azamara Amazing Night die inbegrepen is.

Je hebt ten alle tijde de keus om met een excursie mee te gaan( deze kan je ook aan boord boeken), op het schip te blijven( dagje spa is lekker rustig), of om alleen, met partner of vrienden het schip af te gaan en de omgeving te verkennen.

Kan ik contant betalen of pinnen aan boord?

Nee, je kan niet pinnen aan boord en je kan niet met contact geld betalen. Betalen gaat met je cruisepas. Daar kan je een bedrag op storten en daar worden je uitgaven van afgehaald. Wat er overblijft krijg je teruggestort.

Let Op: Je hebt wel contant geld nodig aan boord als je wilt gokken in het casino en om de crew af af en toe eens te tippen! Zij werken hard en verdienen zo nu en dan een extra fooi. Bv. je roomsteward of de serveerster die uitermate goed bediend of de man die je zware koffers sjouwt..

Kan ik bellen of whats appen aan boord?

Ja, je kan bellen aan boord. Maar dit is wel heel duur. Internet kan je ook gebruik van maken. Er zijn speciale pc’s aan boord en er is steeds mee wifi aan boord van de cruiseschepen. Dan kan je bv je eigen laptop in je suite gebruiken. Wel zijn hier kosten aan verbonden. Er zijn vaak speciale internet pakketten te koop.

Whats appen is misschien niet zo slim want je telefoon zal roaming kosten in rekening brengen en dat kan nogal hoog oplopen als je midden op zee ligt. Het is beter om je telefoon niet te gebruiken. Let op dat je je telefoon niet gebruikt en uitzet op vliegtuigstand ( roaming kosten kunnen erg hoog oplopen!!!)

TIP: Vraag je room steward naar de beste wifi punten aan de wal. Zij weten dit als de beste. Hier kan je vaak goedkoop en op je gemak met het thuisfront emailen.

Kan ik op cruise als ik zwanger ben?

Ja, dat kan maar bij de meeste cruisemaatschappijen kan je niet meer mee na je 24e week. Ook moet je een medische verklaring van je huisarts meenemen in het engels met de uitgerekende datum.

Nog één van de meeste gestelde vragen over cruises: Mag ik roken aan boord?

Nee, aan boord mag je binnen nergens meer roken. Er zijn buiten vaak wel wat plekken aangewezen om te roken. In je eigen hut of suite mag je ook niet roken, ook niet op het balkon.

Wat is de beste ligging van je hut aan boord als je gevoelig bent voor zeeziekte?

Als je last hebt van zeeziekte is het het beste om een hut of suite in het midden van het schip uit te kiezen. Dan heb je het minste last van schommelingen bij slecht weer. Wil je meer weten over de juiste hut voor jou?

Heb ik een visum nodig voor ST. Petersburg?

Nog één van de meeste gestelde vragen over cruises. Ja, je hebt een visum nodig als je op een cruise gaat naar St. Petersburg en in deze stad alleen of met je partner het cruiseschip af wilt om de stad te bekijken.

Als je een excursie boekt met het cruiseschip dan ga je mee op de groepsvisum maar mocht je ook maar enige intentie hebben om alleen op stap te gaan(wat ik zeker zou doen in St Petersburg!), dan kan je hier heel makkelijk en snel een visum aanvragen.

Heb jij nog een vraag die niet tussen de meest gestelde vragen over cruises staat? Laat dan een reactie achter.

Wat Zijn 10 Mooie Cruise Havens Die Jij Niet Mag Missen?

Vul je naam en emailadres in en ontvang Gratis en direct een prachtig PDF met 10 mooie havens in je postvak. Geschreven i.s.m. Captaincruise! Tevens ontvang je 1 x per 2 weken een mail met interessant cruise nieuws en leuke aanbiedingen. PS: wij houden ook niet van spam. Je emailadres is veilig!

Uitgelichte afbeelding: Pietro Consigliere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *