Lofoten cruise. Waarom mag je dit niet missen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Inhoudsopgave

Waarom een Lofoten cruise? Lees verder en verwonder je over de beauty van deze eilandengroep voor de Noorse kust.

De Lofoten liggen voor de kust van noord Noorwegen, vrij afgelegen en zijn zeer welvarend. Wil jij weten waarom en wat er precies nou zou mooi is? Naast dat het één van  de beste plekken is om de middernachtzon of het noorderlicht te zien heeft het nog vele mooie bezienswaardigheden! Hier vind je nog meer hoogtepunten en meer info over een Lofoten cruise. Lees lekker verder en geniet.

Waarom een Lofoten cruise?

Lofoten cruise
Het prachtige landschap van de Lofoten.
Foto: T.G. Myhre via Pixabay

Wist jij dat De Lofoten onder één van de mooiste eilandengroepen van de wereld vallen? Of zoals de Lonely Planet het benoemd: “De schoonheid van deze eilanden is simpelweg niet te bevatten”! Op een Lofoten cruise maak je het zelf mee!

Met een afwisseling van ruige natuur van mooie bergen met of zonder sneeuw, grijze of blauwe luchten, geel/witte stranden, heldere zee, gezellige vissersdorpjes, en veel activiteiten en bezienswaardigheden zijn deze eilanden een must voor jou om te bezoeken.

Wat is er allemaal te doen? Vaak kom je met een cruise Noorse fjorden ook op één of meerdere eilanden van de Lofoten. Je hebt dan de hele dag te tijd om de omgeving te verkennen. Surfen, fietsen, wandelen, zee arendsafari, een noorderlicht safari zijn maar enkele van de vele mogelijkheden als je met een Lofoten cruise deze eilanden aandoet.

Paardrijden op een Lofoten cruise?

Een mooie manier om de witte stranden, heldere zee, mooie omgeving te zien is op een paard. Er zijn verschillende mogelijkheden om met een paardrij excursie mee te gaan.

Wandelen op een Lofoten cruise?

Hoe mooie en makkelijk kan het zijn. Trek je wandelschoenen aan, neem eventueel een lunchpakket en drinken mee en ga wandelen! Trek erop uit in de natuur en geniet van de schitterende omgeving.

Aanschouw het Noorderlicht en de middernachtzon op een Lofoten cruise!

Het Noorderlicht is het best te zien tussen 18.00 en 02.00 in de wintermaanden van september tot maart. De middernachtzon kan je zien in de zomer(Juni, juli) als de zon helemaal niet onder gaat!

Op je cruiseschip op je Lofoten cruise heb je natuurlijk tijd genoeg om op het dek van het noorderlicht of de Middernachtzon te genieten!

Spot zeearenden in het Trollfjord

Lofoten cruise
Een zee arend die je kan zien op een Lofoten cruise.
Foto: Vinwij via PIxabay.

Niks  te doen aan boord als je door het schitterende Trollfjord cruist? Kijk uit naar zee arenden want  die zie je hier volop! Het is ook mogelijk om op een speciale zee arend safari te gaan  en dan zie je ze zeker want ze worden gevoerd tijdens deze safari’s wat heel bijzonder is om te zien!

Geniet van een echte Viking Lunch op een Lofoten cruise

Er is een Viking museum op De Lofoten, (50 km ten zuiden van Svolvaer en 15 km ten noorden van Leknes) waar je makkelijk met de auto, fiets of bus kan komen. Volg de E1(de hoofdweg) en het museum staat aangegeven bij Lofotr, het Lofotr Viking museum. Als je met de bus komt, uitstappen bij Borg of Bostad. Autohuren kan bij Hertz in Svolvaer.

Het grootste Viking huis van Noorwegen(83 meter lang!) en Europa is hier ontdekt en nagemaakt en kan je nu bewonderen. Ook zijn er veel mooie items te zien uit de tijd van de Vikings. Je kan ook genieten van een echte Viking lunch, zoals ze in die tijd ook aten! Echt de moeite waard om hier te gaan kijken op je Lofoten cruise!

Kajaken of surfen?

Wil jij lekker actief bezig zijn? Dat kan allemaal op de Lofoten. Ga een dagje kajaken of surfen en geniet op deze manier van dit ” mooie Zwitserland aan zee”. Op 10 km afstand van het viking museum is een surfschool waar je een middag pof ochtend les kan krijgen! Van te voren even hier boeken. Autootje huren in Svolvaer of Leknes en daar ga je, met een groep is nog beter natuurlijk dan kan je de kosten delen.

Maak een “Snow Hike”

In de wintermaanden kan je op een begeleide “Snow Hike“. Dit is eens een andere manier om de mooie bergen én sneeuw te beleven! Zo’n excursie duurt een paar uur en er wordt geadviseerd om goede wandelschoenen te dragen.Meer info, klik hier.

Een orca spotten op een Lofoten cruise!

Tussen december en februari is het de beste tijd om orca’s te spotten. Dit kan je ook doen met een orca safari. Als je in Svolvaer met je Lofoten cruise aankomt, dan kan je daar opgehaald worden. Maar je hebt natuurlijk ook kans dat als je een Lofoten cruise maakt in die periode, je gewoon een orca kan zien vanaf het cruiseschip!

Geniet van de mooie vissershuisjes en de vis op een Lofoten cruise!

Lofoten cruise
Houten rekken met vis op de Lofoten.
Foto: Peter Bosken via Pixabay

De Lofoten zijn zo welvarend vanwege de rijke visvangst. Overal zie je houten rekken met vis te drogen. En de toeristen die jaarlijks komen dragen ook hun steentje bij.

Waar liggen de Lofoten?

De Lofoten zijn de onderste eilanden tot aan het Trollfjord, daarboven is Vesteralen. Zij liggen voor de kust van Noorwegen, vrij noordelijk, zelfs boven de poolcirkel op de 68ste breedtegraad. De belangrijkste eilanden die bij De Lofoten horen zijn: Rost, Vaeroy, Gimsoya, Moskenesoya, Vestvagoy, Austvagoy en Flakstadoya.

Enkele belangrijkste steden/dorpjes  zijn van zuid naar noord: Moskenes, Reine, Ramberg, Leknes, Vagan, Kabelvag en Svolvaer. De A10 verbind de eilanden en de dorpjes met elkaar.  Kabelvag is de historische hoofdstad maar Svolvaer word meer als hoofdstad gezien. De Lofoten vallen onder de provincie Nordland van Noorwegen.

Waar begint je Lofoten cruise?

Vaak zijn het de cruises naar de noorse fjorden die ook langs één of meerdere havens komen op De Lofoten en veel varen ook door het mooie Trollfjord. In de havens kan je aan wal en heb je genoeg tijd om leuke dingen te doen of enkele bezienswaardigheden te bekijken(zie verderop). Er is dus ook een Lofoten cruise die gewoon in Amsterdam, Rotterdam of Hamburg begint! Maar er zijn ook hele mooie die in Bergen beginnen.

De bekendste havens waar cruiseschepen aanleggen zijn Svolvaer, Leknes, Stamsund en Reine. De cruisemaatschjappij Hurtigruten vaart het hele jaar als postboot langs de kust van Noorwegen en komt ook elke dag in deze havens. Deze route gaat van Bergen naar Kirkenes en terug.

Uitgelichte afbeelding: Christian Klein via PIxabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *