Met Hurtigruten ontdek je het echte Noorwegen!!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Inhoudsopgave

Ken jij Hurtigruten? Dit is een Noorse cruisemaatschappij, die begon als post- en vrachtboot langs de Noorse kust. Maar ondertussen is Hurtigruten uitgegroeid tot een “echte” cruisemaatschappij met 14 eenvoudige tot luxe schepen. Vanaf 2018 is er ook een “Young Explorer’s Programme” op bepaalde schepen..Hierover verderop meer.

Dus wil jij met of zonder kids op een originele manier Noorwegen ontdekken? Omdat volgens mij bijna niemand deze leuke en ondergewaardeerde cruisemaatschappij kent, ga ik je er hier wat meer over vertellen. Maar de beste manier is natuurlijk om het zelf te ontdekken 😉

Hurtigruten
Foto:De Polarlys van Hurtigruten. Bron: Websi via Pixabay.

Hurtigruten is van oorsprong de Noorse postboot!

Sinds 1893 vaart Hurtigruten langs de Noorse kust als post en vrachtboot. En tegenwoordig kunnen er ook toeristen(en auto’s) mee op hun leuke schepen.

Elke dag vertrekt er een een (vracht)schip uit Bergen(Noorwegen) die naar de Noordkaap(Kirkenes) gaat en daarbij langs de 2500 kilometer lange kust 34 verschillende havens aandoet. Op de terugweg zijn het er 33 en nog steeds wachten de mensen vol smacht op hun goederen en/of post!

Deze tocht brengt je in de mooiste fjorden van Noorwegen. En ook ook de aanlegmanoeuvres van de schepen in de kleine havens  zijn mooi om mee te maken en horen zeker bij de hoogtepunten van deze reis!

Door de informele sfeer en de vele havens die worden aangedaan, heb je al snel het gevoel deel uit te maken van de Noorse bevolking. Ze ontvangen je overal met open armen en ook aan boord proef je de Noorse sfeer met lokale produkten.

Waar vaart Hurtigruten?

Nu heeft het vaargebied van Hurtigruten zich uitgestrekt van de postroute in Noorwegen naar:

 • Groenland(expeditie cruises naar het grootste eiland ter wereld)
 • Ijsland(expeditie cruises naar gletsjers, vulkanen en geisers)
 • Europa(met cruises van het zuidelijkste puntje van zuid europa tot aan het oostelijkste puntje in Rusland, heel europa dus!)
 • Svalbard, het archipel tussen de noordpool en Noorwegen, bestaande uit vele eilanden waar Spitsbergen de grootste van is( expeditiecruises met kans op ontmoetingen met de koning van de noordpool, de ijsbeer!)
 • Noordwest passage. Voor de echte stoere onder ons, expeditiecruises boven langs de arctische grens, van Groenland naar de Stille oceaan.
 • Ontdek de prachtige plekjes aan de oostkust van Noord Amerika & Canada.
 • Midden Amerika & Caribische gebied. Ontdek Costa Rica, Mexico, Nicaragua tot de schitterende eilanden van het caribbisch gebied. Allemaal even warm, kleurrijk en vol met leven!
 • Mijn favoriet: Zuid Amerika. Of je nou wilt cruisen in de amazone, of naar het zuidelijkste puntje van Zuid Amerika, het kan allemaal! Mooie cruises rondom heel Zuid Amerika. En natuurlijk:
 • Pinguins kijken op Antarctica: vanaf Zuid Amerika kan je expeditie cruises maken naar Antarctica waar je natuurlijk naast pinguins nog veel meer natuurschoon zal zien!

De vloot van Hurtigruten

Wat begon met 1 of 2 postboten zijn nu 14 schepen van Hurtigruten. Op alle schepen is een goede verzorging, met op de ene wat meer personeel dan op de andere en de sfeer is overal informeel.

Hurtigruten: MS Finnmarken (1000 gasten)

Dit is het grootste schip in de vloot van Hurtigruten en ook meteen het schip met de meeste luxe. Ook de inrichting is helemaal Art Deco met mooie warme kleuren en vormgevingen.

Wat kan je vinden aan boord van dit Hurtigruten schip?

 • “Expedition Team” (meer info verderop..) vanaf 1 april 2018
 • zwembad en Jacuzzi
 • panorama lounge, oftewel, geniet hier van een topuitzicht!
 • fitness ruimte
 • sauna met uitzicht
 • Cafe met binnen en buiten zitjes
 • bar
 • Wifi
 • bibliotheek
 • vergadereruimte
 • speelruimte
 • Young Explorer Programma(lees verderop meer..)
 • Nog een cafe
 • winkeltjes
 • restaurant
 • a la carte restaurant
 • lift
 • autodek

MS Fram van Hurtigruten

Het beste expeditieschip voor de noordwest passage. Met geweldige panoramische uitzichten op het schip, van zo’n beetje elke plek. Geschikt voor 318 passagiers.

MS Kong Harald

Dit schip is voor 590 man en heeft ook een Expedition Team aan boord, en is in 2016 helemaal vernieuwd. Naast het Expedition Team aan boord is er aanwezig

 • 3 restaurants
 • bar
 • panoramic lounge
 • wifi
 • sauna
 • fitness ruimte
 • lift
 • vergader ruimte
 • jacuzzi
 • autodek(let op speciale afmetingen: max. lengte 640 cm/21 ft, max. breedte 240 cm/8 ft, max. hoogte 225 cm/7,4 ft en max. gewicht 5000 kg/11023 lb.

MS Lofoten

Met ruimte voor 400 gasten is dit het oudste schip in de vloot, maar niet minder mooi en met 2 zonnedekken, een extra panorama lounge aan de voorkant en speciale 4 gangen diners, geniet je hier extra van het mooie uitzicht!

MS Midnatsol

Dit expeditieschip vaart voornamelijk naar Antarctica en heeft ook vanaf april 2018 een Expeditie Team (lees verderop meer) en ook voor de kinderen! Daarnaast is het ook van alle faciliteiten voorzien als de andere schepen, alleen is er geen zwembad. Biedt ruimte aan 970 gasten.

Eigen bakkerij op Ms Nordkapp

Dit ook in 2016 verbouwde schip heeft o.a. 3 restaurants, een bakkerij(!), ijs bar en ook het Expeditie Team aan boord en biedt ook ruimte aan 590 gasten.

MS Nordlys

Uitgerust met het Expedition team, speciale observatie panorama lounge, een kinder speelruimte en een a la carte restaurant biedt dit mooie schip ook ruimte aan 590 gasten.

MS Nordnorge

Ook verbouwd in 2016, en met bakkerij en Expeditie Team aan boord. Biedt ook ruimte aan 590 gasten.

MS Nordstjernen

Een gezellig met mooi hout ingericht expeditieschip met bibliotheek, bar, restaurant en panorama lounge vaart zij in en om Spitsbergen met max. 290 gasten.

MS Polarlys

Ook zij is modern verbouwd in 2016 en heeft alle faciliteiten als haar zussen hierboven (behalve Nordstjernen), met bakkerij etc. Zij biedt ruimte aan 619 gasten en heeft ook het Expeditie Team aan boord.

MS Richard Wyth

Voor 590 gasten heeft dit mooie schip ruimte. Ook voorzien van eenvoudige faciliteiten maar wel met een speciaal a a la carte restaurant.

Hurtigruten met 1e schip op elektriciteit! Ms Roald Amundsen

Speciaal te vernoemen want dit schip zal het eerste schip zijn wat op elektriciteit vaart. Vaart vanaf 2018!

MS Spitsbergen

in 2016 verbouwd tot een super modern schip met allerlei moderne faciliteiten, zoals o.a. ook een bistro een wasserette voor gasten, buitenbar en panoramadek en lounge. Zij vaart in de zomer de Noorse kustroute en in de winter in de rest van de vaargebieden van Hurtigruten met max. 335 gasten.

MS Trollfjord

Vernoemd naar het bekende Trollfjord, vaart zij met max. 822 gasten. Ook met een Expeditie team vanaf 1 april 2018 voor volwassenen en kinderen, een panorama lounge van 2 dekken!, en een a la carte restaurant een goede keus voor een cruise met Hurtigruten!

Een kijkje achter de schermen op MS Vesteralen

Dit kleinere schip is bijzonder vanwege de thema’s aan boord. Er is een “achter de schermen” thema met elke avond lezingen en verhalen van crew leden of expeditie leden betreft een bepaald onderwerp wat met Hurtigruten te maken heeft. Van de machinekamer tot knopen leggen, het wordt of kan allemaal behandeld worden!

Zo krijgen de max. 554 gast op dit zeer informele schip een goede kijk in de “keuken” van Hurtigruten!

Wat is het “Expedition Team” van Hurtigruten?

Vanaf 1 april 2018 (of is al van start gegaan als je dit na 1 april 2018 leest) gaat het Expedition Team van start op de MS Finnmarken en op 8 andere schepen(zie hierboven bij de vloot). Dit houdt in dat het schip een drijvende universiteit wordt met hele interessante lezingen zowel binnen als buiten op het zonnedek.

Ook hele interessante excursies maken deel uit van dit expeditie team. Excursies niet alleen naar de bekende plekken, maar juist ook de excursies naar plekken “weg van de drukte”. Dus niet waar de meeste toeristen komen.

Dit allemaal met het doel de kennis van de gast te verbreden van de natuur, cultuur en dierenwereld, ook afhankelijk van waar je bent en wat je tegenkomt.

Ontdek de Noorse “Friluftsliv” met Hurtigruten!

Dus verrijk je kennis en duik in het Expedition Team. Hiermee zie je niet alleen de Noorse kust, maar je wordt er een deel van. Door de expeditieleiders en speciale excursies wordt je meegenomen naar de wereld van de Noorse “Friluftsliv” , oftewel de passie van de Noren voor het buitenleven.

Kinder Expeditie Team

Ook de kinderen worden van harte uitgenodigd mee te komen op de MS Finnmarken. Voor kinderen van 7 – 13 worden er activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het “Expedition Team”.

Begeleid door een Expeditieleider worden er elke dag aan boord leuke en leerzame activiteiten georganiseerd waardoor de kinderen op een leuke speelse manier meer leren over de natuur, dierenwereld en cultuur.

Het is niet nodig van te voren te reserveren, kinderen kunnen ingeschreven worden voor dit gratis programma zodra je aan boord bent. In de meeste gevallen wordt niet verwacht dat de ouders meedoen met de kinderactiviteiten, doch het kan een keer voorkomen dat bij een grote groep kinderen 1 van de ouders wordt gevraagd om op een informele wijze te helpen.

Ook zal er op elke Classic Round Voyage(lees hier over verder op meer..) een gezamenlijke activiteit worden gehouden aan land met de kinderen zoals bijvoorbeeld een strand schoonmaak.

Dit wordt ook gedaan om de kinderen meer milieu bewust te maken en in samenwerking met Hurtigruten Foundation en de organisatie “Keep Norway beautiful”. Ook zijn er 20 van de 90! excursies zowiezo kindvriendelijk langs de Noorse kust.

Samengevat voor kinderen op MS Finnmarken

 • een speciaal programma voor de jongere ontdekkers van nu(en hun ouders), om ze zo te inspireren en te leren tijdens hun verblijf aan boord.
 • dagelijkse activiteiten aan boord met verschillende onderwerpen
 • verschillende milieu bewuste ondernemingen en excursies zoals bv. een strandschoonmaak
 • kinderen ontvangen een “Young Explorers Package” aan het begin van de reis, bestaande uit een t-shirt en een logboek
 • in het logboek kunnen de kinderen opschrijven wat ze leren onderweg of wat voor dieren ze bijvoorbeeld hebben gezien. Elke dag is er een bijeenkomst.
 • advies over kindvriendelijke attracties aan land

Classic Round Voyage Hurtigruten: Bergen – Kirkenes

Deze rondreis is 1 van de toppers van Hurtigruten. De oorspronkelijke postboot route met 35 aanleghavens naar het noorden en 34 terug naar het zuiden in 12 dagen. En het is ook mogelijk om heen te varen vanuit Bergen en terug te vliegen vanuit Kirkenes.

Ontdek ook het ruige en eenzame  leven in de afgezonderde plaatsen langs deze schitterende route, volop met mooi Noors natuurschoon! En met kans om s’ nachts het mooie uitzonderlijke noorderlicht (inde winter) natuurlijk te zien.

Eten en fooi aan boord Hurtigruten

Wat betreft het eten, er zijn 3 maaltijden, ontbijt(vanaf07.30) met open zitting, lunch(12.00-13.00) met open zitting, en 3 gangen diner(vaste zitting), behalve de 1e avond, dan is er dinerbuffet). De tijden van dinerzitting worden bij aankomst op het schip ingedeeld.

Je reis begint met dit dinerbuffet na vertrek uit Bergen en eindigt met brunch op de laatste dag bij aankomst in Bergen. De prijzen zijn inclusief het eten, maar exclusief de drank. Aan boord kan je gewoon heel makkelijk een wijn en water pakket bijbestellen of een koffiepakket. Er is geen algemeen drankenpakket. Drankjes worden betaald in Noorse kronen.

Hurtigruten
De Finnmarken. Bron: M. Raponi via Pixabay

Fooi bij Hurtigruten

Ook wordt er bij Hurtigruten geen standaard fooi gerekend maar is men zelf vrij om naar eigen inzicht fooi te geven aan het personeel. Aan boord zijn enveloppen te krijgen voor fooi.

Schema Bergen-Kirkenes van Hurtigruten cruise

Dit is het schema van de route Bergen– Kirkenes en elke dag zijn er diverse excursies in de havens.

Dag 1: Vertrek uit Bergen

S’avonds vertrek je dus overdag heb je nog mooi de tijd dit leuke gezellige stadje te verkennen. Vanaf 18.00 is er aan boord is een dinerbuffet en een informatieve bijeenkomst.

Dag 2: Ontdek het Geirangerfjord

Dit 15 kilometer lange fjord met 800 meter hoge steile rotswanden is één van de mooiste plekken van Noorwegen. Ontdek Alesund en het Hjorundfjord met mooie excursies.

Dag 3: Bezoek de Koningstad

Trondheim, de oude koningstad. Ontdek deze stad per fiets, kayak of lopend. Bezoek de Nidarosdom, de grootste Noorse gotische kerk, waar 7 koningen en 4 koninginnen zijn getroond.

Dag 4: Passeer de poolcirkel

Vandaag passeer je de poolcirkel en vaar je door het Borvasstinden gebergte, met steile rotswanden van 1000 meter hoog richting Stamsund en Svolvaer, waar de op houten rekken gedroogde stokvis op je wacht!

Dag 5: Een hondensleetocht in Tromso?

Tromso is de hoofdstad van het noorden en universiteitsstad. Hier kan je in de winter als excursie een hondensleetocht met echte husky’s meemaken.

Dag 6: Hammerfest

Bezoek de Noordkaap of een schitterend vogelreservaat met meer dan 250.000 vogels.

Dag 7: Keerpunt Hurtigruten cruise

Kirkenes, keerpunt van de reis(of eindpunt of je besluit van hier terug te vliegen). Maak een sneeuwscootertrip(in de winter), een riviertocht of bezoek de Noors/Russische grens.

Dag 8: Ontbijt op de Noordkaap

Hammerfest en Tromso: ontbijt op de Noordkaap, met een sneeuwmobiel door de poolnacht of wandelen in de mooie steden, genoeg excursies om deze mooie omgeving te ontdekken.

Dag 9: De mooie Lofoten

Eilandengroep Vesteralen en Lofoten: wandelen, zeearend safari of paardrijden. Met mooi weer in de zomer wordt nog gevaren door het extra smalle Trollfjord waar de rotsen lijken op versteende trollen.

Dag 10: Vroeg opstaan

Vroeg opstaan om voor de 2e keer de poolcirkel te passeren en te genieten van het natuurschoon, zoals waterval de Bruidssluier en gebergte ” de  Zeven zusters”.

Dag 11: Steden

Trondheim en Kristiansund. Als je op de heenweg deze mooie steden niet helemaal gezien hebt, volgt nu je kans!

Dag 12: Einde Cruise Hurtigruten

Einde van deze mooie cruise langs de schitterende Noorse kust. Ontscheping in Bergen maar met genoeg mooie herinneringen. Tot de volgende keer!

Wil je zelf een mooie cruise met Hurtigruten maken?

Uitgelichte afbeelding: Een cruiseschip van Hurtigruten. foto: Michaelmep via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *