Freestyle Cruise. Wat Is Het En Wat Zijn De Voordelen?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Inhoudsopgave

Heb je weleens een cruise gemaakt maar vond jij het ook zo vervelend dat je elke dag op dezelfde tijd moest eten met dezelfde mensen aan dezelfde tafel? Dan moet je misschien even verder lezen want dan is een freestyle cruise de perfecte oplossing voor je.

Hier lees je wat het is en wat de voordelen zijn ten opzichte van een traditionele cruise. Lees lekker verder, het duurt maar een paar minuutjes.

Freestyle cruise
Het gezellige pooldeck op een Freestyle cruise van Norwegian Cruise.
Foto: Michele Raponi via PIxabay

Waarom is een traditionele cruise soms saai?

 • Elke avond eten op dezelfde tijd
 • Elke avond aan dezelfde tafel
 • en met dezelfde mensen
 • en in hetzelfde restaurant (dining room)

Dit is hoe het gaat op de meeste cruiseschepen. De heerlijke maaltijden, ontbijt, lunch en diner vinden plaats in de Dining Room van het cruiseschip. En natuurlijk als jij houdt van regelmaat, heerlijk eten want het eten is natuurlijk ook in de Dining Room vaak voortreffelijk, en kletsen met dezelfde mensen dan kan jij gewoon kiezen voor een traditionele cruise voor je cruise vakantie. Geen probleem. Maar wil jij wat anders? Lees dan nog even verder.

Maar..waarom dan een Freestyle cruise?

 • Met een Freestyle cruise wordt een andere doelgroep benaderd.
 • Op een Freestyle cruise kan je eten waar, wanneer en met wie je wilt.
 • De dresscode is op een Freestyle cruise minder strict dan op een “traditionele” cruise.

Freestyle cruise richt zich op een andere doelgroep

Met het aanbieden van een Freestyle cruise heeft Norwegian Cruise Line een nieuwe doelgroep benaderd. Namelijk het jongere publiek en de mensen die van afwisseling houden op een cruise.

Mensen veranderen en dan veranderen de cruises gewoon mee. Zo moet Norwegian gedacht hebben. En dat is heel mooi natuurlijk want hierdoor wordt het cruisen opeens wel heel interessant. Het is opeens voor iedereen leuk om een cruise te maken.

 • jonger publiek
 • mensen die van afwisseling houden

Eten, waar, wanneer en met wie je wilt op een Freestyle cruise!

Op een freestyle cruise kan je zelf kiezen uit een aantal verschillende restaurants op het cruiseschip. Even voor de duidelijkheid: Je hebt de main dining room, ook op een Freestyle cruiseschip (maar de naam kan anders zijn).

Je hebt daarnaast ook andere restaurants waar je uit kan kiezen om te gaan eten. (Let op: deze zijn alle gratis en verwar deze niet met de specialiteitenrestaurants waar je een kleine toeslag betaald.

Daarnaast mag je ook zelf bepalen hoe laat je gaat eten en met wie je aan tafel zit. Je kan zelfs al bij de ingang van een restaurant zien op een scherm of er een wachttijd is of niet.

 • Op een Freestyle cruise kan je eten waar je wilt met soms wel keus uit 9 ( of meer!) restaurants die inbegrepen zijn bij de cruiseprijs.
 • Eten met wie je wilt. Je zit dus niet elke avond met dezelfde mensen aan tafel. (mag wel, hoeft niet).
 • En eten hoe laat je zelf wilt(binnen de openingstijden van het restaurant).

Wat mag ik aan (of niet) op een Freestyle cruise?

Op een Freestyle cruise hoef je je dus daar niet meer zo druk om te maken. In tegenstelling tot een traditionele cruise waar je vaak in sjiek moet( of elegant casual), kan je op een Freestyle cruise in je vrije tijdskleding dineren.

Als je wilt zelfs in je t shirt, korte broek en slippers dineren. Let op: Dit kan niet in elk restaurant! Om te dineren in één van de specialiteitenrestaurants (dus waar je een kleine toeslag betaalt) wordt wel verwacht dat je nette kleding aanhebt (nette spijkerbroek mag ook).

 • Je hoeft je niet druk te maken om wat je aan moet trekken voor het diner!
 • In je vrijetijdskleding dineren in bepaalde restaurants is toegestaan.
 • Let alleen op in de specialiteitenrestaurants. Daar wordt verwacht dat je wel netjes gekleed gaat (nette spijkerbroek mag, korte broek niet).

Wat zijn traditionele cruisemaatschappijen?

Jij houdt toch wel van minimaal 1 avond lekker optutten en uitgebreid dineren in het sjieke hoofdrestaurant van een cruiseschip? Dan heb ik hier enkele cruisemaatschappijen die je toch nog wel traditioneel mag noemen in hun manier van doen.

Hoewel ik er we bij moet zeggen dat ook deze cruisemaatschappijen losser worden in de zin van dat er naast een vaste zitting een open zitting is, meer keus is in restaurants waar je kan eten en de dresscode wat losser wordt (lees casual voor s’avonds). Vaak is het nog maar 1 avond( of 2 per cruise) een echt gala diner waar je in smoking hoort te verschijnen.

 • Costa Cruises
 • Cunard
 • Holland America Line
 • MSC
 • Royal Caribbean International
 • Celebrity Cruises
 • Princess Cruises

Verschuiving traditioneel naar iets meer ‘Freestyle’

Bij al bovengenoemde cruise maatschappijen kan men ook kiezen voor een open zitting voor je diner. De vaste zitting is bij allen rond 18.00 voor de vroege zitting en rond 20.00-20.30 voor de late zitting. De open zitting bij bovengenoemde cruisemaatschappijen heeft bij ieder een andere naam maar komt er op neer dat je vaak tussen bv. 18.00 en 21.00 kan aanschuiven in het hoofdrestaurant voor je diner. Lees hier meer over eten aan boord van een cruiseschip.

Wat is de enige echte Freestyle cruise maatschappij?

Norwegian Cruise Lines is natuurlijk de enige echte cruisemaatschappij die de Freestyle cruise aanbied. Zij zijn in 2000 begonnen met het aanbieden van de Freestyle cruise. Nog even in het kort wat een dit precies inhoud:

 • Je kan zelf bepalen in welk restaurant je gaat eten( met soms wel keus uit 9 restaurants die allen inbegrepen zijn bij de cruiseprijs).
 • Ook mag je zelf bepalen hoe laat je gaat eten en met wie je aan tafel zit.
 • Er is geen vaste dresscode in de restaurants die inbegrepen zijn bij de cruiseprijs. In de specialiteitenrestaurants waar je een kleine toeslag betaald per persoon wordt van je verwacht dat je je netjes aankleed voor het diner.
 • Je kan zien op de cruiseschepen van Norwegian hoe lang de wachttijd is bij de restaurants en er staat ook netjes aangegeven bij welke er een toeslag wordt gevraagd. Dit is te zien op een tv screen op verschillende plekken aan boord. Zie foto hieronder.

Op zoek naar een Freestyle cruise?

Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat een reactie achter. Dat vind ik leuk!

Uitgelichte afbeelding is van Wasi1370 via Pixabay.

Wat Zijn 10 Mooie Cruise Havens Die Jij Niet Mag Missen?

Vul je naam en emailadres in en ontvang Gratis en direct een prachtig PDF met 10 mooie havens in je postvak. Geschreven i.s.m. Captaincruise! Tevens ontvang je 1 x per 2 weken een mail met interessant cruise nieuws en leuke aanbiedingen. PS: wij houden ook niet van spam. Je emailadres is veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *