Fooi aan boord. Wel of niet inbegrepen?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Inhoudsopgave

Wil jij weten hoe het zit met de fooi aan boord en de servicetoeslag? Hier vind je per rederij de info wat je moet betalen en hoeveel. Lees snel verder. Laatste update: 16/12/2020.

Waarom betalen we fooi aan boord?

Het is zo dat deze nog bovenop de cruiseprijs komt en deze is per rederij verschillend. Bij sommige cruisemaatschappijen is het al inclusief de cruiseprijs. De fooi gaat naar het personeel aan boord en wordt van harte gewaardeerd. Uit eigen ervaring weet ik dat het personeel aan boord van een cruiseschip keihard werkt om het de gasten zoveel mogelijk naar hun zin te maken en dat het salaris niet altijd even hoog is als men van buitenaf misschien denkt.

Daarom des te meer wordt de fooi van harte op prijs gesteld en deze wordt ook door de cruisemaatschappij automatisch op je boordrekening bijgeschreven. Deze betaal je dan aan het eind van je cruise. Het kost je heel wat overtuigingskracht als je b.v. vanwege een hele slechte service van die fooi wilt afzien! En daarbij benadeel je dus ook het andere personeel.

  • De fooi gaat naar het personeel aan boord.
  • Het bedrag(dollars of euros) wordt automatisch op je boordrekening bijgeschreven en wordt per persoon en per nacht gerekend.
  • De fooi betalen is verplicht.
  • Bij sommige cruisemaatschappijen is deze al inclusief de cruiseprijs. Die zal ik hieronder ook benoemen.

Fooi per rederij

Hier onder lees je waar deze uit bestaat en vind je een overzicht van de fooi per rederij. Ook geef ik aan of deze al inbegrepen is in de cruiseprijs of niet en of je extra service toeslag moet betalen. Deze wordt berekend over de drankjes (niet over een drankenpakket).

Fooi

Hiermee bedoel ik de fooi die dus door de cruisemaatschappijen op je boordrekening word bijgeschreven, afhankelijk van het feit of die wel of niet inbegrepen is in de cruiseprijs. Deze komt, zoals hierboven uitgelegd, ten goede aan het personeel op het cruiseschip.

Service toeslag

De service toeslag is wettelijk vastgesteld en wordt berekend over alles wat je aan boord koopt( bv. drankjes, kleding, spabehandelingen). Daar komt het eigenlijk op neer. Dit is een bedrag van 15 – 20% en komt dus nog bovenop de prijs. Dit is verstandig in gedachte te houden als je een cruise boekt. Als je een all inclusive cruise boekt waar de fooi en drank is inbegrepen betaal je dus alleen die servicetoeslag voor de drankjes die niet zijn inbegrepen in de all inclusive formule! Deze service toeslag komt ook ten goede van het personeel.

Extra fooi

Als je zeer tevreden bent of gewoon nog wat extra’s wilt geven aan degene die jou zo goed helpt, bedient of je zware koffer sjouwt dan kan je natuurlijk ook altijd nog een extra fooitje ( een paar losse dollars) geven bovenop de service charge. Toen ik werkzaam was in de spa van Seabourn gebeurde het regelmatig dat ik nog wat extra tip kreeg bovenop de service charge en dat is natuurlijk heel fijn en een extra motivatie om nog beter je best te doen voor de gasten.

Fooi Aida

Deze is inbegrepen in de cruiseprijs. Bij Aida hanteert men de semi all inclusive formule. Ook zijn de maaltijden in de hoofdrestaurants en de tafeldrank inbegrepen in de cruiseprijs. Je betaalt geen service toeslag.

Azamara Club Cruises

Bij Azamara Club Cruises is deze inbegrepen in de cruiseprijs. Er wordt dus geen extra fooi berekend. De servicetoeslag is 18% die wordt gerekend over drankjes/services en diensten en in Spaanse en Italiaanse wateren komt daar nog 8% bovenop.

Carnival

Carnival rekent voor gasten in een hut 13,99$ per dag per persoon en voor gasten in suites 15,99$ per dag per persoon. Kinderen onder de 2 jaar betalen geen fooi. De servicetoeslag van 18% wordt gerekend over de drankjes die je drinkt. De fooi is vooraf af te kopen voor 92 Euro per persoon op een cruise van 7 dagen.

Fooi Celebrity Cruises

Celebrity Cruises 15,50$ per nacht per persoon voor een stateroom, 16$ pppn voor Concierge of Aqua klasse en 19$ voor alle suite gasten. De service toeslag bedraagt 20% en wordt over het eindbedrag van de drankjes berekend aan het eind van je cruise. Kinderen van alle leeftijden betalen ook fooi. De fooi is vooraf af te kopen voor E14,50, E15 en E19 p.p.p.n.

Celestyal Cruises

Bij deze leuke cruisemaatschappij die voornamelijk in Griekenland, Turkije en Kroatië vaart is de fooi én de service toeslag inbegrepen in de cruiseprijs.

Fooi Costa Cruises

Bij Costa betaal je 10$ pppn voor alle typen hutten, in de Caribbean betaal je 12,50$. Kinderen tussen 4 en 11 betalen de helft en onder de 4 jaar betaal je geen fooi. De service toeslag bedraagt 15%.

Crystal Cruises

Deze is bij Crystal Cruises inbegrepen bij de cruiseprijs. De service charge bedraagt 15% over de drankjes die je nuttigt.

Fooi Cruise & Maritime Voyages

Hier betaal je 7 pond per persoon per nacht op cruises tot 16 dagen. Op langere cruises betaal je 6 pond persoon per nacht. De service toeslag bedraagt 15%.

Fooi Cunard

Cunard hanteert het bedrag van 11,50$ voor gasten in hutten en 13,50$ voor Suite gasten. Ook hier geldt een service toeslag van 15% over de drankjes.

Disney Cruise Lines

Bij Disney betaal je 13,50$ per persoon per nacht. De service toeslag over de drankjes is 15%.

Fooi Hapag Lloyd Cruises

Bij Hapag Lloyd is die inbegrepen in de cruiseprijs. Extra fooi wordt natuurlijk gewaardeerd en is je eigen keuze. De service toeslag bedraagt ook 15%.

Hurtigruten

Bij Hurtigruten is deze niet inbegrepen en ook niet verplicht. Wel gewaardeerd natuurlijk en je mag naar eigen inzicht fooi geven ( verwachting rond 9 euro per persoon per nacht). Er wordt geen aparte service toeslag berekend aangezien je de drankjes in Noorse kronen moet betalen.Daar zit het al bij inbegrepen. 

Fooi Holland Amerika Lijn

Hier is de fooi 14,50$ (hut) en 16$ (suite) per persoon per nacht. De service toeslag is 15%. Bij vertrek uit een Spaanse of Italiaanse haven geldt een extra 8% tot na een half uur na vertrek. De fooien zijn vooraf af te kopen.

Fooi MSC Cruises

  • Cruises binnen Europa, Franse Antillen en Cuba: 10 euro per persoon. Kinderen van 3 – 11 betalen 5 euro.
  • Cruises in het caribisch gebied, Noord en Zuid Amerika, Zuid Afrika en Midden Oosten: 12,50$(dollar). Kinderen van 3 – 11 betalen 6,25 $.

De service toeslag bedraagt 15%.

Fooi Norwegian Cruise Lines

Deze bedraagt 15,50 $ p.p.p.n. voor standaard cabins en 18,50$ p.p.p.n. voor Haven suites. Dit is voor iedereen boven de 3 jaar. Er wordt 20% service toeslag berekent over het Free at Sea pakket plus drankjes die je daarnaast nog nuttigt. 

Fooi Oceania Cruises

Je betaalt 16$ voor een hut en 23$ voor een suite bij Oceania Cruises. Er is een service toeslag van 18% over de drankjes.

Fooi Phoenix Reizen

Deze mag je geven naar eigen inzicht. Gewaardeerd word een bedrag van ongeveer 5 euro per dag per persoon. Hier geldt een service toeslag van 7%.

Fooi Ponant

Deze is NIET inclusief de cruiseprijs. Het is optioneel (niet verplicht) maar het is wel gebruikelijk om een fooi van 10 a 12 dollar per dag p.p. te geven (Bron:Ponant). De laatste dag van je cruise wordt er een envelop op je bed gelegd in je suite of stateroom. De drank is inbegrepen in de cruiseprijs. Er wordt dus geen service toeslag berekend over de drankjes.

Fooi Princess Cruises

Voor een hut betaal je 14,50$ per persoon per nacht, 16,50$ voor  een suite (alle leeftijden). Deze zijn alleen aan boord te betalen. De service toeslag is 18% over de drankjes.

Fooi Pullmantur

De fooi is inbegrepen in de cruiseprijs.

Regent Seven Seas Cruises

Deze is inbegrepen in de cruiseprijs. Ook zijn alle drankjes inbegrepen in de cruiseprijs.

Fooi Royal Caribbean International

Hier betaal je 14,50$ voor in een hut en 17,50$ aan fooi in een suite per persoon per dag. Deze kunnen aan boord worden betaald en worden ook gebruikelijk op je boordrekening bijgeschreven aan het eind van je cruise. De service toeslag is 18% over de drankjes die je gebruikt.

Seabourn

Is inbegrepen. Ke betaalt alleen service toeslag over de drankjes die niet inbegrepen zijn (hele dure wijnen en champagnes).

Seadream Yacht Club

is inbegrepen in de cruiseprijs. Service toeslag wordt niet berekend over de drankjes omdat deze inclusief zijn.

Fooi SilverSea

Ook bij Silversea is deze inbegrepen in de cruiseprijs en ook alle drank is hier inbegrepen.

Fooi Star Clippers

Bij Star Clippers bedraagt deze 8 euro per persoon per nacht. De service toeslag is 15%.

TUI Cruises

Inbegrepen en de service toeslag ook omdat de drankjes inclusief zijn.

Windstar Cruises

Deze bedraagt 13,50 euro per persoon per nacht (alle leeftijden). De service toeslag bedraagt 20%.

Heb je vragen?

Laat dan een reactie achter! Wil je een prachtige cruise boeken? Klik dan bij onderstaande cruise aanbieders!

Uitgelichte afbeelding: Jessica45 via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *