Eten aan boord van een cruiseschip? Belangrijke info lees je hier!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Inhoudsopgave

Het eten aan boord van een cruiseschip is altijd een groot feest. Bijna overal kan je eten en drinken en je hebt de keuze uit heel veel heerlijke verschillende internationale gerechten. Ga jij binnenkort op cruise en wil jij weten hoe het zit met het eten aan boord van een cruiseschip?

Hier vind je info over de soorten restaurants er zijn aan boord en hoe het zit met de zogenaamde open en gesloten zitting die veel (maar niet alle) cruisemaatschappijen hanteren. Zo word het eten aan boord voor jou een ook (heerlijk)feestje!

Waar kan je eten aan boord?

Eten aan boord
Dining Room op de Coral Princess. Bron:Jefrey Beal (Licentie)

De restaurants zien er op elk cruiseschip anders uit. Sommige zijn top sjiek (bv. Seabourn), andere weer heel modern(Norwegian, Costa) of juist weer ouderwets sjiek klassiek (bv. Cunard, Holland Amerika) ingericht. Dit is dus een beetje verschillend per cruisemaatschappij. Eén ding hebben ze gemeen. Het eten is voortreffelijk!

Op elk cruiseschip is dus de indeling met restaurants anders maar over het algemeen kan je de restaurants aan boord onderverdelen in verschillende categorieën:

  • het hoofdrestaurant
  • a la carte restaurant(s)
  • de buffetrestaurants
  • en de specialiteitenrestaurants

Eten aan boord in het hoofdrestaurant

Dit is het restaurant waar iedereen kan eten voor ontbijt, lunch en diner. Het wordt ook vaak de Main Dining Room genoemd.Er is elke dag een ander menu en op sommige cruiseschepen heb je ook de keus uit diverse gerechten per gang. Zoals bijvoorbeeld een vlees- of een visgerecht als hoofdgerecht.

Het eten aan boord in het hoofd restaurant is altijd inclusief de cruiseprijs. Op grote cruiseschepen bestaat het hoofdrestaurant uit soms wel 2 verdiepingen.

Eten aan boord in de A la carte restaurant(s)

Ook is dit een hoofdrestaurant maar dan is er in plaats van een vast menu een al la carte optie. Dit is ook inbegrepen bij de cruiseprijs. Dit is niet op alle cruiseschepen aanwezig en soms vraagt men ook een kleine toeslag om te eten in dit restaurant. Dat verschilt per cruisemaatschappij.

Eten aan boord in het buffetrestaurant

Er zijn vaak één of meerdere buffetrestaurants waar je de keuze hebt uit vele overheerlijke ter plekke klaargemaakt gerechten bestaande uit vlees, vis, pasta, rijst en veel groenten. Het ontbijt bestaat uit een grote variatie van brood, eigerechten, muesli, yoghurt, vers fruit etc. Soms wordt dit buffetrestaurant het Lido genoemd, soms ook gewoon buffetrestaurant. Dit verschilt per cruisemaatschappij.

Soms kan je hier ook buiten zitten en het restaurant bij het zwembad is ook vaak voor lunch en diner een buffetrestaurant. Dit wordt dan vaak Pool Cafe of Pool Grill genoemd. Eten aan boord in een buffetrestaurant is inbegrepen in de cruiseprijs.

Eten aan boord in de specialiteitenrestaurants

Dit zijn de restaurants aan boord waar je kan genieten van  heerlijke gerechten, Japanse sushi of bv. echte Frans in een Franse bistro of echt Italiaans. Er zijn echt volop mogelijkheden en dit is natuurlijk ook weer verschillend per cruiseschip.

Als je wilt eten in één van de specialiteitenrestaurants word er vaak een kleine bijdrage van 15 – 35 dollar gevraagd per persoon. En is het vaak (niet altijd) nodig om een reservering te maken en dit kan je doen zodra je aan boord bent. Informeer tijdig bij de receptie aan boord of je wel of niet moet reserveren.

Snacks

Heb je rond 16.00 al honger dan heb je meestal geluk want op de meeste cruiseschepen wordt rond 16.00 een snack geserveerd. bijvoorbeeld in de vorm van High Tea. (o.a. Holland Amerika, Cunard). Dit kan in de lounge zijn of bij het zwembad. Deze zijn meestal ook inclusief de cruiseprijs.

Open en gesloten zitting

Dit is de term die de cruisemaatschappijen gebruiken om aan te geven waar en hoe laat je eet. Daar komt het op neer eigenlijk.

Wat is een gesloten zitting?

Een gesloten zitting houdt in dat een cruiseschip bepaalde vaste tijden aanhoud voor vaak lunch en diner. Ook zit je altijd met de dezelfde mensen aan dezelfde tafel. Ontbijt is vaak altijd tussen 06.00 en 10.00 in het hoofd(buffet)restaurant en/of a la carte restaurant.

Op grote cruiseschepen is er vaak ook een 1e zitting en een 2e zitting oftewel de vroege of late zitting. Zodat iedereen kan eten. De vroege zitting is meestal tussen 17.00 en 18.00 en de late zitting is meestal tussen 20.00 en 21.00. Dit kan per cruiseschip iets verschillen. Ook is het bij Pullmantur iets later omdat de Spanjaarden nou eenmaal later eten.

ater omdat de spanjaarden nou eenmaal later eten:)

Cruisemaatschappijen die een gesloten zitting aanhouden zijn o.a: Holland Amerika Lijn, Costa, Carnival, Cunard en Royal Caribbean. Maar sommige hebben tegenwoordig de optie van of gesloten zitting of open zitting.

Tijden gesloten zitting én open zitting.

  • Holland Amerika Lijn: 17.45 en 20.00 voor de gesloten zitting en ‘As you Wish Dining” tussen 17.15 en 21.00.
  • Carnival: gesloten zitting om 18.00 en 20.15 en “Your Time Dining” tussen 17.45 en 21.30
  • Costa Cruises: gesloten zitting om 18.45 en 21.30. Alleen op de Costa Neo schepen is ook een open zitting.
  • Royal Caribbean: gesloten zitting om 18.00 en 20.30 en “My Time Dining” tussen 17.30 en 21.00.

Je kan bij boeking aangeven of je de vroege of late zitting wilt. Als je dit niet doet, is dit helemaal niet erg. Dan word je door het cruiseschip ingedeeld op een bepaalde tijd en aan een bepaalde tafel.

Wat is een open zitting?

Een open zitting houdt in dat je mag eten waar en hoe laat je zelf wilt. Je hoeft je dus niet meer druk te maken om op een vaste tijd te moeten eten. Veel cruisemaatschappijen hanteren tegenwoordig een open zitting of een combinatie.

Sommige cruisemaatschappijen hebben beide, zoals een restaurant met een gesloten zitting en een restaurant met een open zitting. Dit omdat toch steeds meer mensen zelf willen bepalen hoe laat ze eten. Dit heb je hierboven in het stukje gesloten zitting ook kunnen lezen.

De expert in open zitting is eigenlijk wel een beetje de Freestyle expert Norwegian Cruise Lines. Zij hebben het Freestyle concept uitgevonden.

Ontbijt aan boord

Het ontbijt word vaak geserveerd tussen 06.00 en 10.00 in het hoofdrestaurant(buffet en/of al al carte) en bestaat uit een uitgebreide keuze uit brood, eigerechten,bacon, worstjes, graanmuesli, melk, yoghurt, diverse sappen, koffie en thee. Dit is inclusief de cruiseprijs.

Lunch aan boord

Op alle dagen, ook op havendagen, wordt er lunch geserveerd in het hoofdrestaurant en de buffetrestaurant. Als je niet weg bent op excursie kan je heerlijk eten aan boord. Als je wel van boord bent, dan kan je of terug komen voor lunch of aan de wal ergens wat lekkers eten. Dit is op eigen kosten natuurlijk en de lunch aan boord is inclusief de cruiseprijs.

Lunch bestaat uit een grote variatie van verschillende brood, vlees- en vis, pasta- en rijstgerechten. Ook hamburgers,friet en pizza zijn tegenwoordig niet weg te denken(bij bv. buffet aan het zwembad).

Op sommige grote cruiseschepen zijn er ook specialiteitenrestaurants open voor lunch. Hier geldt vaak dat je vooraf moet reserveren en er geldt een kleine toeslag per persoon. (15 – 35 dollar).

Diner aan boord

Het diner is het optimale feest als het gaat over eten aan boord. Op de cruiseschepen worden de beste chefs uit de hele wereld ingezet om de allerheerlijkste en speciale gerechten te koken. Het is altijd topkwaliteit en met verse produkten bereid. Vaak word er ook in de havens verse produkten gekocht zoals groenten, vlees en vis zodat er ook heerlijke lokale produkten worden gekookt!

Voor diner kan je natuurlijk terecht in het hoofdrestaurant, buffet of de specialiteitenrestaurants.

Kindermenus, speciale wensen & drank

Dat is simpel. Er is op elk cruiseschip een aanbod aan kindermenus. Zelfs als het cruiseschip niet is ingesteld op kinderen dan zijn er nog wel patatjes en een hamburger te krijgen.

Voor speciale dieetwensen kan je het beste zodra je aan boord bent en bij de 1e maaltijd de Maitre D’ van het restaurant benaderen en je dieetwensen aangeven. Dan word de chef op de hoogte gebracht zodat hij/zij rekening kan houden met je speciale dieetwensen.

Voor alle info over de drank aan boord zie mijn blogbericht over een drankenpakket aan boord van je cruise.

Wil jij zelf het eten aan boord uitproberen?

Hopelijk heb je hiermee alle info die je nodig hebt over lekker eten aan boord van een cruiseschip. Als je nog vragen hebt, of eventueel aanvullingen, dan hoor ik het graag van je! En voor een mooie cruise, klik hieronder op de buttons!

Eet smakelijk! Eveline

Uitgelichte afbeelding: Dining Room op de SilverSea Cloud. 1600 x 790. Bron: Josh Friedman (licentie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *