Eerste cruise?

Inhoudsopgave

Eerste cruise
Pooldek op Costa Deliziosa.Foto: Mustang Joe

Voordat jij je eerste cruise gaat maken zijn er een aantal zaken die belangrijk voor je zijn. Nadat ik twee jaar op een cruiseschip het gewerkt kwam ik erachter dat een heleboel mensen niet weten wat een cruise is, wat ze kunnen doen op een cruisevakantie en wat ze van te voren moeten weten.

Daarom voor iedereen die hun eerste cruise willen gaan maken, hier vind je belangrijke tips. Neem even de tijd om dit te lezen, je haalt er denk ik veel voordeel uit!

Voor je je eerste cruise maakt..Wat is een cruise?

Voordat ik je tips ga geven voor je eerste cruise ga ik je de voordelen van een cruise vertellen en wat een cruise is.

 • Een cruise is een vakantie op een luxe cruiseschip dat vaak s’ nachts van de ene haven naar de andere haven vaart.
 • Overdag heb je vaak de gelegenheid om van het schip af te gaan en mooie excursies te maken in je eentje(of met partner) of met een groepsexcursie die georganiseerd is door het cruiseschip. Je mag natuurlijk ook op het cruiseschip blijven (Tip: ga naar de spa).
 • Er zijn cruises van 4,5,7, 8, 15 of 21 dagen. Langer kan zelfs ook. Er zijn ook cruiseschepen die bijvoorbeeld een langere route hebben en dan kan je bijboeken of een cruise van 32 dagen maken of 64 dagen. Er zijn ook wereldcruises van 91 dagen of 180 dagen. Wat jij wilt!
 • Voor een eerste cruise is een minicruise van 4 of 5 dagen ook een leuk begin. Op die manier kom je erachter of je cruisen wel of niet leuk vind.

Wat zijn de grootste voordelen van een cruise?

 • Je komt in één vakantie op meerdere mooie plekken zonder daarvoor zelf iets te hoeven doen!
 • Ondanks dat je dus meerdere plekken ziet, hoef je maar één keer je koffer uit en in te pakken!
 • Het schip vaart meestal s’ nachts en vaak kan je overdag aan land en mooie dingen bekijken of naar het strand!
 • Er is altijd veel luxe aan boord in de zin van (veel)lekker eten en drinken, mooie suites of hutten.
 • Veel entertainment voor jong en oud( dit scheelt natuurlijk per cruisemaatschappij).

Tips eerste cruise

Stel voor jezelf vast hoeveel geld je ongeveer wilt besteden op je eerste cruise

Dit zeg ik niet omdat een cruisevakantie duur is maar omdat je het zo duur kan maken als jezelf wilt! Er zijn namelijk superdeluxe cruisemaatschappijen waar je flink betaalt voor een mooie cruisevakantie maar er zijn ook gewone prijzen voor cruises bij superleuke en moderne cruisemaatschappijen.

Dus heb je gespaard of gewoon een goed salaris dan kan je elke cruise kiezen met elke cruisemaatschappij( ook de super de luxe) maar als je een normaal salaris verdient dan heb je waarschijnlijk een bepaald budget voor je cruisevakantie.

Wat komt er nog bovenop de cruiseprijs?

Nu je hebt vastgesteld hoeveel geld je wilt of kan besteden let dan even op. De volgende dingen komen vaak ( mits anders aan gegeven bij boeking) nog bovenop de prijs:

 • De fooi( bij aan aantal cruisemaatschappijen is de fooi inbegrepen in de cruiseprijs maar bij een heleboel ook niet! Dit zijn vaste bedragen per persoon per dag en zijn vastgesteld door de cruisemaatschappij. Deze bedragen worden aan het eind van je cruise van je boardpas( waar je geld op kan storten en je rekening van betaald word) afgeschreven.
 • Drankenpakket of losse drankjes. Ook hier geld als er geen drankenpakket inclusief je cruiseprijs is dan komen er kosten bij van een drankenpakket ( of losse drankjes).
 • Service charge. (tussen de 15 en 20%) Over alles wat je aanschaft aan boord komt een extra service charge. Ook dit word aan het einde van je cruisevakantie op je boardrekening bijgeschreven.
 • Kosten voor maaltijden in de specialiteitenrestaurants. De maaltijden in de hoofdrestaurants zijn altijd inbegrepen in de cruiseprijs. Maar er zijn ook specialieteitenrestaurants aan boord waar vaak een bedrag per persoon voor moet worden betaald. Deze bedragen zijn vaak niet zo hoog.
 • Persoonlijke uitgaven. Dit zijn bv kosten die je maakt in de winkeltjes aan boord en de behandelingen in de spa.
 • Eventuele vliegkosten en kosten voor paspoort en/of visum. Voor een cruise naar St. Peterburg heb je bv. een visum nodig. Klik hier.

Ga je voor formeel of informeel op je eerste cruise?

Tegenwoordig is niet meer elke cruisemaatschappij die alleen voor supersjiek gaat. Maar er zijn er nog genoeg waar je één formele avond hebt op je cruise en je dus in smoking of net pak mag aantreden voor het diner. Er zijn ook cruisemaatschappijen waar je s’avonds gewoon netjes mag. Dus met een nette broek en en blouse of zelfs in een t shirt en korte broek mag eten.

De meest informele cruisemaatschappijen zijn: Aida, Celestyal Cruises en Norwegian Cruise Lines. De meest formele zijn: Cunard, Holland Amerika Lijn, Oceania Cruises, Silversea, Seabourn( hier worden per cruise meestal 1 of 2 formele avonden gegeven). Maar vaak is er zelfs nog een ander restaurant open ( een buffetrestaurant zodat je niet naar de formal night hoeft). Kijk voor de dresscode per cruisemaatschappij hier. En klik voor een uitleg over alle cruisemaatschappijen hier.

Met wie ga je op je eerste cruise? Alleen, als stel, gezin of met een groep vrienden?

Dat is ook belangrijk om te weten want sommige cruisemaatschappijen zoals Oceania Cruises en Cruise & Maritime Voyages zijn kindervrij( Oceania) of kinderen vanaf 16 jaar ( Cruise Maritime Voyages).

Ook zijn er een aantal cruisemaatschappijen waar kinderen wel welkom zijn maar die geen kinderfaciliteiten hebben zoals Hapag Lloyd (behalve de Europa 2), Hurtigruten (sommige schepen), Silversea, Seabourn en Star Clippers.

De meest kind- en gezinsvriendelijke cruisemaatschappijen zijn: Aida, Carnival, Costa Cruises, Disney, MSC, Norwegian Cruise Lines en Royal Caribbean.

Wanneer ga je op je eerste cruise?

Als je met kinderen gaat zit je natuurlijk aan de vakanties vast. Dan zijn waarschijnlijk de prijzen wat hoger, probeer dan minimaal een jaar van te voren te boeken dan heb je de meeste kans op vroegboekkkorting. Verder is het natuurlijk ook niet altijd overal mooi weer.

Als je op je eerste cruise naar Australie wilt dan is het handig om te weten dan je dan het beste kan gaan als het hier herfst, winter of lente is. Dan is het daar lente, zomer en herfst. Voor de beste reistijd per cruise klik hier.

Waar wil je naartoe op je eerste cruise?

Heb je één of meerdere havens waar je absoluut wilt aanleggen of maakt het je niet zoveel uit zolang het bv maar mooi weer is. Houd er rekening mee dat door weersomstandigheden soms havens kunnen worden overgeslagen als het niet mogelijk is om te ankeren of aan te leggen door het weer.

Ik heb meegemaakt op de Seabourn Sojourn dat we bij de Cook eilanden kwamen en yippie ik was zo blij, ik zou de Cook eilanden zien. Ja alleen van verre dus want het waaide zo hard dat er werd besloten door de kapitein dat het te gevaarlijk was om te tenderen( voor anker gaan en met de kleine bootjes de gasten naar de wal brengen). Dit kan dus altijd gebeuren en je krijgt je geld niet terug.

Vertrek je uit NL of vlieg je naar je vertrekhaven toe (in of buiten Europa?)

Voor een eerste cruise raad ik aan om uit NL te vertrekken. Er zijn zat mooie cruises vanuit Rotterdam, Amsterdam en Ijmuiden en je hebt geen stress met vliegen naar je cruiseschip dat in Barcelona of Miami ligt. Of waar dan ook. Als je toch besluit dat te doen neem dan mijn raad aan en boek een hotel voor 1 of 2 nachten voor en na je cruise. Zorg dat je dus een dag van te voren op bestemming bent waar je cruiseschip ligt!

En ook als je terugkomt met je cruiseschip in de laatste haven en het cruiseschip is wat later, boek dan niet je vlucht twee uurtjes na je verwachte aankomst in de haven! Je lacht maar ik heb mensen gesproken die dat hebben gedaan en dan zit je flink in de stress als je cruiseschip net iets later aankomt!

Belangrijke links met informatie

Veel plezier op je eerste cruise! Ps: klik hieronder bij de cruise aanbieders om een mooie eerste cruise uit te zoeken. Groetjes Eveline

Wat Zijn 10 Mooie Cruise Havens Die Jij Niet Mag Missen?

Vul je naam en emailadres in en ontvang Gratis en direct een prachtig PDF met 10 mooie havens in je postvak. Geschreven i.s.m. Captaincruise! Tevens ontvang je 1 x per 2 weken een mail met interessant cruise nieuws en leuke aanbiedingen. PS: wij houden ook niet van spam. Je emailadres is veilig!

Uitgelichte afbeelding: Costa Deliziosa pooldek. Foto:Mustang Joe