Dresscode per rederij plus wat neem ik mee?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Inhoudsopgave

Wat is de dresscode aan boord van een cruiseschip? Vroeger werd verwacht dat je op een cruiseschip altijd in stijl rond liep, met een nette jurk voor de vrouw en een smoking voor de man. Tegenwoordig zijn de regels wel wat losser (maar niet overal!). Daarom ga ik in dit bericht wat meer in wat nou precies een dresscode is en ook vind je wat de dresscode is per cruisemaatschappij.

Wat is een dresscode?

Dresscode
Foto:Pixabay

De dresscode op een cruiseschip is niks meer en niks minder dan het kledingadvies wat wordt gegeven door een bepaalde cruisemaatschappij om te dragen gedurende de cruise. Op de meeste cruiseschepen geldt een dresscode. Eigenlijk kan je er van uit gaan dat er 3 verschillende dresscodes zijn.

 • Casual of vrijetijdskleding ( dit is vaak voor overdag en bij het zwembad).
 • Informeel, semi formeel of sommige noemen het “ Elegant” casual. Bij lunch en/of diner.
 • Formeel: bij een gala- of captains dinner.

Wat was vroeger de dresscode?

Vroeger ging alleen de adel op cruise. Omdat cruisen toen iets was alleen voor de beter bedeelde in de maatschappij werd er verwacht dat je altijd in je nette jurk of pak rondliep op je cruise. Natuurlijk zijn die tijden nu wel veranderd.

 • Ten eerste is cruisen niet alleen meer voor de adel, maar tegenwoordig met allerlei verschillende cruisemaatschappijen zit er voor ieder wel een goed betaalbare cruise bij. En die zijn allemaal even goed in kwaliteit!
 • En ten tweede is het nu ook mogelijk om een cruise te maken waar je zeer nette, casual en/of vrijetijdskleding kan dragen.

Dresscode: vrijetijdskleding of casual

Dit is vaak de dresscode voor overdag. Na 18.00 verandert dat bij sommige rederijen in semi formeel of formeel. Casual wil zeggen een korte broek, t shirt, rok, nette blouse, trui of sweater. Gewoon vrijetijdskleding.

Aan het zwembad mag je ook natuurlijk je bikini dragen en zwembroek. Wel word verwacht dat je als je gaat lunchen je dat niet doet in je bikini maar wel een nette broek en of jurk aantrekt met nette blouse of trui. Ook sportschoenen en en nette spijkerbroeken vallen hieronder.

Onder casual kleding valt dus niet je zwemkleding of topjes als je niet aan het zwembad bent! Met andere woorden, je mag niet gaan lunchen in je zwemkleding. Dan wordt wel verwacht dat je een shirt en korte broek aantrekt.

Dresscode: Semi (in)formeel of “elegant casual”

Als de dresscode semi formeel,informeel of “elegant casual” is, en dat is tegenwoordig op de meeste schepen s’avonds, dan betekent dat:

Vrouw: een jurk,  rok of nette broek met blouse en/of jasje.

Man:  een nette broek met net overhemd. Een das en een jasje zijn dan niet verplicht. Spijkerbroeken zijn vaak niet toegestaan na 18.00. Dus bijvoorbeeld met de lunch wel een nette spijkerbroek maar met het diner niet.

Dresscode: Formeel

Formeel betekent een galajurk  of cocktailjurk voor de vrouw en een net pak met een das/strik of smoking voor de man. Dit is vaak voor 1 avond, het gala diner. Op sommige langere cruises (langer dan 7 dagen) zijn meerdere gala diners. Dit is vaak op zee cruises of cruises met meerdere zeedagen. .

Overdag kan je vaak wel informeel rondlopen. maar verwacht word wel dat je als je gaat lunchen je je wel weer netjes aankleed( niet in bikini). Op schepen zoals van Cunard en Holland Amerika zijn alle avonden formele of informele avonden. Vaak kan je in het cruisekrantje lezen wat er die dag de dresscode is.

Het komt er op neer dat je je elke avond netjes aankleedt. En dat heeft ook weer zijn charme. Het is ook wel weer een mooi gezicht om in een restaurant te eten met allemaal mensen om je heen die er heel mooi uitzien.

Dresscode verschilt per cruisemaatschappij

Ondanks dat er grote verschillen zijn per cruisemaatschappij, zijn er wel een aantal die bekend staan om formeel zoals: Holland Amerika en Cunard met elke avond een ander dresscode of zeker 2 x in een cruise een formele avond. De andere avonden zijn dan in semi formeel.

Ook Seabourn en SilverSea kennen stricte dresscodes. Formeel met overdag informeel. Aan het zwembad en/of in de spa word wel gewoon zwemkleding cq vrijetijds- of sportkleding toegestaan met ook hier de regel dat bij de lunch je je weer netjes aankleed. In semi-formeel tenue.

Maar er zijn altijd leuke winkeltjes aan  boord. Hier kan je vaak de mooiste jurken of pakken kopen voor als  je jurkje vergeten bent om in je koffer te doen! Dan heb je ook meteen een leuke herinnering aan je mooie cruise! (En doe dat dan op de laatste dag van je cruise dan heb je ook kans op veel korting!).

Dresscode Aida

Dresscode: overdag casual, s’avonds informeel. Geen vaste kledingvoorschriften.

Dresscode Azamara Club Cruises

De dresscode: Casual overdag en s’avonds informeel. Na 18.00 geen spijkerbroek, t shirt en korte broek.

Dresscode Costa Cruises

Hier geldt de dresscode casual en voor het formele captain,s dinner (feestelijke) nette kleding (informeel). Maar je mag wel formeel hoor als je dat wilt.

Dresscode Carnival

De dresscode bij Carnival is casual en voor diegene die zich willen optutten in informeel of formeel op “Cruise Elegant Evenings”, dan mag dat natuurlijk, maar die avonden kan je omzeilen door in het Lido restaurant te eten.

Celebrity Cruises

Hier is de dresscode: Overdag vrijtetijd (casual) en s’avonds “smart” casual, d.w.z informeel, netjes gekleed (geen t shirt), ook is er een formele avond waar je dus je mooie jurk of pak aan mag.

Celestyal Cruises

Dresscode: overdag vrijetijdskleding, zwemkleding ook hier alleen bij het zwembad toegestaan en s’avonds ” country club casual” , dwz. informeel, geen spijkerbroek of t shirts bij het diner. Ook is er een formele avond. Dus smoking mag mee en je nette (gala)jurk.

Crystal Cruises

De dresscode: ook hier geldt, overdag casual, s’avonds informeel en op de formele avond in formele kleding.

Dresscode Cunard

Bij Cunard is de dresscode: overdag casual, s’avonds informeel (na 18.00 geen spijkerbroek korte broek en sandalen) en op de formele avond in net pak (of smoking) of jurk. Ze hebben een mooie video gemaakt.

Disney Cruise Line

Hier geldt als dresscode: Casual op 3 en 4 daagse cruises en op de 7 daagse cruises 1 semi formele en 1 formele avond waar semi- formeel is toegestaan. Formeel kleden mag natuurlijk ook!

Hapag Lloyd Cruises

De dresscode: overdag vrijetijd/casual, s’avonds informeel en op de formele avond in cocktailjurk en smoking.

Holland Amerika Lijn

Hier is de dresscode: overdag casual, s’avonds informeel (met jasje voor de man) of formeel. De dresscode word elke dag in het krantje aan boord bekend gemaakt. In ieder geval genoeg nette kleding meenemen.

Hurtigruten

Dresscode Hurtigruten: Vrijetijd/casual, s’avonds informeel (jasje niet nodig voor de man).

MSC

De dresscode bij MSC: overdag vrijetijd/casual, s’avonds informeel of formeel (feestelijk). Er is ook altijd 1 of meer formele avond op je cruise (afhankelijk van de lengte).

Norwegian Cruise Line

Freestyle cruising, oftewel vrijetijd/casual overdag en informeel s’avonds.  Er is ook een restaurant voor formele kleding. Er wordt verwacht dat je je in de specialiteitenrestaurants netjes aankleed. Er is geen officiële formele avond.

Oceania Cruises

De dresscode: vrijetijd/ casual overdag en s’avonds informeel(met jasje).

Ponant

De dresscode: vrijetijd/casual overdag, s’avonds informeel, wel met jasje voor de heren.

Princess Cruises

Bij Princess is de dresscode: overdag vrijetijd/casual, s’avonds informeel en formeel op de formele avond(en).

Regent Seven Seas Cruises

De dresscode: overdag vrijetijd/casual en s’avonds informeel of formeel op de formele avond.

Dresscode: Royal Caribbean

Ook hier overdag vrijetijd/casual, en s’avonds informeel of formeel op de “formal night(s)”.

Seabourn

Bij Seabourn is de dresscode: Overdag casual, s’avonds informeel of formeel op de formele avond. Na 18.00 geen spijkerbroeken, slippers en zwemkledij in publieke ruimtes.

Dresscode Seadream Yacht Club

Vrijetijd/casual overdag en informeel s’avonds.

SilverSea

Vrijetijdskleding/casual) overdag en s’avonds informeel en formeel op de “formal night”.

Star Clippers

Hier ook vrijetijd/casual overdag en s’avonds informeel. Een jasje mag maar hoeft niet.

Tui Cruises

Vrijetijdskleding en als je wilt informeel in de avond. Je hoeft geen gala kleding mee te nemen.

Variety Cruises

Overdag casual en s’avonds informeel. Geen jasje nodig.

Windstar Cruises

Vrijetijd/casual overdag en s’avonds informeel. Hier ook geen jas of das nodig alleen wel als je naar het casino aan land wilt in bijvoorbeeld Monaco!

Dress to impress!

Het heeft ook wel wat natuurlijk. Het hoort ook gewoon een beetje bij de sfeer op een cruise schip. Overdag lekker genieten van de cocktails bij het zwembad. En dan s’avonds lekker optutten in je mooiste galajurk en smoking. Dat is toch zeker ook de moeite waard om ook een keer mee te maken. Anders hangt die mooie jurk toch alleen maar thuis in je kast! Nu heb je een reden om hem eindelijk eens aan te trekken. Leuk toch! Veel plezier.

Wat neem ik mee op cruise?

Op een gemiddelde cruise met  1 formele avond kan je het volgende inpakken. Let op dat als je naar koudere gebieden gaat je meer laagjes mee moet nemen. En op het cruiseschip is binnen altijd de airco aan dus neem ook voor in warmere gebieden voor binnen een vestje o.i.d. mee.

Voor de vrouw:

 • een bikini
 • slippers
 • een paar korte rokken of korte broek
 • 2 t shirts
 • een paar nette blouses
 • een nette lange broek met jasje
 • een gala jurk of cocktailjurk
 • nette schoenen(s’avonds)
 • makkelijke schoenen( overdag)
 • makkelijk zittende broek bv jeans
 • trui of sweater
 • windjack of regenjas(afhankelijk van je bestemming!)
 • gymschoenen of makkelijk zittende schoenen( voor excursie of sporten)

Voor de man:

 • een zwembroek
 • slippers
 • een  korte broek
 • een casual lange broek of
 • nette spijkerbroek
 • een paar nette blouses
 • een smoking of net pak met das, overhemd en jasje
 • nette schoenen
 • trui of windjack
 • regenjas (afhankelijk van bestemming)
 • makkelijke schoenen voor overdag
 • sportschoenen of makkelijk zittende schoenen voor excursie of sporten
 • petje of hoed(bescherming tegen zon)
 • zonnebril + koordje

Is er een wasserij aan boord?

Ja, er is op elk schip een wasserij. Als je je bij aankomst hebt voorgesteld aan je cabin steward, dan vraag je hem of haar hoe dat in zijn werk gaat. De was kan  voor je worden geregeld. Op sommige schepen kan je ook zelf gebruik maken van de wasserette. Dat kan je altijd bij de receptie vragen. Dus als je nu net op die mooie jurk een vlekje van het eten krijgt, geen probleem, voor de volgende gala avond is ie weer op en top schoon!

Gewoon genieten!

Nu weet je wat je kan verwachten op een cruise schip met je kleding,  dus dat scheelt je weer een hoop zorgen. Want het is tenslotte ook vakantie. Dus lekker genieten op je cruise vakantie.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *