Cruises naar het Noorderlicht.Wat zijn de hoogtepunten?

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Inhoudsopgave

Van eind september tot en eind maart is de beste tijd om het Noorderlicht te zien. De beste plek is boven de poolcirkel. Heb jij dit altijd al willen aanschouwen én een cruise willen maken naar ( het noorden van) Noorwegen? Lees dan even verder want hier vind je de hoogtepunten van cruises naar het Noorderlicht.

Cruises naar het Noorderlicht
Bergen.Bron: Peggychoucair via Pixabay.

Waar vertrekken cruises naar het Noorderlicht?

Er zijn cruises naar het Noorderlicht vanuit Nederland en Duitsland (Kiel, Warnemunde). Ook zijn er bijzondere cruises met de Noorse cruisemaatschappij Hurtigruten. Deze cruises naar het Noorderlicht van Hurtigruten vertrekken vanuit Bergen en zij ligt in Zuid Noorwegen. Hier kan je vanuit Amsterdam heel makkelijk naartoe vliegen en de transfer is ook makkelijk bij te boeken. Wat zijn de hoogtepunten van Bergen zelf:

 • De handelskade boven op de foto is het begin van de gezellige volkswijk Bryggen met de mooie gekleurde (handels)huizen, kunstgalerijen, het Bryggens museum en verschillende restaurantjes.
 • Naast het Bryggen museum zijn er nog 2 mooie musea in Bergen. Het Edvard Grieg ( bekende Noorse componist) museum is te bewonderen aan de Troldhaugvegen 65 waarbij je zijn villa kan bewonderen en ook de hut aan het meer waar hij componeerde. Dan heb je het Hanseatic museum aan de Finnegarden waar je de 18e eeuw opnieuw kan beleven. Beide zijn erg interessant.
 • Als je het centrum inloopt vanaf de haven( 10 minuutjes) kom je vanzelf de vismarkt tegen van Bergen. Voor verse vis én lekkere gerechten gemaakt van die vers gevangen vis moet je hier zijn. Je vind er ook andere leuke hebbedingetjes.
 • Van de 7 bergen waartussen Bergen is gebouwd kan je van twee naar de top met een kabelbaan. Mount Floyen is wat drukker dan Mount Ulriken. Bij de Tourist Information koop je een kaartje.

Alesund en Geirangerfjord

Op deze cruises naar het Noorderlicht kom je ook in Alesund, een leuk stadje en het Geirangerfjord. Dit is één van de mooiste fjorden van Noorwegen. De steile rotswanden rijzen aan beide kanten omhoog en vele watervallen, waaronder de beroemde “7 sisters” zijn hier te bewonderen. Wat kan je in Alesund doen:

 • Naar het zeeaquarium, het Atlantis Sea Park , waar duikers de vreemdste vissen voeren!
 • Mount Aksla. Loop de 418 treden omhoog en geniet van een mooi uitzicht over de stad. Als je boven bent kan je uitrusten in het restaurant.
 • Het centrum van Alesund is gezellig. Er is veel water omdat het op drie eilandjes is gebouwd en dat geeft een stad altijd een gezellige sfeer.
 • Ook is er een Alesunds visserij en scheepvaart museum.

Koningsstad Trondheim

Op weg naar het Noorden kom je in de konings- en studentenstad Trondheim. De Noorse kroonjuwelen vind je in de Nidarosdom. Ook staat het grootste houten huis van Noorwegen in deze stad. Dit is tevens het overnachtingsadres van de koninklijke familie als zij op bezoek komen. Verder in Trondheim:

 • De houten brug die vroeger de enige toegang was tot de stad.
 • Er zijn veel mooie musea waaronder het kunstmuseum in het aartsbisschoppelijk paleis ( Kongsgardsgata 1B) en Rockheim ( Brattorkaia 14), een Noors museum over rock- en popmuziek met interesante exposities met nadruk op Noorse artiesten.

Poolcirkel en de Lofoten

Cruises naar het Noorderlicht
De Lofoten.Bron: Ansgar Scheffold via Pixabay

Verder naar het noorden op de cruises naar het Noorderlicht passeer je de poolcirkel en doe je de schitterende eilandengroep de Lofoten aan met de mooie houten huisjes, rekken met gedroogde vis en de arenden die boven vlak boven je hoofd vliegen!Lees hier alle hoogtepunten van een cruise naar de Lofoten.

 • De gedroogde vis op de visrekken
 • Spot zeearenden in het Trollfjord
 • Een echt autentiek vissersdorp is bv Svolvaer!
 • Als je tijd hebt ga dan naar het grootste Viking huis bij het Lofotr Viking museum voor oa. een originele Viking lunch. Je vind dit museum 50 km ten zuiden van Svolvaer en er gaan bussen naartoe).

Tromso

 • Een mooie stad met een zacht klimaat ( Zachte winters en goede zomers).
 • Eén van de plekken waar het Noorderlicht het beste te zien is!
 • Tromso is een gezellige universiteitsstad met veel cafeetjes en restaurants.
 • Een mooi poolmuseum met tentoonstellingen over poolreizigers en jacht in de poolgebieden.
 • Heel bijzonder is de ijskathedraal!

Hammerfest

Na Tromso vaar het cruiseschip naar Hammerfest. Dit is de meest noordelijke stad ter wereld. je kan er een mooie wandeling maken naar het uitkijkpunt op de berg Storfjellet of naar de Polar Bear Society gaan. Hier zie je veel veroveringen van vissers en jagers in het poolgebied. Voor ons wat luguber maar de inwoners van Hammerfest denken daar anders over. Je kan hier ook lid van worden. Voor 220 kronen krijg je een officeel certificaat van de burgemeester dat je in de noordelijkste stad ter wereld bent geweest en je bent dus lid van de Polar Bear Society!

Honningsvag en de Noordkaap

Cruises naar het Noorderlicht
De Noordkaap. Bron:Golfer via Pixabay.

Dan vaar je door naar Honnigsvag vanwaar je naar de Noordkaap kan. Op de Noordkaap is de Noordkaaphal met enkele restaurantjes, wat winkeltjes, een postkantoor en een kapel! Je kan dus ook trouwen op deze cruises naar het Noorderlicht! Je kan er ook voor kiezen aan een mooie excursie met de boot deel te nemen naar een vogel-natuurreservaat! Je vaart dan met de boot naar het reservaat Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 vogels.

Grootste hoogtepunt van cruises naar het Noorderlicht.

Het is natuurlijk logisch dat het Noorderlicht zelf het grootste hoogtepunt is op de cruises naar het Noorderlicht. Dat is natuurlijk ook zo maar er zijn nog wel een paar andere mooie dingen te aanschouwen. Neem nou bijvoorbeeld de cruises naar het Noorderlicht van Hurtigruten. Zij geven zelfs een Noorderlicht garantie ( lees de voorwaarden)! Daarbij kom je in de mooiste en gezelligste steden en dorpen en langs de meest geweldige natuur van de Noorse kust. Reden genoeg om daar even wat verder in te duiken.

Ben jij op zoek naar cruises naar het Noorderlicht?

De cruises die ik hierboven beschrijf zijn van Hurtigruten, een geweldige Noorse cruisemaatschappij en kan je bij BBI travel boeken. Klik hieronder voor meer informatie.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Wees vrij om een reactie achter te laten! Eveline.

Uitgelichte afbeelding: Het Noorderlicht. Bron:John Huang via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *