Wat kost een cruise vakantie?

Inhoudsopgave

Wil jij een cruise vakantie maken? Maar misschien heb je geen idee hoe en waar je moet beginnen. Je weet niks over cruises, over alle verschillende cruisemaatschappijen en je denkt waarschijnlijk dat een cruise niks  voor jou is omdat je denkt dat een cruise vakantie véél te duur is. Dat is dus niet zo. Lees even verder.

Cruise vakantie
Een Aida cruise vakantie hoeft niet zoveel te kosten! Foto: Timeyres

Een cruise vakantie is voor iédereen.

Het is niet meer zo als vroeger dat een cruise vakantie alleen voor de adel is. Dat is allang verleden tijd. Je hebt tegenwoordig een cruise vakantie voor élk budget. Onder de 1000 euro, tussen de 1000 en 2000, tussen 2000 en 3000 euro en daarboven.

Stap 1: Voordat je je cruise vakantie gaat zoeken, beantwoord voor jezelf deze vragen!

Belangrijk is dat je voordat je gaat zoeken, je deze vragen voor jezelf stelt:

  • Met wie ga ik op cruise vakantie?(alleen, gezin, stel, of vrienden)
  • Wanneer ga ik op cruise vakantie(bv zomervakantie of daarbuiten)
  • Waar wil ik naartoe op cruise vakantie? Heb je bepaalde voorkeur of gewoon waar het mooie weer is:)
  • Hoeveel geld heb ik te besteden?
  • Wil ik een formele of informele cruise vakantie?(Informele cruisemaatschappijen: Aida, Carnival, Costa, Norwegian). Lees eventueel cruise maatschappijen voor meer info.

Nu je wat meer in gedachte hebt wat je wilt kan je ook gerichter zoeken.

Stap 2: Hoeveel wil/kan je besteden op je cruise vakantie?

Een cruise vakantie kan je zo duur maken als je zelf wilt. Een binnenhut is natuurlijk goedkoper dan een suite! Daarnaast heb je waarschijnlijk zelf ook een bepaald budget in gedachte. Er zijn cruisemaatschappijen waar fooi en drank al inbegrepen zit in de cruiseprijs zoals Aida, Azamara Club Cruises, Celestyal Cruises, Crystal Cruises, Norwegian(upgrade voor 99$), Regent Seven Seas, Silversea en Seabourn.

Wat kost een cruise totaal?

Als je geen all inclusieve cruise hebt geboekt, dan komt dit nog bovenop de cruiseprijs:

  • Fooi. Lees de fooi per cruisemaatschappij.
  • eventueel drankenpakket of losse drankjes
  • 15 % of 18 % belasting over de drankjes.
  • eventueel vliegticket maar er zijn ook cruise aanbiedingen met vlucht inclusief de prijs
  • Individuele uitgaven zoals diners in de specialiteitenrestaurants (waar het niet is inbegrepen in de cruiseprijs),  en uitgaven in de spa en winkeltjes aan boord.

Cruise vakantie  tussen 500 – 1500 euro pp

Carnival, Aida, MSC, Norwegian Cruise Lines, Katarina Line, Celestyal Cruises, Hurtigruten, Oceania Cruises, Princess Cruises, Royal Caribbean, Windstar Cruises, Azamara Cruises, Celebrity Cruises, Cunard, Holland Amerika Line, Star Clippers, Disney. Eigenlijk vallen heel veel 8 daagse cruises in deze groep. En een binnenhut of stateroom is natuurlijk goedkoper dan een suite met balkon.

Cruise vakantie tussen 1500 en 2500 euro pp

MSC, Aida, Carnival, Norwegian Cruise Lines, Royal Caribbean, Disney, Crystal Cruises, Hapag Lloyd Cruises,  Cunard, Holland Amerika Line, Regent Seven Seas Cruises, Seabourn. Dit zijn vaak de cruises van 12 dagen of langer, 8 daagse cruises met de luxere cruisemaatschappijen of een luxe suite met balkon of uitzicht op zee.

Cruise vakantie boven 2500 euro pp

Dit zijn voornamelijk cruises met: Azamara Club Cruises, Crystal Cruises, Hapag LLoyd Cruises, Oceania Cruises, Seabourn, SilverSea, Ponant, Seadream Yacht Club. Of cruises met de cruisemaatschappijen uit de andere klasse maar dan langer. Klik hier om op je gemak te kijken naar cruises in de prijsklasse van 2500 euro pp en hoger.

Dit is een globale aangeving en er kan er net onder of boven zitten en hangt ook af van wat voor hut of suite je boekt! Daarom zie je ook sommige cruise maatschappijen bij 2 categorieën staan. Plus de duurdere zijn vaak all inclusive( zie dit blogbericht over Seabourn).

Het is meer voor jou om aan te geven op welke cruise maatschappij je kan zoeken.

Deze prijzen zijn globaal en hier kunnen geen rechten aan verleend worden. Prijzen worden door cruise maatschappijen aangepast.

Wat kost een cruise met kinderen?

Ben jij op zoek naar cruise maatschappijen die vooral gericht zijn op kinderen en gezinnen, dan zijn de volgende het beste voor je. Aida, Carnival, Costa,Disney, MSC, Norwegian Cruise Lines en Royal Caribbean International.

Deze hebben allemaal een kinderanimatieteam aan boord en ruime voorzieningen voor kinderen van zeer jong tot ongeveer 18 jaar. Ook voor volwassene is er natuurlijk genoeg te doen.

Bij sommige cruisemaatschappijen krijgen kinderen korting als ze in dezelfde hut verblijven als de ouders.

Cruise aanbieders

Uitgelichte afbeelding: Costa cruiseschip in Venetië. Foto: Herve Simon.