Cruise terminal Rotterdam Info

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Inhoudsopgave

Eén van de bekendste cruisehavens in Nederland is de cruise terminal Rotterdam. Hoe mooi kan het uitzicht zijn als je over de boulevard in Rotterdam rijdt, en je ziet daar geweldige mooie cruiseschepen liggen, praktisch midden in de stad!! Dat hoort gewoon bij Rotterdam! Vind ik, als geboren rotterdammer.

Wil jij meer lezen over de cruise terminal in Rotterdam en weten welke cruiseschepen regelmatig Rotterdam aandoen of hier vertrekken? Lees snel verder..

Cruise terminal Rotterdam
Een Aida cruiseschip in Rotterdam.Foto: Elsemargriet via Pixabay

Cruise Terminal Rotterdam is Industrieel erfgoed

De cruise terminal Rotterdam is industrieel erfgoed. Dit betekent volgens Wikipedia dit zijn  de voortbrengselen van de mens ten behoeve van de dagelijkse arbeid. En als het risico bestaat dat deze in hun voortbestaan bedreigd zou worden dan worden ze industrieel erfgoed gedoopt zodat het oorspronkelijk zo blijft bestaan.

En dat is met de cruise terminal Rotterdam gebeurd. Want het is natuurlijk de officiele oude aankomst en vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. De enige echte nederlandse cruisemaatschappij.

Het voormalige hoofdkantoor van de HAL is nu Hotel New York( zie foto hieronder). En in de woontoren Montevideo,(schuin achter het oude HAL) heeft de Europese vesting van Holland Amerika nu haar hoofdkantoor.

Cruise terminal Rotterdam officiele vertrekhal HAL

Want Holland Amerika Lijn is nu in handen van Carnival, s’werelds grootste cruisevaartonderneming. Vele cruisemaatschappijen vallen onder Carnival Corporation & plr. Maar Holland Amerika vaart wel onder Nederlandse vlag en heeft altijd Nederlandse officieren aan boord alle cruiseschepen.

Holland Amerika Lijn  is  als eerste begonnen met  van je raadt het al, Holland naar Amerika! Van 1873 tot 1978 bestond er een transatlatische verbinding tussen Europa en Amerika en heeft hiermee veel bijgedragen aan de verhuizingen van vele die naar Amerika zijn geemigreerd. Vanaf 1979 heeft Holland Amerika Lijn zich meer gericht op cruisevaart, daarvoor was het vracht en passagiersschepen.

Cruise terminal Rotterdam info

Gelegen aan de kop van Zuid, op de Wilhelmina pier 699, 3072 AP Rotterdam. De cruise terminal wordt regelmatig aangedaan door grote en kleine cruise schepen. En er vertrekken ook veel cruises. Lekker makkelijk toch!

Cruise terminal Rotterdam, hoe kom je er?

Met de auto: er zijn volop (betaalde) parkeergelegenheden rondom het gebouw. Dat is misschien wat onhandig als je twee weken op cruise gaat! Dus je kan ook met de trein gaan:

Met de trein: Rotterdam CS, dan de metro lijn E richting Slinge, halte Willemsplein. Dan is het 250 meter lopen naar de cruise terminal Rotterdam. Er staan bordjes bij de uitgang van de metro.

Met de taxi: vanaf het treinstation kan je ook met de taxi komen, er is een taxistandplaats bij CS en bij de cruise terminal Rotterdam op 200 meter lopen.

Watertaxi: halte Hotel New York uitstappen, dna 400 meter lopen naar de cruise terminal Rotterdam. Klik hier voor de aanlegplaatsen van de watertaxi.

Cruise terminal Rotterdam is ook een Congres – en eventhal

Ook is de cruise terminal Rotterdam een evenementenhal cq congrescentrum en restaurant. Volgens hun zelf is het: ” de allermooiste congres-en eventlocatie van nederland. En daar hebben ze natuurlijk wel een puntje. Het uitzicht op de skyline van Rotterdam en de Erasmusbrug is natuurlijk geweldig! En dat is nog maar 1 voordeel. Daarnaast bieden zij:

  • Ruime mogelijkheden voor iedere bijeenkomst en programmaonderdeel van 150 tot 2500 personen.
  • Goede technische en algemene ondersteuning bij de organisatie van je event.
  • Samenwerking met goede cateraars
  • Goede bereikbaarheid, dit heb ik hierboven al besproken:)
  • Veel verschillende hotels in de buurt van de cruise terminal rotterdam
  • voor elke gelegenheid en budget zijn er mogelijkheden
  • proef de sfeer van de vroegere avonturiers in het gebouw!

Daarnaast is er natuurlijk het gedeelte waar je kan inchecken voor je cruise reis.

Er komen veel cruiseschepen aan de Wilhemina kade. De cruiseschepen zijn veel verschillende maatschappijen, de cruise terminal Rotterdam is natuurlijk een zeer bekende tussenhaven voor veel cruiseschepen.

Grote en kleine, zie hieronder een foto van de Harmony Of The Seas, toen dit grootste cruiseschip ter wereld de cruise terminal Rotterdam  aandeed!

Vertrek uit Rotterdam

Cruisemaatschappijen die regelmatig vertrekken vanuit de cruise terminal Rotterdam zijn:

Aida

Aida is een Duitse cruise maatschappij waar gezelligheid voorop staat. Ideaal voor het hele gezin, maar ook groepen vrienden als stel, of alleen! Juist in deze informele sfeer kom je makkelijk andere mensen tegen en maak je zo nieuwe vrienden.

Als je een proefkijkje wilt nemen op de Aida Prima, dan kan dat. Elke donderdagavond is er een “open avond”  op de Aida Prima, die dan aanmeert in de cruise terminal Rotterdam. Voor een klein bedrag kan je de Aida Prima bezoeken.

Voor 49 euro kan je een avond rondkijken en krijg je ook een diner en een show aangeboden op het mooie cruiseschip. Kinderen tot 17 jaar betalen 25 euro.(deze prijzen gelden op dit moment van schrijven en kunnen veranderen!) Er is oa een bierbrouwerij op de Aida Prima en alle tafeldrank en fooi is inbegrepen.

Aida heeft mooie cruises vanuit Rotterdam, oa naar het noorden (Noorwegen, Duitsland), maar ook Engeland en naar Spanje.

Holland Amerika Lijn

Is ook een cruisemaatschappij die ik in dit blog al eerder heb beschreven maar nog even aangeef dat ze met grote regelmaat van de cruise terminal Rotterdam vertrekken!

Holland Amerika heeft mooie cruises ook naar het noorden, engeland, maar ook naar het zuiden en transatlatische cruises. Het is dus een iets formelere cruisemaatschappij dan Aida. Ook is er voor kinderen geen entertainment, alleen in de zomer.

Er worden elke cruise wel 1 of 2 formele avonden georganiseerd waar je met je smoking en galajurk heen gaat. Voor de andere avonden geld een informele dresscode(nette broek, blouse, das, jurk).

Cunard

Ook Cunard vertrekt regelmatig met oa de Queen Mary 2 regelmatig vanuit Rotterdam. Zij cruisen naar het noorden, naar de Britse eilanden maar ook naar de middellandse zee! Cunard is echt een hele leuke cruisemaatschappij. Minder formeel dan je denkt;) Lees hier alles over Cunard, ik heb er speciaal een apart blogbericht over geschreven.

Verschil in dresscode

Waar je bij Aida je sjieke kleren kan thuislaten, heb je bij Holland Amerika wel je smoking nodig. Ook bij Cunard heb je naast je casual kleding voor overdag wat formele kleding nodig voor in de avond.  Lees alles over de dresscode op een cruiseschip hier.

Cruises vanuit Rotterdam!

Het leuke is dus dat je veel keus hebt in cruisemaatschappijen en schepen als je vanuit Rotterdam een cruise wilt maken! Van sjiek tot informeel. En dan zit er vast wel een mooie cruise voor jou bij. Klik op één van de buttons hieronder om te zien welke cruises uit Rotterdam vertrekken:

Uitgelichte afbeelding: Een Norwegian cruiseschip in Rotterdam. Foto: 3282700 via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *