Cruise terminal Amsterdam info

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Inhoudsopgave

Voor een ieder die uit Amsterdam vertrekt met zijn cruise is de “Cruise terminal Amsterdam” de plek om in te checken. Wat is eigenlijk een cruise terminal? Voor de  mensen die al een keer een cruise reis hebben gemaakt, klinkt het misschien bekend is de oren, maar voor vele andere misschien ook niet.

Hier vind je informatie en een video over de cruise terminal Amsterdam, 1 van de grootste cruise terminals in Nederland.  Als je uit Amsterdam vertrekt met je cruise of als je gewoon een dagje uit wilt en mooie cruiseschepen wilt gaan kijken in Amsterdam, lees gezellig verder!

Cruise terminal Amsterdam
De Oceania Marina.
Bron: A.Myheb via Pixabay.

Voordeel van een cruise reis maken?

Een cruise maken is heerlijk. Vanaf het moment dat je aan boord stapt, hoef je je nergens meer druk om te maken. Per cruise reis doe je meerdere havens aan. Hier kan je vaak met een excursie mee of je kiest ervoor om zelf op te stap te gaan.

Eén voordeel van een cruise maken is dat je dus op veel verschillende plekken komt, en je maar 1 keer je koffers hoeft uit te pakken. Want het cruise schip vaart vaak s’nachts van de ene plek naar de andere.

Soms heb je wel 1 of meerdere zeedagen maar met alle entertainment tegenwoordig aan boord hoef je je niet te vervelen. Het mag wel:) Starend over de zee, heerlijk niks doen!

Een ander voordeel is dat je gewoon uit Nederland kan vertrekken met je cruise. Gewoon in Amsterdam of Rotterdam.

Wat is een cruise terminal?

Wat is een cruise terminal? Een cruise terminal is een (grote) hal waar een cruise schip aanmeert en waar je als reiziger aan boord kan gaan van een cruise schip. Zo’n cruise terminal is vaak een grote hal met wat winkels en soms restaurants. Dat hangt van de grootte af.

De cruise terminal Amsterdam is zo’n grote vertrek – en aankomst hal voor cruise schepen. Gewoon midden in het centrum van Amsterdam. Achter het Centraal Station. Ze noemen het ook wel de Passengers Terminal Amsterdam.

Hoe werkt het inschepen in een cruise terminal?

Je komt in de hal van de cruise terminal en vaak staan er bordjes waar je naar toe moet, om  te kunnen inchecken voor jouw cruise schip.

Bij het inchecken vind ook de paspoort controle plaats. Je ontvangt een boardpas. Hiermee kan je:

  • betalen. Alle extra kosten worden op deze pas bijgeschreven. Je ontvangt de eindrekening de laatste avond van de cruise in je hut.
  • je hut binnenkomen. Het is de sleutel van je hut of suite.
  • jezelf identificeren als je van of aan boord gaat. In principe is deze pas genoeg. Je kan een copie van je paspoort meenemen aan de wal zodat je je paspoort in je kluis kan laten liggen

Bij het inchecken lever je je bagage in en het is daarom wel handig om een kleine handbagagetas met je belangrijkste spulletjes(medicijnen, telefoon, zwemspullen) bij je te houden. Zodra je aan boord bent, heb je namelijk niet meteen je koffer. Die word later bij je hut of suite afgeleverd. En als je al wilt gaan zwemmen dan kan je dus je bikini van te voren beter in je handbagagetas doen!

Sommige cruise terminals liggen midden in het centrum van een stad, andere liggen soms wat verder van een stad. Dan is er meestal vervoer geregeld van en naar het schip. Bijvoorbeeld vanaf het vliegveld naar de cruiseterminal toe.

In Nederland zijn er 5 grote cruise terminals, waarvan Amsterdam en Rotterdam de grootste zijn. De wat kleinere zijn Vlissingen, Ijmuiden en Eemshaven (vlakbij Groningen). In IJmuiden vertrekken ook steeds meer cruises. In dit artikel vertel ik je meer over de cruise terminal Amsterdam.

Cruise Terminal Amsterdam

In Amsterdam liggen de mooiste en grootste cruise schepen gewoon aan in het midden van de stad. Achter het Centraal Station. Op loopafstand van de Dam, Zeedijk, en andere toeristische attracties van Amsterdam.

Ook schitterend om zelf een dagje uit te gaan en cruiseschepen kijken in Amsterdam. Elke dag is er wel 1 schip wat aanlegt voor de dag of soms een dag en nacht. Op de website van de Passengers Terminal Amsterdam kunt u zien welke schepen er binnenkort aanleggen.

Veel cruise schepen blijven de heel dag in Amsterdam liggen, zodat je goed de tijd krijgt om de stad in te gaan. Dit is meer voor als je niet in Amsterdam opstapt, maar wel langs komt met je cruise schip en een dag en/of nacht blijft liggen.

Prijs in 2016!

Bijzonder is dat de cruise terminal in Amsterdam in 2016 een prijs heeft gewonnen voor het beste plaatselijke initiatief. Er is een prijs uitgereikt op de SeaTrade Cruise Global, een belangrijke cruise conferentie, voor het inrichten van een crew lounge in de Passengers Terminal oftewel cruise terminal.

Een speciale ruimte voor de crew van de cruise schepen die aanleggen, waar ze gratis toegang hebben tot Wi-Fi, kunnen kletsen en loungen met andere crew leden van eventueel ook andere cruise schepen. Ook heeft de crew korting in bepaalde winkels op de Zeedijk in Amsterdam. Als ex crew lid zeg ik: Leuk initiatief!

Adres cruise terminal Amsterdam:

Adres cruise terminal Amsterdam: Piet Heinkade 27, 1019 BR, Amsterdam.

Voor (lang)parkeren zijn  diverse mogelijkheden in de buurt van de cruise terminal. Kijk even hier voor meer info. Wat ook kan is natuurlijk gewoon met de trein naar je cruise schip. De cruise terminal is op loop afstand van het Centraal Station. Of je neemt een kleine rit met de taxi met je (zware) koffers.

Vertrek vanuit Amsterdam

Amsterdam naast een mooie stad, dus ook een perfecte plek om je cruise reis te beginnen. Omdat de cruise terminal Amsterdam  zo makkelijk te bereiken is met openbaar vervoer, en met de auto ook goed te doen is(genoeg parkeer mogelijkheden) hoef je niet naar een ander land te reizen om te vertrekken met je cruise schip.

Vanuit Amsterdam is een cruise dus perfect. Veel cruises gaan naar het noorden maar je kan ook naar de middellandse zee vanuit Amsterdam. Dan is vaak de aankomsthaven een andere haven dan Amsterdam.

TOP bestemmingen vanuit Amsterdam en terug in Amsterdam

  • de Noorse fjorden. (geniet van de Noorse natuur terwijl je door de fjorden vaart).
  • de Oostzee, snuif cultuur op in: St. Petersburg, Tallinn, Kopenhagen, Stockholm.  Een schitterende route!
  • Noorse fjorden en de Noordkaap. Combinatie van de mooie Noorse fjorden, Noordkaap en de middernachtszon.
  • Engeland, Ierland, Schotland, Ijsland, Groenland.

Cruise zoeken vanuit Amsterdam?

Uitgelichte afbeelding: de Passengers terminal in Amsterdam. Bron: N.Photography via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *