Cruise Sicilië. Wat zijn de hoogtepunten?

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Inhoudsopgave

Wie kent nou niet de geweldige film The GodFather? Dan wil je toch meteen naar Sicilië? Maar goed, misschien ook niet om die geweldige film maar gewoon om het mooie eiland zelf. Een cruise Sicilië is een mooie manier om verschillende mooie steden te bezoeken.

Sicilië is in de loop van de eeuwen door veel verschillende volkeren ( Romeinen, Grieken, Normandiërs, Arabieren, Spanjaarden) overheerst en hoort pas sinds eind 19e eeuw bij Italië. Op Sicilië is familie en een bruiloft het allerbelangrijkste, de verschillende kunst en cultuur is overal te zien, de natuur is prachtig en het heerlijke eten en drinken is niet weg te denken. Heel veel redenen om een cruise naar Sicilië te maken! Hier vind je info over de belangrijkste cruise havens en de mooiste bezienswaardigheden.

Waar ligt Sicilië?

Cruise Sicilie
Trapani. Bron: S.Nowak via Pixabay.

Dit prachtige eiland ligt onder en ten zuid westen van Italië en is het grootste eiland in de Middellandse Zee. De grootste steden liggen aan de kust en daar wonen de meeste mensen. Sicilië is door veel volkeren in de geschiedenis bewoond en dat heeft veel ( mooie) sporen nagelaten in oa de kunst, architectuur, de taal ( Siciliaans is de eigen taal van Sicilië, het lijkt natuurlijk veel op Italiaans), muziek, religie en tradities en vooral de keuken.

In de steden Palermo en Trapani zijn elk jaar Street Food festivals waar je al het overheerlijke speciale Siciliaanse eten kan proeven (met veel gebruik van o.a. vis, oosterse kruiden en kaas). Maar het hele jaar kan je dit natuurlijk proeven, ook overal in de straatstalletjes!

In de grote steden spreken veel mensen ook Engels en betalen doe je met de Euro. Op een cruise Sicilië kan je bijvoorbeeld in één van de mooie havensteden vertrekken die ik verderop bespreek of je maakt een cruise vanuit bv. Civitavecchia die ook in Sicilië komt.

Cruise Sicilië: Messina

Deze grote havenstad heeft een verbinding met het vasteland van Italië en is daarom zo druk. Ze ligt in het noordoostelijke puntje van Sicilië. De cruise haven is bijna midden in het centrum.

De meeste cruiseschepen meren aan bij de Via Vittoria Emanuelle. Dit is op loopafstand van de stad. Als je cruise Sicilië vertrekt in Messina dan kan je het beste naar Catania aan de oostkust vliegen.

Vanaf Catania naar Messina is de bus het snelst ( bijna 2 uur). De trein doet er aanzienlijk langer over ( bijna 4 uur). Er gaan om de 2 uur bussen naar Messina vanaf het vliegveld.

Enkele mooie bezienswaardigheden in Messina

 • De Orion fontein aan het Piazza del Duomo is schitterend, en bevind zich tegenover de beroemde astronomische klokkentoren.
 • Er is een mooi regionaal museum ( Museum Messina)met veel kunstwerken uit verschillende eeuwen.
 • Een prachtige botanische tuin met vele tropische flora en fauna die het goed doen door de heerlijke temperatuur op Sicilië.
 • De schitterende kathedraal van Messina ( Duomo).
 • Een mooi gebouw uit de Arabisch- Normandische tijd is de Kerk van Annunziata dei Catalani.
 • Je vind al deze bouwwerken op korte loopafstand van de haven.
 • Vanuit Messina gaan vaak excursies naar de vulkaan Etna en het gezellige en mooie dorpje Taormina. Beide nemen wel zeker een halve tot een hele dag in beslag maar zijn zeker de moeite waard!

Cruise Sicilië: Palermo

De prachtige hoofdstad van Sicilia ligt in het noordoostelijk deel van het eiland en het vliegveld ligt op zo’n 30 km van het centrum. De cruisehaven ligt ten noordoosten van het centrum maar wel op loopafstand van de haven. Om vanaf het vliegveld naar de haven te komen kan je of met de trein of met de bus, beide duurt ongeveer een uur. Met de trein stap je het beste uit bij Palermo Notarbartolo en met de bus bij halte Piazza Rugiero. Deze zijn het dichtst bij de haven.

Een cruise Sicilië kan heel goed in Palermo beginnen en ik raad je dan ook aan om wat dagen in deze prachtige stad voor of na je cruise door te brengen. In Palermo is heel goed te zien dat Sicilië door verschillende volkeren is bewoond door de mooie mengelmoes van architectuur, bevolking, mooie straatbeelden en de keuken.

Enkele hoogtepunten van Palermo

Cruise Sicilie
De kathedraal. Bron: S.Williams via PIxabay.
 • Het Palazzo dei Normanni is bijvoorbeeld uit de Normandische – Arabische tijd en dit is terug te zien in de bouwstijl. Vroeger woonden er koningen maar nu komt het parlement van Sicilië er samen. Tegen betaling kan je binnen kijken en dat zou ik zeker doen want het is schitterend! Een kaartje kost tussen de 10 en 14,50 euro. Afhankelijk van de dag. Kijk hier voor meer info.
 • De mooie kathedraal “Santa Maria dell’Ammiraglio” ligt aan de Piazza Bellini en is ook prachtig. Deze is uit de 12e eeuw en ook hier zie je veel verschillende bouwstijlen waaronder Grieks, Normandisch en Islamitisch. Dat maakt het heel bijzonder en sommige vinden het de mooiste kerk van Italië!
 • Wat meer luguber en niet voor kleine kinderen zijn de catacomben van Palermo die erg beroemd zijn. Hier zijn vele mummies te zien die nog echt in goede staat zijn waaronder het meisje Rosalie Lombardo die op 2 jarige leeftijd is overleden en in 1920 is gemummificeerd. Voor wie er van houd kan naar Piazza Capucinni 1 in Palermo.

Cruise Sicilië: Syracusa

Ook Syracuse is een belangrijke tussenstop op een cruise Sicilië. Voor een dag in Syracuse is er genoeg te zien. Het is een redelijk grote stad in het zuid oosten van Sicilië en de cruise terminal is op loopafstand van de oude stad. Er is een aanlegkade waar ook de grotere schepen kunnen aanleggen. Het vliegveld van Syracuse is zo’n 60 km ten noorden van de stad en er zijn goede busverbindingen tussen het vliegveld en de stad.

Enkele hoogtepunten Syracuse

Bron: Darkeyed via Pixabay.

Hoewel de stad echt veel moois heeft om te zien, worden er ook excursies aangeboden naar mooie archeologische plekken ( Necropolis of Pantalica) buiten de stad. Zelf ben ik de stad ingegaan en zo op de vele mooie oude gebouwen gestuit waarvan de prachtige kathedraal aan de Piazza Duomo (waar ook gezellige terrasjes zijn) er één was.

Er omheen zijn vele gezellige smalle straatjes met echte leuke Italiaanse winkeltjes. Ook stuit je lopend door de stad op mooie gebouwen of een kasteel zoals het Castello Maniace dat je vind op het uiterlijkste zuidelijke puntje van het schiereiland. Het is een oud kasteel en is ook te bezichtigen.

 • Het Neapolis archeologisch park met het mooie oude Griekse theater ligt op zo’n 2 km van de haven en is op loopafstand maar je kan natuurlijk ook als het warm is een taxi nemen. Het wordt veel gebruikt voor open lucht voorstellingen.
 • De stranden zijn schitterend. In Syracuse is een klein strand en op 15 km van het centrum heb je oa het Fontane Bianche strand. ( makkelijk met een taxi bereikbaar, en zorg voor een taxi op tijd terug naar het schip!!).

Zelf een cruise naar Sicilië maken of een andere vakantie?

Is je interesse gewekt in een cruise Sicilië of misschien wel een ander soort vakantie op Sicilië? Kijk dan eens bij onderstaande cruise – en reis aanbieders!

Voor en/of opmerkingen, laat een reactie achter! Alvast bedankt! Eveline

Uitgelichte afbeelding: Sicilië. Bron:Heu Rey Bellet via Pxiabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *