Cruise over de Rijn maken? Dit zijn de prachtige hoogtepunten!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Inhoudsopgave

Een mooie cruise hoeft niet altijd over zee te zijn naar tropische bestemmingen. Wist jij dat de Rijn hoort tot de langste rivieren van Europa en een cruise over deze prachtige rivier steeds populairder is? De Rijn is maar liefst 1230 kilometer lang en door veel mensen is het omliggende landschap zwaar onderschat. Des te meer reden hier wat meer te vertellen over een cruise over de Rijn en de mooiste hoogtepunten van de prachtige steden onderweg.

Cruise over de Rijn
Basel in Zwitserland.
Foto: Photo Pixler via Pixabay.

Waar begint een cruise over de Rijn?

Meestal begint een cruise over de Rijn in Nederland maar het gebeurt ook dat je met een comfortabele bus naar het eindpunt wordt gereden en daar dan op het riviercruiseschip stapt en terugvaart naar Nl. De busreis is in beide gevallen inclusief de prijs. In dit bericht heb ik gekeken naar twee voorbeelden van een cruise over de Rijn. Bij de eerste vertrek je in NL (Amsterdam) , vaar je naar Basel (Zwitserland) en bij de tweede wordt je met de bus naar Mainz gebracht en stap je daar op om terug te varen naar Amsterdam.

Wat zijn de hoogtepunten van Basel?

Basel is de drie na grootste stad van Zwitserland en ligt aan de Rijn. Officieel begint de Rijn in het Zwitserse alpengebergte en stroomt dan door Zwitserland, Duitsland en Nederland. Het is absoluut de moeite waard om Basel te bezoeken op het einde van een cruise over de Rijn voordat je terug gaat naar NL. Er zijn heel veel museums, veel mooie architectuur en in het oude gedeelte veel gezellige smalle straatjes met gezellige winkeltjes en restaurants.

Cruise over de Rijn
Het gezellige oude gedeelte van Basel.
Foto: Birgit Bollinger via Pixabay
  • Het kunstmuseum is één van de museums die je gezien wilt hebben als je van kunst houdt van Van Gogh en Monet. Die is daar veel te zien naast veel andere mooie (oude en moderne) kunstwerken. Er zijn meerdere gebouwen dus neem er de tijd voor.
  • Het oude gedeelte (altstadt) van Basel stamt nog uit de Middeleeuwen en is gezellig met veel smalle straatjes, gezellige winkeltjes en restaurantjes. Ook vind je hier de prachtige kathedraal, Munster, die 1000 jaar oud is en waar je veel mooie glas in lood ramen kan bewonderen. Ook is het uitzicht vanuit de torens erg de moeite waard.
  • Het prachtige stadhuis van Basel is helemaal rood en valt daarom erg op. Niet alleen de kleur van het gebouw is bijzonder maar ook de gevel en de toren vallen op door de vele versieringen. Het stadhuis staat op de Marktplaats en heeft ook een mooie binnenplaats waar je zo kan oplopen.

Wat zijn de hoogtepunten van Breisach?

Breisach. Foto: Couleur via Pixabay

Op een cruise over de Rijn naar of vanaf Basel kom je ook in Breisach. Dit is een kleine stadje midden in het zwarte Woud, Zuid Duitsland en grenst aan Frankrijk. Het landschap is prachtig met de groene beboste heuvels en vele wijngaarden. Menig heerlijk Duits wijntje komt hiervandaan. Er zijn dan ook diverse wijnkelders te bezoeken.

Daarnaast is er een mooie kerk die boven het het stadje uitsteekt omdat hij op een rots staat. Het uitzicht vanaf de St. Stephansdomkerk is prachtig over Breisach en de heuvels van het Zwarte Woud in de verte. Als je met op een cruise over de Rijn in Breisach komt aanvaren heb je ook prachtig zicht op de kerk, het stadje en de omgeving!

Cruise over de Rijn: het prachtige Straatsburg

Cruise over de Rijn
Straatsbrug.
Foto: Monika Neumann via Pixabay

In Straatsburg ben je even in Frankrijk als je met een cruise over de Rijn hier aanlegt. Het is een prachtige stad midden in de Elzas met een prachtig centrum (zie foto) dat op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco. Naast de vele mooie gebouwen en de prachtige kathedraal zijn er vele wijnbars en lekkere bakkers met Franse zoetigheden.

Ook is er een mooi paleis in Barokstijl (Paleis Rohan) waar ook een archeologisch museum en een kunstmuseum bij inzit. Prachtige schilderwerken uit zowel de Renaissance als de 19e eeuw zijn te bewonderen. Je kan dit prachtige paleis vinden aan de Place Du Chateau 2.

Wat zijn de hoogtepunten van Mannheim?

De volgende ontzettend leuke stad op een cruise over de Rijn waarvan je niet verwacht dat er zoveel moois te zien is,is Mannheim!

Cruise  ver de Rijn
Het paleis in Mannheim.
Foto: Andreas N. via Pixabay

Er zijn vele bezienswaardigheden in deze stad. Het Barockschloss paleis is één van de grootste van Europa. Met zeker 500 kamers en prachtige barokke inrichting is er genoeg te bewonderen. Er bevindt zich ook een museum over de geschiedenis van het paleis en over de prinses die ooit hier woonde.

Er is een prachtige kunsthal (Friedrichplatz 4) met maar liefst 13 tentoonstellingen. Ook op straat zie je veel kunst want er is een street art project in Mannheim gaande met mooie wandschilderingen door de hele stad!

Cruise over de Rijn

De watertoren aan de Fredriksplatz is een belangrijk middelpunt van de stad. Het staat in een mooi park waar je ook heerlijk kan uitrusten van al het winkelen in de stad. Er zijn namelijk in Mannheim heel veel moderne winkels (in de buurt van Die Planken)mocht je willen shoppen!

Cruise over de Rijn: Rudesheim

Cruise over de Rijn
Rudesheim.
Foto: Dendoktoor via Pixabay

Je vaart naar het noorden op een cruise over de Rijn langs een prachtig landschap van groene heuvels, prachtige kastelen en wijngaarden. Je komt aan in Rudesheim en ook hier kan je genieten van deze bezienswaardigheden maar dan vanuit de lucht. Er is namelijk een gondelbaan naar het bekende Niederwald monument en je kan hierin natuurlijk genieten van het uitzicht over de wijngaarden, mooie groene heuvels, de oude binnenstad van Rudesheim en de glinsterende Rijn in de zon.

Wil je een mooie wandeling maken dan is de Hildegard route vanuit het dorp een mooie optie naar het Hildegard klooster. Je loopt wat omhoog en kan van de uitzichten genieten. Bij het klooster kan je de kerk bezoeken en er is een winkeltje en een cafetaria om iets te drinken en/of eten.

In Rudesheim is de Drosselgasse een gezellige sfeervolle straat met veel gezellige eettentjes en winkeltjes.

Cruise over de Rijn: Mainz

Het mooie Mainz.
Foto: Lapping via Pixabay

Ook Mainz is een mooie Duitse stad met veel historie en met veel te moois zien. Er zijn veel mooie kerken die je kan bezoeken en de oude Romaanse Dom is absoluut het bezoeken waard. Hij is gemaakt van rode zandsteen en heeft 6 mooie torens. Ook zijn er veel kunstschatten te bewonderen van binnen waaronder de oude koperen deuren!

Er zijn verschillende museums zoals het Gutenberg museum en het Ancient Ship Building museum. Winkelen kan goed in Mainz in de gezellige straatjes. De markt en Kirschgarten is in een sfeervol en gezellig middelpunt met prachtige historische gebouwen!

De Citadel van Mainz is een mooi verdedigingsgebouw waar vroeger de stad werd verdedigd. Het gebouw uit stamt uit 1600 en is erg indrukwekkend. De wandeling er naartoe is ook is mooi en je hebt uitzicht over de stad Mainz. Er is ook een cafe bij en een rustig park in het midden waar je kan zitten.

Wat zijn de hoogtepunten van Koblenz?

Cruise over de Rijn
Koblenz met het fort op de achtegrond.
Foto: Analogicus via Pixabay.

Op een cruise over de Rijn passeer je Rudesheim en tussen deze mooie stad en Koblenz vaar je langs vele prachtige oude kastelen die hoog boven de oevers uitrijzen. tevens kan je genieten van de vele wijngaarden o.a. de beroemde wijn Riesling wordt hiervan geproduceerd.

Koblenz is een zeer bekende stad mede omdat hier de Moezel in de Rijn stroomt en die plek is de Deutsche Eck genoemd. Vanaf hier zie je de rots met het fort uit de 19e eeuw Ehrenbreitstein. Hier kan je ook met een kabelbaan naartoe. En logisch dat je natuurlijk vanaf dat fort een prachtig uitzicht hebt over de Rijn, Moezel en de hele stad en omgeving!

Het oude gedeelte van Koblenz heet de Altstadt en hier heerst een gezellige sfeer en vindt je veel oude gebouwen, winkeltjes en restaurantjes. Erg gemoedelijk om hier doorheen te lopen. Het is autovrij dus dat maakt het vaak nog sfeervoller.

Wat zijn de hoogtepunten van Keulen?

De dom van Keulen. Foto: Gerd Rohs via Pixabay

Keulen is natuurlijk bekend om de mooie kerstmarkten elk jaar met kerst maar ook in andere seizoenen is het mooi om Keulen te bezoeken bijvoorbeeld met een cruise over de Rijn. Het middelpunt is natuurlijk de gigantische kathedraal die van bijna elke hoek te zien is. Een bijzonder mooie en sfeervolle kerk met prachtige glas in lood ramen.

Rondom de kathedraal is het voetgangersgebied en in de Altstad. Hier proef je nog de oude sfeer van vroeger met vele gezellige winkeltjes en restaurantjes.

Een mooie manier om de stad te overzien is vanuit de kabelbaan over de Rijn heen. Vooral in de avond is dat natuurlijk leuk met alle lichtjes.

Met welk rivier cruiseschip vaar je over de Rijn?

Met de betreffende cruises vaar je op de Charles Dickens en de River Voyager, beide luxe rivier cruiseschepen.

Cruise over de Rijn met River Voyager

Op de River Voyager is ruimte voor ruim 176 gasten, zijn luxe suites, is er een luxe restaurant en lounge/bar, een zonnedek, bibliotheek, lift en een speciale Captain’s Club. Met de River Voyager vetrek je uit Amsterdam en vaar je naar Basel. Voor meer info over deze prachtige cruise over de Rijn kijk hier onder bij Captaincruise. Klik op de knop onderaan dit bericht.

Cruise over de Rijn met Charles Dickens

Op de Charles Dickens is ruimte voor 150 gasten, is een luxe restaurant en bar/lounge, een luxe whirlpool op het zonnedek, receptie, bibliotheek en lift. Tevens is hier een fitnessruimte, spa en sauna aanwezig! Voor een cruise over de Rijn met de Charles Dickens ga je met de bus naar Mainz en vaar je terug naar Nl. Voor meer info over deze prachtige cruise over de Rijn kijk hieronder bij Captaincruise. Klik op de knop onderaan dit bericht.

Wil jij een zelf een cruise over de Rijn maken?

Er zijn zijn veel voorbeelden van een cruise over de Rijn en ik had gekeken naar twee speciale cruises. Bij de eerste vertrek je in Amsterdam en vaar je naar Basel. Bij de tweede ga je met de bus naar Mainz, stap je daar op en vaar je terug naar Amsterdam.

Kijk hieronder via de buttons bij Captaincruise naar deze prachtige cruises over de Rijn.

Foto: Watertoren Mannheim: Andreas N. via Pixabay

Wat zijn 10 mooie cruisehavens?

Vul je naam en email in en ontvang dit Gratis PDF met 10 mooie cruisehavens! Geschreven i.s.m. Captaincruise.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *