Cruise Noorse fjorden maken? Wat zijn de 22 hoogtepunten?

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Inhoudsopgave

Waarom zou je een cruise Noorse fjorden maken? Waarom niet want vanuit Amsterdam, Rotterdam of Hamburg ben je er zo! Vaak word een cruise in de Noorse fjorden nog afgewisseld met een paar dagen in interessante steden. Zo heb je een mooie mix van natuur en cultuur op je cruise Noorse fjorden.

Maar wat zijn nou echt de mooiste dingen om te zien? Natuurlijk weten we dat de fjorden mooi zijn en dat Noorwegen mooi is!  Maar wat dan precies? Hier vind je de 22 mooiste bezienswaardigheden op een cruise Noorse fjorden! Lees lekker verder en geniet!

Cruise Noorse Fjorden: Kristiansand

Cruise Noorse fjorden
Kristiansand. Foto: Dconvertini. (400 x 267) (licentie)

Vrij zuidelijk ligt deze stad langs de Noorse kust. Hier beginnen we onze cruise Noorse fjorden richting noorden. Het is een vrij grote stad maar wel met een gezellig centrum en een gezellige haven. Meteen als je de haven uitkomt zie je de vismarkt (Fiskebasaren) waar je kan genieten van verse vis, garnalen, krab etc.

Er is een zandstrand vlakbij het centrum van de stad waar je ook de lokale bevolking  veel kan vinden in de zomer. Verder is er een mooie stadswandeling uitgezet vanaf de haven naar het strand  en dan naar de oude binnenstad. Er zijn ook diverse leuke museums zoals het havenmuseum en een kunstmuseum.

Stavanger op een cruise Noorse fjorden

Stavanger is een gezellige stad en heeft een levendige sfeer. Er zijn veel winkels en uitgaansgelegenheden. Elk jaar rond eind juli is er een culinair festival, dat vele bezoekers trekt. Ook vind je veel museums in deze stad o.a. het Noors conservenindustrie museum (waar je als bezoeker word uitgedaagd 10 blikjes met sardientjes te vullen in één minuut) en het museum voor beeldende kunsten.

Het gezellige, oude centrum bij de haven is erg knus. Er staan 170 houten, witte huisjes dat de grootste verzameling houten huizen van Europa is!

De Lysefjord

Dit fjord ligt vlakbij Stavanger en heeft de beroemde Preikestolen(de Preekstoel) met het mooie uitzichtpunt over o.a. de Lysefjord. Je kan vanuit Stavanger naar dit uitzichtpunt toe. Het is wel een klim want dit de rotsformatie is 604 meter hoog! Het uitzicht is dan natuurlijk ook geweldig!

Haugesund op een cruise Noorse fjorden

De stad van de Vikingen. Deze stad met ongeveer 30.000 inwoners is erg gezellig en deze hele regio wordt het Homeland van de Vikings genoemd. Dit is waar de vikingen vroeger woonde. Als je in juni in Haugesund bent kan je een openlucht voorstelling meemaken die tijdens het Vikingfestival  worden gegeven. Hierbij wordt het leven van de Vikingen nagebootst.

Het centrum is gezellig met leuke winkeltjes en een goede plek om de Noorse cultuur te proeven.

Hardangerfjord op een cruise Noorse fjorden

Het Hardangerfjord is het één na grootste fjord van Noorwegen(ongeveer 180 km lang!) en je kijkt je ogen uit van de mooie overweldigende natuur. Hier raak je zeker van onder de indruk!

Eidfjord op een cruise Noorse fjorden

Dit kleine dorpje ligt aan het einde van het gelijknamige fjord en dat is een aftakking van het mooie Hardangerfjord. Eidfjord ligt aan de basis van de grootste hoogvlakte van Europa namelijk het Hardangervidda. Een prachtig stuk natuur met veel watervallen, wandelroutes, hikingtracks, gletsjers, uitzichtpunten etc.

Je kan of met een excursie van het schip of op eigen houtje met een bus uit het dorp naar de beginpunten van verschillende wandelingen oa Kinsarvik (bus 990, taxi nemen of auto huren).

Wandelen naar de mooie watervallen

Daar begint een mooie wandeling van 5 – 6 uur waar je maar liefst de 4  Husedalen watervallen tegenkomt. ook kan je vanuit idfjord op een excursie naar de Voringfossen waterval(info bij VVV). In de buurt van Eidfjord is een waterkrachtcentrale die te bezoeken is. Als je zin hebt om te zitten, neem dan de Trolltrein.

Een kaartje koop je in de plaatselijke VVV en de treinrit duurt anderhalf uur waarbij je ook langs de mooiste uitzichten te zien krijgt! Ook is het mooi om gewoon in de buurt van Eidfjord zelf te wandelen of je kan een kajak of fiets huren! Het is daar zo geweldig mooi.

Cruise Noorse fjorden: Bergen

Je ziet de gezellige gekleurde huisjes al van een afstand als je aankomt met je cruise Noorse fjorden in Bergen, de tweede grootste stad van Noorwegen. De Hanzekade zoals die boulevard heet is al voor bijna 1000 jaar het handelspunt van Noorwegen met Europa. Nu vind je er ook veel pottenbakkers, juweliers, kunstenaars en kleine winkeltjes waar je de sfeer van Bergen kan beleven.

De Fisketorget,(vis)markt in het centrum van Bergen mag je eigenlijk ook niet missen met natuurlijk veel verse vis maar ook bloemen, fruit, souvenirs en ambachten.  Bergen is de stad gebouwd tussen 7 bergen en vanaf één van de bergen  Floyen heb je een geweldig uitzicht over de stad en de haven. Je kan met de kabelbaan omhoog.

Het Sognefjord op een cruise Noorse fjorden

Cruise Noorse fjorden
Het Sognefjord.
Foto: Alperkures via Pixabay.

Het Sognefjord is het langste fjord van noorwegen en het drie na langste fjord ter wereld en ligt ongeveer 70 km ten noorden van Bergen. De lengte van dit fjord is zeker 204 km en het diepste punt is 1300 meter. 

Ook hier vaar je tussen de hoge bergkliffen van zeker 1700 meter hoog. De hele omgeving van het Sognefjord staat bekend om de geitenkaas, bergforel, bessen en fruit en wild en lam. Dit komt door de combi van het milde klimaat, de verse berglucht en de sappige bergweiden.

Aurlandsfjord

Het Aurlandsfjord is een zijtak van de hierboven genoemde Sognefjord. Het Aurlandsfjord is 29 km lang, 2 km smal en zijn diepste punt 963 meter onder zeenivieau! Dit hele fjord is omgeven door steile kliffen van 1800 meter hoog.

Naast Flam wat aan het einde van dit mooie fjord ligt zijn andere dorpjes  aan dit fjord Aurlandsvangen en Undredal. In Undredal kan je zien hoe de plaatselijke geitenkaas wordt gemaakt! Vanuit Flam kan je een excursie maken naar Undredal voor de heerlijke geitenkaas!

Flam op een cruise Noorse fjorden

Aan het einde van het Aurlandsfjord ligt Flam. Dit is een mooi en klein dorpje waar maar heel weinig mensen wonen, zo’n 400, maar in de zomer komen er zeker 400.000 toeristen om het dorpje én de geweldige omringende natuur te zien, maar ook om de een na steilste treinreis van Europa te maken, nl die van Flam naar Myrdal.

Deze treinreis gaat supersteil omhoog (5%) en omlaag en brengt je naar de omringende bergtoppen. Je gaat in 20 km 863,5 meter omhoog! De trein heeft dan ook maar een maximum snelheid van 40km/u. Onderweg zie je vele woeste watervallen, steile bergflanken en hier en daar een huisje op een vlak stukje berghelling.

Je kan er perfect wandelen, fietsen  én vissen in de omgeving. Ook een excursie naar Undredal voor de geitenkaas kan vanuit Flam! Dit leuke dorpje is daarom een populaire bestemming op een cruise Noorse fjorden voor veel cruiseschepen.

Het Geirangerfjord en Geiranger

Een cruise Noorse fjorden wordt pas totaal als je hier ook doorheen cruist op weg naar Geiranger. Dit beeldschone fjord met steile bergwanden aan beide kanten, veel natuurschoon en natuurlijk de watervallen de “7 sisters” vergeet je nooit meer! Op het einde van dit spectaculaire fjord is Geiranger, een klein dorpje waarvandaan veel excursies worden gemaakt naar o.a. de Briksdalgletsjer.

Sommige cruises varen alleen door dit mooie fjord, andere gaan helemaal naar Geiranger. Dat is afhankelijk van de cruise.

De Briksdalgletsjer

En als je dan toch bent aangekomen in Geiranger dan kan je vaak met het cruiseschip een excursie maken naar deze supermooie gletsjer, de Briksdalgletsjer.

Alesund

Op onze  een cruise Noorse fjorden komen we in het stadje Alesund. Dit is een leuk stadje ook weer met mooie gezellige gekleurde huisjes. Het is gebouwd op drie eilandjes die de haven omringen en er is natuurlijk veel water wat het heel gezellig maakt.

Ook het centrum is levendig en er zijn leuke bezienswaardigheden zoals het Atlantis Sea Park, een groot zee aquarium waar je o.a. kan zien hoe duikers de vreemdste en mooiste zeevissen voeren:). Ook is er het Alesunds museum met exposities over de visserij en de scheepvaart uit de omgeving.

Het mooie stadspark in Alesund bevind zich op de westkant van de Mount Aksla. Ook kan je hier omhoog lopen op de “418 treden”trap voor het mooie uitzicht over de stad en de haven. Bovenop is ook een restaurant waar je kan kan genieten van een bakje koffie en het uitzicht!

Molde

Deze mooie “rozenstad” is gebouwd tegen de helling van de Romsdalfjord en ligt erg beschut. Daarom groeien er veel rozen en zo is de naam rozenstad ontstaan. Het uitzicht vanaf de stad over de 87 bergtoppen richting zuiden is geweldig mooi. Het uitzichtpunt Varden is ongeveer één uur lopen.  Als je nog meer actief wilt zijn, fiets dan de Trollstigen of de Atlanterhavsveien, beide mooie maar pittige fietsroutes.

Het is ook leuk om even een auto te huren en die route te rijden. Verder is de omgeving mooi om te fietsen, vissen of wandelen. Ook zijn er mooie museums waaronder het “Romsdal openluchtmuseum”, dit is één van de grootste van Noorwegen en je het gaat over de bevolking van Molde en omgeving van vroeger tot nu.

Verder is er nog een koninklijke berk waar de koning en kroonprins zich verborgen hebben gehouden tijdens de 2e wereldoorlog.

Trondheim

Al wat noordelijker op deze cruise Noorse fjorden komen we in de stad Trondheim. Met bijna 200.000 inwoners waarvan veel studenten is dit een echte stad. Een bezoek aan de Nidarosdom is zeker een bezoek waard en ook zijn er veel museums zoals het aartsbisschoppelijk paleis waarin het kunstmuseum gevestigd is of iets heel anders, Rockheim, het noorse museum over pop- en rockmuziek.

Dan heb je ook nog het verrassende Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, een nationaal museum voor decoratieve kunst en design. Als je een ritje wilt maken met de noordelijkste tram van Europa, de Grakalbanen,  dan kan dat ook in Trondheim. Hiermee kom je in Bymarka, een groot recreatiegebied waar je kan relaxen, joggen, fietsen, wandelen  en bijkomen in één van de vele blokhutten waar je wat kan drinken of eten.

Bodo

Tussen Trondheim en Bodo ligt de poolcirkel en die passeren we dus ook als we richtig Bodo varen. Bodo zelf is een snelgroeiende stad die populair is bij kunstenaars, sieradenmakers, pottenbakkers etc. Ook zijn er veel activiteiten in de omgeving zoals wandelen, vogels spotten!, kajaken en hiken.

En dat allemaal onder de Middernachtzon. Het wordt hier in de zomer immers niet donker. En in de winter heb je kans om het Noorderlicht te zien!

Het nationale luchtvaart museum, de Norwegian Aviation Museum, heeft vele mooie vliegtuigen, een leuk programma voor kinderen en een restaurant met lekkere wafels!

Svolvaer

Cruise Noorse fjorden
De Lofoten.
Foto: Peter Bosken via Pixabay.

Dit is een kleine gezellige vissersdorpje op de prachtige eilandengroep de Lofoten die voor de kust van Noord Noorwegen liggen. Hoewel deze eilanden vrij geisoleerd liggen zijn ze erg welvarend vanwege de rijke visvangst. Overal op de Lofoten zie je vissersdorpjes met leuke rode huisjes en houten rekken met kabeljauw te drogen in de zon.

Veel cruiseschepen leggen hier aan op een cruise Noorse fjorden en ook de “postboot” van Hurtigruten doet elke dag Svolvaer aan. Ook hiermee kan je op een cruise om zo meer van de Noorse cultuur en bevolking  te leren kennen.

Trollfjord

Ook in de Lofoten ligt dit schitterende fjord wat heel smal is. Daardoor kunnen alleen de kleinere cruiseschepen door dit waanzinning mooie fjord varen. Het Trollfjord ligt om precies te zijn tussen de eilandengroep De Lofoten en De Vesteralen, ook een bijzonder mooie eilandengroep met ongerepte Noorse natuur.

Op een cruise vaar je b.v. van Svolvaer (De Lofoten) door het Trollfjord naar Tromso. Kijk niet vreemd op als je veel zee arenden rond het schip ziet vliegen, die leven daar in overvloed.

Tromso

Dit is best wel een grote stad met bijna 50.000 inwoners en heeft ondanks dat ze zo noordelijk ligt een mild klimaat met zachte winters en heerlijke zomers. Ook is Tromso één van de plekken waar het Noorderlicht het meest  en best te zien is en dan vooral tussen 18.00 en 02.00.

Naast de gezellige cafes en restaurants zijn er ook leuke bezienswaardigheden in deze universiteitsstad zoals het Poolmuseum met mooie tentoonstellingen over de poolreizigers en de jacht in de poolgebieden. Of de Ijszeekathedraal met een glazen voorgevel van 35 meter hoog. Als je hier in de winter bent (Hurtigruten komt hier ook in de winter), dan wil je misschien ook wel op een husky slede tocht!

Wat kost een cruise naar Noorwegen?

Leuk natuurlijk, al die mooie dorpjes en prachtige natuur. Maar wat kost een cruise naar Noorwegen?

Hammerfest

We zijn nu aangekomen op onze cruise Noorse  fjorden in de noordelijkste stad ter wereld namelijk Hammerfest. Er wonen veel jonge mensen en er heerst een open sfeer. Op het stadsplein staat een mooie fontein en vanaf het plein gaat er ook wandelpad omhoog naar het uitkijkpunt Varden op de heuvel Salen. Hier heb je een super uitzicht over de stad en de baai.

Als je niet wilt lopen, boek dan hier bij de plaatselijke VVV je buskaartje voor een tour naar Varden en het Meridian Monument. De bustour duurt een uur en wordt wel gecanceld met slecht weer. Email van te voren om te reserveren naar:post@hammerfest-turist.no. Ook krijg je tijdens deze bustour veel info over het Unesco Meridian Monument.

Lid worden van de Polar Bear Society of gewoon wandelen?

Ben jij in voor een wat langere wandeling maar niet zwaar, loop dan de wandeling naar het uitzichtpunt op de berg Storfjellet. Deze duurt vanaf het centrum 4 uur heen en terug en vanaf het vliegveld 2,5 uur en je ziet de toren op de berg al van een afstand zodat je weet waar je heen moet. Vanaf hier heb je een nog mooier uitzicht over de stad en omstreken.

Bij mooi weer kan je zelfs het eiland Soroya zien wat ook bij Hammerfest hoort. Voor meer wandelingen  loop even  binnen bij het plaatselijke VVV op de Hamnegata 3, vlakbij de pier waar o.a. de Hurtigruten schepen aanleggen. Ook kan je hier een vistrip of een wandeling op het mooie eiland Soroya boeken.

In dit VVV is ook de Polar Bear Society gevestigd met een museum waar je veel veroveringen kan zien van het vissen en jagen in het poolgebied. Voor de meeste van ons misschien wat luguber maar de noren zijn er apetrots op. Hier kan je ook lid van worden  door in persoon een éénmalige bijdrage van 220 kronen te betalen.

Je krijgt dan een mooie sjieke Polar Bear Pin, een mooie sticker, brochure, lidmaatschapskaart en een officieel diploma getekend door de burgemeester van Hammerfest dat je in de noordelijkste stad ter wereld bent geweest én dat je lid bent van de beroemde Polar Bear Society. Het geld dat je betaalt wordt gebruikt voor het museum en de kadotjes die je krijgt.

Honningsvag

We zijn nu bijna op het noordelijkste puntje van onze cruise Noorse fjorden en wel in het noordelijkste stadje van het Europese vasteland  Honningsvag. Er wonen hier niet zoveel mensen maar er komen hier wel veel toeristen omdat de Noordkaap maar 40 kilometer hiervandaan is.

Het cruiseschip legt hier aan en hiervandaan kan je met de bus naar de Noordkaap zelf. In Honningsvag zelf vind je restaurantjes, souvenirwinkeltjes en een postkantoor.

De Noordkaap

En dan natuurlijk als laatste hoogtepunt van deze onvergetelijke cruise Noorse fjorden de Noordkaap, het meest noordelijke punt van het Europese continent.  De noordkaap ligt 40 km ten noorden van Honningsvag en eigenlijk is het niet het echte meest noordelijkste punt van het Europese continent maar dat is Knivsjkelodden wat 1,5 km noordelijker ligt (hier kan je naartoe wandelen, is 9 km).

De Noordkaap is waar nu de noordkaap is omdat in de 16e eeuw een engelse ontdekkingsreiziger dit punt ontdekte en het de Noordkaap noemde. Hij dacht dat het het noordelijkste punt van Europa was.  Je bent hier dus nog maar 2080 km verwijderd van de noordpool! Jaarlijks komen hier 500.000 toeristen om het mooie uitzicht te aanschouwen. Op de Noordkaap zelf is een bezoekerscentrum met wat winkels, restaurantjes en er worden tentoonstellingen gegeven. Ook is er een kerkje want je kan ook trouwen op de Noordkaap!

Foto: Enriquelopezgarre via Pixabay.

Wil jij het Noorderlicht zien op een cruise Noorse fjorden?

Ook is het hier natuurlijk in de zomer niet donker en in de winter kan je hier het Noorderlicht zien. Maar je hoeft niet helemaal naar de Noordkaap om het Noorderlicht te zien. Soms kan je het al halverwege Noorwegen zien maar boven de Poolcirkel is het bijna zeker dat dit mooie natuurverschijnsel kan waarnemen!

!Let op dat je dan wel een cruise boekt die vertrekt tussen eind september en eind maart! Voor de middernachtszon vertrek je in de natuurlijk in de zomer.

Uitgelichte afbeelding van Richard Todd via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *