Cruise Naar St Petersburg? Wat Zijn De Hoogtepunten?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Inhoudsopgave

Eén van de mooiste cruises die ik heb gemaakt met mijn werk op Seabourn was een cruise naar St Petersburg! Nou blijkt dit ook een hele populaire cruise te zijn. Dat is dus niet voor niks!

Misschien heb jij nog nooit een cruise naar St.Petersburg gemaakt maar staat die nog wel op je lijstje? Dan is het belangrijk dat je even doorleest. Ik heb de hoogtepunten van St.Petersburg en wat belangrijke tips voor je cruise naar St.Petersburg opgeschreven. Lees lekker verder, het kost je maar een paar minuten.

Cruise naar St Petersburg
Catharina Palace.
Bron: Makalu via Pixabay.

Waarom zou je een cruise naar St Petersburg maken?

Dat is op zich natuurlijk een hele goede vraag. Want waarom is deze stad aan de Oostzee zo populair? En niet alleen St. Petersburg is bijzonder maar ook de andere steden aan de Oostzee zijn interessant. Wat natuurlijk ook heel makkelijk is om te doen want een cruise naar St.Petersburg komt vaak ook in deze andere (hoofd)steden van de landen aan de Oostzee zoals:

  • Warnemunde (Duitsland)
  • Kiel( Duitsland)
  • Kopenhagen ( Denemarken)
  • Tallinn ( Estland)
  • Helsinki ( Finland)
  • Stockholm ( Zweden)

Waar ligt de Oostzee?

De Oostzee ligt tussen de landen Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Litouwen, Polen en Rusland. Op een cruise naar St.Petersburg kom je in meerdere steden van deze landen.

Belangrijke (tussen)havens op een cruise naar St.Petersburg zijn: Kiel, Warnemunde(Duitsland), Kopenhagen (Denemarken), Helsinki (Finland), Stockholm ( Zweden) en Tallinn (Estland). Lees hier meer over de Oostzee.

Waar vertrekt een cruise naar St.Petersburg?

Er zijn verschillende mogelijkheden qua vertrekhavens voor een cruise naar St.Petersburg. Zo kan je een cruise naar St. Petersburg maken vanuit Amsterdam, Rotterdam, Kiel, Kopenhagen en Warnemunde. Dit zijn de belangrijkste vertrek ( en aankomst) havens.

Waar moet je aan denken voordat je vertrekt op je cruise naar St.Petersburg?

Wat heel belangrijk is om te weten en te regelen is dat je een visum voor Rusland moet hebben om het cruiseschip af te kunnen als je met je cruise naar St.Petersburg in St.Petersburg bent aangekomen. Veel cruiseschepen verkopen wel excursies en dan kan je mee met de groepsvisum.

MAAR: als jij alleen of met je partner of met wat vrienden van het cruiseschip af wilt (logisch als je drie dagen in de haven ligt toch?), dan heb jij een visum nodig om het cruiseschip af te komen.

Wanneer jij dat niet hebt ( wat mij dus is overkomen want personeel moet ook een visum hebben) dan kom je dus gewoon het schip niet af, zo simpel is het! En dat is niet leuk. Want het is gewoon supercool om het cruiseschip af te kunnen wandelen en op je eigen tempo de mooie stad St.Petersburg te leren kennen.

Klik Hier om een visum te regelen voor je cruise naar St.Petersburg. Makkelijk en snel.

Hoogtepunten St. Petersburg

St. Petersburg in Rusland is een hele bijzondere stad met een heleboel bezienswaardigheden in de stad zelf of in de nabije omgeving. Ik geef je hier de mooiste bezienswaardigheden waarvan ik denk dat je ze zeker moet zien! Maar er is nog zoveel meer te zien hoor, bijna teveel om allemaal op te noemen!

Het is daarom ook dat je meestal op een cruise naar St.Petersburg één of twee overnachtingen hebt in St. Petersburg. Dit betekent dat het cruiseschip één of twee nachten in de haven blijft liggen en jij dus lekker de stad in kan tot de late uurtjes (als je wilt). Je slaapt dus wel gewoon op het cruiseschip, niet in een hotel of zo. Ik heb weleens een vraag hierover gehad van een cruisegast dus vandaar dat ik dit erbij vertel.

Staatsmuseum De Hermitage

De verzameling van dit geweldige museum dat meer dan 70.000 vierkante meter beslaat is ontstaan uit de prive collectie van tsarin Catharina de Grote. Daarna is deze collectie nog aangevuld door andere tsaren. Catharina de Grote regeerde van 1762 tot 1796. Zij hield erg veel van allerlei kunst en kreeg naast haar prive collectie ook veel kado zoals een grote verzameling porselein van Frederik de Grote. Ook kocht zij zelf veel bij bv. Wedgwood of in China.

Dit is ook allemaal te zien in de Hermitage. Ten tijde van de revolutie zijn in 1917 alle paleizen en kunstwerken genationaliseerd en tot museum verklaard , net zoals de Hermitage en het winterpaleis. In totaal zijn er 3 miljoen! kunstobjecten aanwezig waar je ongeveer 5% van te zien kan krijgen.

Wat is er allemaal te zien in de Hermitage?

De Hermitage bestaat uit totaal 6 gebouwen: Het mesjikovpaleis, het winterpaleis, de kleine en de oude Hermitage, het Hermitage theater en de nieuwe Hermitage. Dit beslaat samen een oppervlakte van 70.000 vierkante meter. Er is qua kunst het volgende te zien (bron oa: wikipedia):

  • Prehistorische, oud griekse en oud romeinse kunst.
  • Het goud van de scythen ( iraanse ruiterstammen).
  • Westerse europese kunst waaronder ook veel schilderijen oa van Rembrandt.
  • en archeologische vondsten uit oost europa en Siberië.

Waarom is één dag niet genoeg?

Snap je nu waarom je op je cruise naar St.Petersburg minimaal een hele dag moet uittrekken om alles in de Hermitage te zien? Ik denk eerlijk gezegd dat 1 dag nog geeneens genoeg is maar omdat het cruiseschip op je cruise naar St.Petersburg een paar dagen in de haven blijft kan je de volgende weer terug om meer te zien.

Het Catharina paleis

Wat ook zeker een bezoek waard is op een cruise naar St. Petersburg is het Catharina paleis. Dit ligt vlak buiten St. Petersburg( 30 km ten zuiden van de stad in het dorp Tsarskoye Selo(Puskhkin) en er gaan veel bussen naartoe of je kan met een excursie van het cruiseschip er naartoe.

Het Catharina paleis is gemaakt in opdracht van Catharina I en was haar zomerpaleis en tsaren na haar hebben er ook met plezier gewoond. Haar dochter, Elisabeth, heeft opdracht gegeven om het wat op te fleuren in de “late barok stijl”, de Rococco stijl. Dit o.a. met meer dan 100 kilo goud!

Het Mariinsky theater

Dit theater is het beroemdste theater denk ik van Rusland, hier hebben veel artiesten hun begin naar beroemdheid gevonden, in de dans(Ballet), zang(opera) of muziek(orkest). Er zijn nog steeds heel veel mooie voorstellingen te zien in dit supermooie theater. Ik zou het wel weten als ik een nachtje in St. petersburg zou blijven.( info voor kaartjes hier).

Peterhof

Cruise naar St petersburg
Peterhof.
Bron: R.Perucho via PIxabay.

Peter de Grote wilde op zijn doortocht ergens slapen. Er bleek een schitterende plek te zijn op een klif in een groot park. Er is toen een paleis gebouwd dat eerst het Grote landhuis werd genoemd maar later werd het het Grote Paleis. Van binnen is het schitterend maar ook de tuin staat vol met beelden en is natuurlijk beroemd om de prachtige vijvers met de fonteinen.

Paleis plein en Alexanderzuil

Dit beroemde en indrukwekkende plein is het grootste plein van de stad. Het is omringd door het Winterpaleis, het gebouw van de Koninklijke Wachters, het indrukwekkende geel-witte gebouw van de Generale Defensiestaf en het Admiraliteitsgebouw. De granieten Alexanderzuil staat voor de overwinning van de Russen op Napoleon. Bovenop staat een engel die een slang vertrapt.

Sint Isaac kathedraal

De bouw van de huidige kathedraal is begonnen in 1818 en duurde 40 jaar. De oorspronkelijke waarvan Peter de Groet opdracht had gegeven om te bouwen was verwoest door brand. Wel was dat de kerk waar hij met Catharina trouwde. De koepel is verguld met meer dan 100 kilo goud en wordt gedragen door 24 zuilen. Binnen zijn veel mooie reliefs en beelden te bewonderen. Diensten worden alleen nog gehouden op belangrijke feestdagen.

Kerk van de verlosser op het bloed

In de volkstaal de Bloedkerk, deze schitterende orthodoxe kerk is gebouwd tussen 1883 en 1907 ter nagedachtenis aan Tsaar I, die precies op die plek vermoord is. De kerk valt aan de buitenkant op door de mooie en drukke decoratie van de koepels, de binnenkant is zeer bijzonder omdat het is bewerkt met ongeveer 7500 vierkante meter mozaiek!

Op een cruise naar St Petersburg zeer zeker aan te raden om te bezoeken. Net als de andere bezienswaardigheden hierboven genoemd.

Nevski Prospekt

Mocht je iets anders willen na al die mooie paleizen, museums en kerken? Ga dan naar de Nevski Prospekt. Deze 4 km lange (en dure) winkelstraat is de grootste van de stad en heeft ook veel leuke bars en restaurants (leuk voor s’avonds!).

Wil jij zelf een cruise naar St.Petersburg maken?

Uitgelichte afbeelding: St. Petersburg.Bron: G.Adler via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *