Cruise informatie voor je ( eerste ) cruise! Jij wilt toch ook goed voorbereid zijn?

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Inhoudsopgave

Als voormalig crewmember op een cruiseschip heb ik de belangrijkste cruise informatie voor jou op een rijtje gezet. Dus ga jij je een (eerste) cruise maken? Dan komt er veel nieuwe dingen op je af en soms niet altijd even duidelijk.

Misschien wil jij juist meer weten of andere cruise informatie voordat jij een cruise boekt. Lees dan even verder. Ik heb de beste 25 cruise tips voor je op een rij gezet.

Cruise informatie
Venetie. Foto: Edmund Hochmuth via Pixabay

Cruise informatie die je niet mag missen!

Voordat jij (online) hier een mooie cruise boekt is het wel noodzakelijk dat jij van een aantal dingen op de hoogte bent. En dan vooral simpele cruise informatie die je eigenlijk niet zo makkelijk ergens anders hoort of leest . Na jaren ervaring op te hebben gedaan als crewmember op een cruiseschip kan ik wat meer cruise informatie geven. Laten we beginnen.

Cruise informatie 1: Kies de juiste bestemming in het juiste seizoen

Dat klinkt logisch en is het eigenlijk ook. Maar zorg dat je ook even dit bericht leest: de beste reistijd om te cruisen. Dan weet je zeker dat je niet in het orkaanseizoen naar de Caribbean gaat! Zo van ik wil zon en zee en ik ga op cruise. Maar bereid je goed voor.

Wil jij meer natuur en avontuur kies dan bv voor een Alaska of Noorwegen cruise. Wil jij alleen zon en zee kies dan voor de Caribbean. En wil jij zon en zee afgewisseld met wat cultuur ga dan op een mooi cruise in de Middellandse zee waar je ook in mooie ( oude) steden komt!

Wil jij heel veel cultuur? Ga dan op een cruise naar de Oostzee waar je in veel van de mooie hoofdsteden komt van de landen aan de Oostzee of maak een cruise in Azië!

Cruise informatie 2 : Kies de juiste cruise maatschappij

Princess Cruises en Norwegian Cruises varen echt veel in Alaska dus zijn een goede catch voor die streek. Maar Norwegian is bv veel informeler dan Princess cruises. En bij Princess heb je meer seminars aan boord.

Royal Caribbean en Carnival zijn de bij uitstek cruise maatschappijen voor het Caribisch gebied. Let ook vooral op:

  • Wel of geen kinderen mee. Wel: Costa, Carnival, MSC, Aida, Norwegian, Royal Caribbean. Niet: Azamara Club Cruises, Oceania, Seabourn, Silversea, Holland Amerika Line ( Buiten de schoolvakanties). ( kijk voor cruise onderaan)
  • Informeel of meer formele sfeer. Meer informeel: Aida, Norwegian, Carnival, Costa, MSC, Celestyal Cruises.( Kijk voor cruises onderaan). Formeel: Holland Amerika, Cunard, Crystal Cruises, Silversea, Seabourn, Princess Cruises.

Leer hier meer over de verschillende cruise maatschappijen.

Cruise informatie 3: Kies het juiste schip qua grootte

Er zijn cruise maatschappijen met kolossale schepen( Royal Caribbean) en er zijn er van max 700 (Seadream, Seabourn) gasten of rond de 1000 (Azamara) gasten. Dat scheelt nogal.

Ga bij jezelf na of je van die mega drukte houd of dat je juist wat meer rust wilt. En op zo’n groot schip duurt het ook veel langer voordat je op een havendag van boord bent dan op een klein cruiseschip. Dat zijn dingen om rekening mee te houden.

Bij alle cruise aanbieders kan je de schepen bekijken online, jezelf inlezen en zien hoeveel passagiers ze hebben. Hier kan je ook meer lezen over de cruise maatschappijen en hoe groot de schepen zijn. Let op:

  • Wil ik op een groot massaal cruiseschip? Princess Cruises, Royal Caribbean, Norwegian, Carnival, MSC? Maar let op want Carnival heeft ook kleinere cruiseschepen. MSC ook.
  • Of kies ik voor een klein en intiem cruiseschip( max 1000 gasten). Hurtigruten, Silversea, Seabourn, Azamara. Lees ook dit bericht over verschillende kleine en middelgrote cruiseschepen.
  • Er zijn genoeg middelgrote cruiseschepen.Net niet te groot en net niet te klein. Voor tussen de 1500 en 2500 gasten ongeveer. Kijk dan eens bij Aida, Holland Amerika, Costa Cruises, Celebrity Cruises.

Cruise informatie 4: Check online in

Als je gaat inchecken neem dan alle documentatie die je hebt van je cruise uitgeprint mee in je handtas naar de check in. Zorg dat het niet in je koffer zit want soms moet je bij de ingang van de haven al laten zien dat je een cruise hebt geboekt. Ook is het beter om online al in te checken( als dat mogelijk is). Dit scheelt een hoop tijd.

Cruise informatie 5: Vergeet je reisverzekering niet

Dat is ook heel belangrijk. Boek je een dure cruise, heeft je trein net vertraging of je krijgt autopech waardoor je je cruise mist! Oeps. Of je wordt ziek. Dan is het goed dat je een verzekering hebt!

Cruise informatie 6: Wees niet degene die het cruiseschip mist op de dag van vertrek

Dit is vooral belangrijk voor diegene die op een cruise gaan en naar het cruiseschip toe moeten vliegen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je vliegtuig vertraging heeft? Of (en dat kan ook gebeuren) je cruiseschip heeft op de laatste dag pech of moet vanwege slecht weer uitwijken naar een andere haven waardoor jij je vlucht terug mist (niet vaak maar het gebeurt)!

Daarom is het beter altijd een hotel te boeken één nacht voor je cruise en één nacht na je cruise in de plaats van vertrek en aankomst!

Cruise informatie 7: Vergeet je zeeziekte medicijnen niet

Je hebt er misschien helemaal geen last van. Maar als je wel in slecht weer komt en je kan er niet tegen, oei. Uit ervaring vertel ik je, dat is niet fijn! Dan raad ik je toch aan hier een bandje te kopen ipv 45 dollar te moeten betalen aan boord voor zeeziekte medicijnen.

Cruise informatie 8: Check online of je een verlengsnoer mag meenemen

Oh, zo handig een verlengsnoer met meerdere contactpunten maar niet elke cruise maatschappij accepteert ze en daarom: ook al boek je je cruise online. Check op de website van de cruise maatschappij bij wie je geboekt hebt of je ze mee mag nemen!!!

Dus stel je boekt via Zeetours een cruise met Aida. Kijk dan op de website van Aida.

Cruise informatie 9: The safety drill is verplicht

Echt waar, wees niet die ene waar 80 man op staan te wachten op het dek omdat jij zonodig dacht dat het niet nodig is om erbij te zijn. Als jij weet dat de veiligheidsoefening om 6 uur wordt gehouden zorg dan dat je gaat en op tijd bent! DIT IS VERPLICHT.

Als jij niet gaat, dan kan het zo zijn dat de kapitein je nog voordat je éen meter hebt gecruist van het schip laat verwijderen! De veiligheidsoefening wordt gehouden voor ieders veiligheid, ook voor die van jou!

Cruise informatie 10: Drankenpakket

Bij een cruise hoort drank. Voor de ene wat meer dan voor de ander. En voor andere helemaal niet. Alles is goed. Of je nou alleen fris drinkt, koffie of liters bier. Check hier of de drank inclusief de cruiseprijs is en zo niet hoe duur een drankenpakket is. Weeg ook goed af hoeveel je wilt gaan drinken en of het soms gewoon goedkoper is om de drankjes los te betalen aan boord.

Cruise info 11: Kom op tijd terug aan boord

Oh,oh, je denkt ze wachten wel. Nou dat doen ze dus niet! Als jij aan land gaat in een leuke haven een na een paar biertjes de tijd vergeet, of de taxi krijgt pech, dan heb je een probleem want het cruiseschip wacht niet op jou! Je paspoort wordt afgegeven aan een customs officier aan de wal en je mag op eigen kosten naar de volgende haven reizen of terug naar huis!

ALLEEN als je op een excursie bent van het cruiseschip en bv die bus krijgt pech en komt te laat. Dan kan het zijn dat het cruiseschip wacht of dat de kosten voor vervoer naar de volgende haven op kosten zijn van de cruise maatschappij. maar dat scheelt per maatschappij en ik zou die gok niet graag willen wagen. Dus daarom wees op tijd. Kom ik meteen op de volgende belangrijke cruise informatie:

Ship time is the real time

Oftewel de tijd op het cruiseschip geld voor iedereen die van boord gaat. Als jij een time zone bent gepasseerd snachts met het cruiseschip en je horloge staat nog een uurtje terug check dan altijd voordat je van boord gaat wat de schip tijd is! Zet je horloge gelijk met de schip tijd!

Cruise info 12: Vroegboekkorting is het goedkoopst

Dit is echt zo. Het goedkoopst is het om ruim 18 maanden van te voren je cruise te boeken.

Cruise info 13: leuke excursies of schipexcursies?

De goedkoopste excursies vind je NIET op het cruiseschip. Hoe leuk ik cruisen ook vind en hoe mooi de excursies ook zijn van het cruiseschip ik ben er geen voorstander van.

Dat omdat je de lokale bevolking er niet mee steunt en je ook niet in contact komt met de lokale bevolking! Je zit in een shuttle bus die je naar A en B rijd en daarna ga je weer terug naar het schip. En het is vaak veel duurder om je excursie aan boord te boeken.

Wat je ook kan doen isgewoon aan land gaan, een taxichauffeur aanspreken en vragen om een mooie rondleiding over of door ..waar ej dan ook bent. (Dat is wat ik deed op Balli of de Falkland EIlanden en is erg aan te raden. Zorg wel dat je ruim op tijd weer terug bent bij het cruiseschip!). Of Lees ook eens deze cruise tour top 10. Leuke excursies met lokale gidsen die je al thuis kan boeken!

Cruise informatie 14: de fooi

Ook een niet te missen onderdeel van een cruise! De fooi. Ook al zijn er wel tegenwoordig veel cruise maatschappijen( Aida, Norwegian, Seabourn) waar de fooi inclusief de cruiseprijs is, bij veel wordt er nog apart gratuity bijgeschreven op je cruiserekening en er wordt verwacht dat je dat netjes aan het einde van je cruise betaald.

Het gaat hier om bedragen tussen de 12 en 19 dollar per dag per persoon. Lees hier alles over fooi en de fooi per rederij. Deze fooi gaat trouwens naar het personeel en wordt ten zeerste gewaardeerd.

Het is verplicht deze fooi te betalen en alleen bij een hele goede reden kan bij customer service worden verzocht om af te zien van betaling van deze fooi.

Naast de vaste fooi wordt er ook door de meeste cruisemaatschappijen 15% belasting extra gerekend over drankjes (buiten het drankenpakket om), en persoonlijke uitgaven in winkeltjes en/of de spa.

Cruise info 15: Behandel de crew met respect

Het is niet hun fout dat het regent of dat een haven wordt overgeslagen vanwege dat slechte weer. De crew werkt hard en is je graag van dienst. De roomsteward te vriend houden kan ook voordelen opleveren als je bv cash geld wilt wisselen of als je wilt weten waar de beste wifi cafes zijn in de havens! Zij weten dat als de beste!

En het is helemaal niet erg om af en toe een paar extra dollar te geven aan de vriendelijke serveerster of de room steward die alweer zo netjes je douche heeft schoongemaakt! ( ja, gewoon naast de andere fooi).

Dit zeg ik niet omdat ik zelf gewerkt op een cruiseschip, of misschien ook wel:) Ik weet hoe hard er gewerkt wordt en ik weet hoe veel sommige gasten zeuren. Als het eten echt heel slecht is vraag dan om de chef of de Maitre d’ en scheld niet de ober de huid vol.

Cruise info 16: koop op de laatste dag die mooie jurk

Als je die mooie jurk heb gezien in de shop wacht dan tot de laatste dag van je cruise. Grote kans dat ie dik afgeprijsd in de etalage hangt:) Op de laatste dag willen ze zoveel mogelijk nog verkopen dus zijn er grotere kortingen.

Cruise informatie 17: Doe een spa dag op een havendag

Het is je misschien bekend dat de spa op een crusieschip supermooi is, heel relaxend maar dat de behandelingen soms wel wat aan de prijs zijn en niet inclusief. Ga dan op een dag dat het cruiseschip in een haven ligt die je eigenlijk niet hoeft te zien naar de spa.

Het is je misschien bekend dat de spa op een cruiseschip supermooi is, heel relaxend maar dat de behandelingen soms wel wat aan de prijs zijn en niet inclusief. Ga dan op een dag dat het cruiseschip in een haven ligt die je eigenlijk niet hoeft te zien naar de spa.

Dikke kans dat je dan ook hier een grote korting kan krijgen op je heerlijke massage. Op havendagen zaten we te springen om gasten en waren we al blij als er één kwam. Ja, en die kreeg dan ook vaak korting! Lees hier meer over de spa @ Seabourn waar ik gewerkt heb.

Cruise informatie 18: de bestemmingen zijn nooit zeker

Toen ik op de Seabourn Sojourn werkte gingen we de wereld rond en eindelijk waren we dan bij de Cook eilanden( vlakbij Nieuw Zeeland). Hier was ik ooit geweest en ik keek er zo naar uit om nu met het cruiseschip dit mooie tropische eiland weer te mogen bekijken.

Maar helaas, s’ochtends galmt door de luidsprekers dat door het hele slechte weer het te gevaarlijk was om te tenderen( met de aparte bootjes naar de wal omdat er geen aanlegsteiger is) en dus de haven op de Cook eilanden werd overgeslagen!

Ja, dat is natuurlijk niet leuk maar voor de veiligheid van de gasten natuurlijk veel beter. Het kan dus zo maar gebeuren dat door slecht weer jouw favoriete bestemming word overgeslagen. No money back is de policy van de cruisemaatschappijen. Houd hier dus altijd gewoon rekening mee!

Cruise informatie 20: Waarom juist wel cash meenemen aan boord?

Overal lees ik dat je geen contant geld meer nodig hebt aan boord. Dat is tot zo verre waar dat je je cruise niet cash hoeft af te rekenen( die heb je immers al betaald). De drankjes en alles wat je extra koopt en eet wat niet is inbegrepen wordt op je cruisekaart bijgeschreven en op het eind van je cruise kan je dat met je credit kaart betalen. Easy. MAAR:

  • In het casino moet je met contact geld betalen. Let op Hapag Lloyd en Ponant hebben geen casino. En de casino’s zijn trouwens alleen open buiten zoveel km van de wal( in internationale wateren), dus niet op havendagen.
  • Het is leuk om een paar dollar op zak te hebben om aan je roomsteward te geven voor het dragen van je keizware koffer, of die lieve serveerster die precies nog weet hoe jij heet en hoe jij je koffie drinkt:)
  • En het is handig om cash dollars te hebben om te wisselen met je roomsteward in de lokale betalingseenheid. Het handigst is om gewoon wat briefjes van 10 of 1 dollar bij je te hebben.

Cruise informatie 22: Zet je telefoon in vliegtuigstand of uit

Het lijkt heel leuk om even een what appje te sturen naar je vrienden of je ouders maar dat kan mega veel geld kosten vanaf volle zee. Internet werkt dan via satelieten en de verbinding is duur. Zet daarom je mobiele telefoon gewoon uit op je cruise of in vliegtuigstand zodat je internetprovider geen roamingkosten kan berekenen.

Vertel je vrienden en ouders dat je op cruise bent en alleen via email te bereiken bent! Gebruik de computers aan boord om een mailtje te sturen als je geen laptop mee wilt nemen. Nog beter: vraag je roomsteward naar de beste internetcafes aan wal! Dit is vaak goedkoper en je kan op je gemak je emails sturen.

Er is tegenwoordig bijna overal wifi aan boord, ook in de staterooms waar je met je laptop verbinding kan maken met internet. Let op: Dit is vaak niet inbegrepen in de cruise prijs. Er zijn speciale internetpakketen, de kosten zijn verschillend per cruisemaatschappij.

Cruise informatie 23: Hang je handdoek niet op de reling van je balkon

Je zit op een cruiseschip daarom is het handig als je je handdoek niet over de reling van je balkon hangt! Als het een beetje waait ( wat het bijna altijd doet), dan ben je je handdoek kwijt! Dat brengt mij bij cruise informatie 24:

Cruise informatie 24: Ga niet op de reling van het balkon zitten!

Het gebeurt helaas nog steeds en ik heb het ook gezien dat mensen voor de lol even op de reling van het balkon gaan zitten. Doe het NIET! Het cruiseschip hoeft maar net even te schommelen en daar ga je de volle zee in! Niet leuk. Niet doen dus.

Cruise informatie 25: Drink niet teveel alcohol

Ik ga je niet vertellen dat je geen alcohol mag drinken maar let op bij heel veel alcoholgebruik. Er gebeuren helaas nog steeds ongelukken op een cruiseschip dat mensen overboord vallen als gevolg van overmatig alcoholgebruik! Drink met mate:)

Hopelijk heb je genoeg cruise informatie voor het boeken van een mooie cruise. Heb ik iets gemist of wil jij wat toevoegen? Laat een reactie hieronder achter of mail mij op eveline@debestecruisegids.nl. Klik hieronder voor een leuke cruise!

Wil je nu zelf een mooie cruise boeken?

uitgelichte afbeelding: DocLawson via Pixabay.

Wat Zijn 10 Mooie Cruise Havens Die Jij Niet Mag Missen?

Vul je naam en emailadres in en ontvang Gratis en direct een prachtig PDF met 10 mooie havens in je postvak. Geschreven i.s.m. Captaincruise! Tevens ontvang je 1 x per 2 weken een mail met interessant cruise nieuws en leuke aanbiedingen. PS: wij houden ook niet van spam. Je emailadres is veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *