Cruise door het Panamakanaal

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Inhoudsopgave

Iets wat ook zeker op je lijstje van favoriete cruises moet komen is een cruise door het Panamakanaal. Ja, ik weet het het lijstje wordt erg lang op deze manier. Tijd dus om een cruise te boeken, bv een mooie cruise door het Panamakanaal. Maar lees eerst even wat je allemaal voor moois kan verwachten.

Wat is het Panamakanaal?

Cruise door het Panamakanaal
Foto:Pixabay

Het Panamakanaal verbindt de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan op ongeveer het smalste stuk van Noord, Midden en Zuid Amerika. Dit is bij Panama.

Het Panamakanaal is gemaakt zodat de schepen niet meer om het zuidelijkste stuk van Zuid Amerika heen hoeven te varen om naar de andere kant van Amerika te komen. Dit scheelt een hoop tijd.

Veel vrachtschepen maar ook cruiseschepen maken daarom gebruik van het Panamakanaal. Het mooie van een cruise is o.a. dat je met het cruiseschip door de vele sluizen gaat en dat is best indrukwekkend!

Waarom maak je een cruise door het Panamakanaal op een middelgroot of klein cruiseschip?

Omdat in 2016 de sluizen verbreed, verdiept en verlengd zijn kunnen er grotere schepen en ook meer schepen per dag( 50) door het Panamakanaal. De maximale lengte van een schip is nu 366 meter, de breedte is 49 meter en de diepgang is 15 meter.

Ook is het waterniveau van het Gatun meer verhoogd tot 27,1 meter waardoor er meer water beschikbaar is voor alle sluizen. ( Bron: Deingenieur.nl). Hierdoor is het uitzicht vanaf het Gatun meer over de sluizen omlaag nog mooier:)

Het nadeel is wel dat de echte supergrote cruiseschepen kunnen daarom geen cruise door het Panamakanaal kunnen maken maar de middelgrote en kleine zeker wel. Zelf heb ik op de Seabourn Sojourn 2 maal een cruise mogen maken door het Panamakanaal. Wat natuurlijk erg mooi was!

Waarom een cruise door het Panamakanaal?

 • Het is een geweldig mooie ervaring om dit geweldige bouwwerk te zien en er doorheen te varen. Totaal duurt een doorvaart tussen de 8 en 11 uur. Hoe een groot cruiseschip door de sluizen word geleid met aan elke kant misschien maximaal soms maar een paar centimeter ruimte. Vakwerk door de crew van het schip en de mensen aan de wal natuurlijk. Wist je dat op een cruise door het Panamakanaal de kapitein de volledige verantwoording moet afgeven aan de mensen aan de wal? Dit omdat het schip wordt voortgetrokken en geduwd en eigenlijk al het werk aan land gebeurd.
 • En dan natuurlijk het uitzicht. Langs het hele Panamakanaal zie je de mooiste natuur van Panama, van jungle tot kleine vissersdorpjes. En natuurlijk niet te vergeten het uitzicht over de sluizen en/of het Gatunmeer. Door het enorme hoogteverschil ( 27 meter) is dit geweldig mooi!
 • En je vaart natuurlijk op een cruise door het Panamakanaal aan de westkant onder de Bridge van Americas!! Dit is de brug die Noord en Zuid Amerika met elkaar verbind en die snelweg heet de PanAmericana Highway.
Cruise door het Panamakanaal
De Bridge of Americas. Foto:Pixabay.Ron01

Waar vertrek je voor een cruise door het Panamakanaal?

Er zijn verschillende mogelijkheden om met een cruise door het Panamakanaal te varen. Er zijn cruises die bijvoorbeeld beginnen in Florida( Fort Lauderdale) en eindigen aan de westkust van Noord Amerika( San Diego) en andersom heb je ze ook.

Ook zijn er cruises die bv vertrekken in Tampa( Florida), een rondje Caribbean maken en één dag door het Panamakanaal cruisen, en dan weer terug gaan naar Florida. Dus deze gaan niet helemaal door tot aan de westkust. Belangrijke vertrekhavens voor een cruise door( of gedeeltelijk in) het Panamakanaal zijn:

 • Fort Lauderdale
 • San Diego
 • Tampa( Florida)
 • New York
 • San Francisco
 • Miami
 • Los Angeles

Voorbeeld van een mooie cruise door het Panama kanaal

 • Een 12 daagse cruise met Norwegian Cruise Lines.
 • Je vertrekt in Miami en komt o.a. in: Cartagena, Colon,Panamakanaal, Puerto limon en Costa maya. Je eindigt deze bijzondere cruise ook in Miami.
 • Op deze cruise vaar je niet helemaal door het Panamakanaal maar kan je wel in Colon aan land om deze mooie stad te bekijken!
 • Dit is een voorbeeld. Kijk hieronder bij de cruise aanbieders voor mooie cruises.

Welke cruisemaatschappij moet ik hebben?

Er zijn meerdere cruisemaatschappijen die door of in het Panamakanaal varen. Aida, Azamara Club Cruises, Carnival, Celebrity, Costa, Disney Cruises, Holland America Line, Norwegian Cruise Line, Princess Cruises, Regent of the Seas, Royal Caribbean, Seabourn en Silversea. Het hangt dus een beetje van je eigen smaak en budget af welke je kiest.

Zelf een mooie cruise zoeken naar het Panamakanaal?

Wil je zelf een mooie cruise uitzoeken? Als het goed is kom je met onderstaande linkjes al bij de cruises naar het Panamakanaal. Zo niet kies als bestemming Panama, Panamakanaal of Midden en Zuid Amerika en kies een mooie cruise uit! Veel plezier!

Uitgelichte afbeelding: Spalla67.Pixabay. Het Panama kanaal.

Wat Zijn 10 Mooie Cruise Havens Die Jij Niet Mag Missen?

Vul je naam en emailadres in en ontvang Gratis en direct een prachtig PDF met 10 mooie havens in je postvak. Geschreven i.s.m. Captaincruise! Tevens ontvang je 1 x per 2 weken een mail met interessant cruise nieuws en leuke aanbiedingen. PS: wij houden ook niet van spam. Je emailadres is veilig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *