Wat zijn de hoogtepunten van een Alaska cruise?

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Inhoudsopgave

Wat doe jij als je een beer tegenkomt op je Alaska cruise? Dat en nog veel meer lees je hier! Als je ook nog de allermooiste natuur wilt aanschouwen, denk aan walvissen, orca’s, gletsjers, dolfijnen, beren, de hoogste berg van de Verenigde Staten en nog veel meer wonderschone natuur? Dan mag je doorlezen en je alvast voorbereiden op een mooie Alaska cruise, de mooiste cruise van je leven misschien wel!

Ook info over enkele belangrijke cruisehavens zoals Seward en Whittier(Anchorage) waar sommige Alaska cruises vertrekken kan je hier vinden én ook vind je hier natuurlijk de andere super mooie redenen waarom jij een Alaska cruise niet mag missen. (Update: 22 april 2021).

Waar ligt Alaska?

Alaska cruise
Juneau, de hoofdstad van Alaska. Foto: Dmmkdcm via Pixabay

Alaska ligt ten westen van Canada. Deze staat van de VS grenst in het oosten aan Canada en verder is Alaska omringt door zee. De Beringzee ligt ten westen, de grote oceaan ten zuiden en de noordelijke ijszee ten noorden van Alaska. Alaska is de grootste staat van de VS ( 42 x zo groot als NL) en en er wonen maar 800.000 mensen. Naast de mensen wonen er een heleboel dieren!

Nu heb je een beetje een idee hoe groot deze staat is. En het overgrote deel bestaat uit overweldigende ruige natuur. De meeste mensen wonen in de steden of in de omgeving van de grote steden zoals Anchorage, Fairbanks en Juneau (de hoofdstad die alleen via schip of vliegtuig te bereiken is !). Er zijn natuurlijk ook verspreid nog kleine dorpjes, sommige waar zelfs cruiseschepen ook aanleggen zoals Seward.

Wat is de beste reistijd voor een Alaska cruise?

Dat is de zomer in NL. Dus de maanden juni, juli en augustus zijn het beste omdat het dan in Alaska ook zomer is en het langste licht is en de temperaturen ook het hoogst zijn. Er zijn  ook expeditiecruises naar Alaska en die gaan ook weleens nog in september/oktober.

Waar vertrekt je Alaska cruise?

De meeste Alaska cruises vertrekken in:

 • Seattle (VS) of
 • Vancouver (Canada).
 • Anchorage. Dit is de hoofdstad van Alaska. De cruiseschepen vertrekken echter vanuit Seward of Whittier, allebei cruisehavens in de buurt van Anchorage. Zie verderop voor meer info!
 • En er zijn ook cruises naar Alaska die in San Francisco of Los Angeles  vertrekken

Info cruise terminal Seward, Anchorage, Alaska

De cruise terminal Seward verdient wat meer uitleg omdat deze cruisehaven vaak wordt gebruikt door cruise maatschappijen met vertrek Anchorage. Dus als je denkt dat je uit Anchorage vertrekt met je cruise, dan kan het zo zijn dat je dus uit Seward vertrekt, zo’n 200 km  van Anchorage.

Nu denk je misschien ohjee, maar dat is absoluut geen probleem. Want veel cruisemaatschappijen bieden een shuttle service aan van het internationale vliegveld in Anchorage naar de cruise haven in Seward voor je Alaska cruise. En je kan ook heel gemakkelijk op eigen houtje bij de cruise terminal komen!

Hoe kom je bij de cruise terminal Seward op eigen houtje?

Om bij de cruise terminal Seward te komen is erg makkelijk, er zijn verschillende opties.

 • De trein vanuit Anchorage is ongeveer 3 a 4 uur en de prijzen zijn vanaf 105 $. En het is meteen een mooie manier om de omgeving goed te zien!
 • Zelf een auto huren maar dan moet je wel je auto in Seward laten staan voor  de tijd van de cruise(er is een parkeerplaats  voor max. 7 dagen voor 10 $ per dag) of weer inleveren bij Hertz in Seward. Maar let op dat “one way car rentals” vaak duurder zijn.
 • Ook een andere optie is met de bus! Er is een hele goede busverbinding met Seward vanuit Anchorage (vertrek Egan Center) en is goedkoper en korter dan de treinreis!

Adres cruise terminal Seward

Het adres van de cruise terminal Seward is: Dale R. Lindsey Alaska Railroad Intermodal Facility, 913 Port Avenue, Seward, AK99664.

Wifi cruise terminal Seward

Er is geen WIFI in de cruise terminal dus als je nog wat wilt doen op het internet, dan kan dat in bv. één van de cofffeeshops in Seward of het Alaska Sealife Center.

Bagage depot cruise terminal Seward en treininfo

Als je met de trein vanuit Anchorage aankomt om 11.00 am dan je genoeg tijd om in te checken op je cruiseschip. Stel je vertrekt vanuit Seward naar Anchorage en je wilt met de trein dan vertrekt die s’avonds en kan je je bagage in het bagagedepot van de treinhal plaatsen vanaf 10 am (dit is s’ ochtends).

Je kan dan namelijk al inchecken voor de trein en dus ook je bagage tijdelijk even in het bagagedepot plaatsen. Dan heb je mooi je handen vrij en kan je nog van de omgeving en het dorpje (bv. Sealife Center) genieten die dag.

Info cruise terminal Whittier, Anchorage, Alaska

Ook kan het dus gebeuren dat je op je Alaska cruise vanuit Whittier vertrekt als er staat Anchorage als vertrekpunt. Oa Princess cruises heeft cruises vanuit Anchorage waar je dan uit Whittier vertrekt. Geen probleem, wanneer  je je Alaska cruise boekt(ook online) staat dit gewoon in je boekingsgegevens.

Whittier is eigenlijk maar een heel klein dorp want er wonen maar 200 mensen! Maar er is dus wel een cruisehaven! Er is 1 heel leuk hotel/pension voor als je eerder wilt komen of langer wilt blijven en er zijn natuurlijk wat kleine restaurantjes en eettentjes in het dorp vlakbij de cruise terminal. Ook is er een kleine supermarkt.

Hoe kom je in de cruise terminal van Whittier?

Eigenlijk is het heel makkelijk om in de cruise terminal Whittier te komen. De afstand van het internationale vliegveld Anchorage naar Whittier is ongeveer 100 kilometer. Whittier ligt aan een waanzinnige mooie baai en het is absoluut geen ramp om daar je cruise te moeten beginnen.

Als je geen gebruik wilt maken van de shuttle bus van de cruisemaatschappij, en je op eigen houtje naar de cruise terminal wilt, dan zijn er net zoals bij Seward weer enkele opties.

 • Zelf een auto huren en parkeren in de betaalde parkeergarage in Whittier(80 $ voor een weekcruise, accepteren geen American Express, wel cash en andere kaarten). er is een Avis in Whittier, auto’s huren gaat alleen op reservering.
 • De trein nemen vanaf Anchorage, een mooie tocht van ongeveer 3 uur en je komt rond 12.00 aan. Tijd genoeg dus om in te checken voor je cruise(cruises in Whittier vertrekken meestal rond 20.30).Een enkeltje kost ongeveer 80 $.
 • Ook kan je de bus nemen vanuit Anchorage, dit duurt 2 uur en is ook een super goede en makkelijke manier om bij de cruise terminal in Whittier te komen. Bussen vertrekken vanaf het Anchorage museum om 3.00 pm.

Adres, bagage, wifi etc in cruise terminal Whittier

Het adres van de cruise terminal Whittier is: Whittier Cruise Ship Terminal, West Camp Road, Whittier, Alaska 99639.

Er is geen Wifi in de cruise terminal en er zijn weinig zitplaatsen voor als je moet wachten. Als je je bagage wilt plaatsen in een depot dan kan dat bij Lazy Otter Charters, 5 minuten lopen van de cruise terminal.

Wat zijn de hoogtepunten van een Alaska cruise?

De hoogste berg spotten vanuit Seward

Alaska cruise
Denali. Foto: Kerstin Kaufman via Pixabay

Dit kleine vissers dorpje is het oudste dorpje van Alaska en ligt middenin de mooie en ruige natuur. Het word omringt door gletsjers, groene wouden, alpenweiden, bergen met besneeuwde toppen en grenst aan verschillende mooie nationale natuurparken. Cruise terminal Seward ontvangt ook regelmatig grote cruiseschepen in de oude haven.

Het Kenai Fjords National Park & Exit Glacier. Dit nationale park heeft veel mooie gletsjers en ijsvelden waar je met een wandeling kan komen. Ook vind je hier de Denali, de hoogste berg ( 6194 meter) van Noord Amerika. Dit is absoluut de moeite waard. Het information Center is open van eind mei tot begin september. Er zijn ook wandelingen onder begeleiding van een gids vanuit dit center.

Het Alaska Sealife Center waar gewonde of zieke zeedieren worden opgevangen en teruggezet zodra ze beter zijn. Ook worden er onderzoeken gedaan en zijn er educatieve programma’s beschikbaar voor bezoekers. Je kans om een inktvis, zeeleeuw, papagaaiduiker of andere bijzondere vogels van dichtbij te zien!

Hubbart Glacier op een Alaska cruise

Nog een hoogtepunt van je Alaska cruise is de Hubbart Glacier! Dit is de langste in zee eindigende gletsjer van Alaska en op je Alaska cruise vaar je er langs en kom je heel dichtbij! De gletsjer is 120 km lang van de oorsprong tot waar die in zee eindigt, bij Disenchantment Bay.

Wat zijn nog meer leuke stadjes waar je aanlegt op een Alaska cruise?

Naast Seward wat ik bij nummer 1 heb beschreven heeft Alaska natuurlijk nog meer leuke stadjes waar je op je Alaska cruise aanlegt. Juneau, Skagway en natuurlijk Anchorage, een wat grotere stad in Alaska.

De “Salmon Capital Of The World”.

Ketchikan staat bijvoorbeeld bekend als de “Salmon Capital Of The World”. Er is een hele mooie Trolley tour die s’ochtends begint en als je cruiseschip in de ochtend aankomt, kan je die dus mooi even meepikken:) Wat is er te zien op je Trolleytour.

 • De gezellige nauwe straatjes van Ketchikan en het City Park
 • Ketchikan Creek
 • Married man’s Trail
 • Saxman waar veel mooie totempalen te bewonderen zijn
  en
 • Creek Street, ooit het Red Light Districht van Ketchikan!
  plus verhalen van de chauffeur die alles weet en vertelt over dit leuke stadje! Wil jij deze leuke en snel uitverkochte excursie boeken? Klik dan hier!

Ook vind je in Ketchikan gezellige restaurantjes, galerijen en in het Cape Fox Lodge Hotel kan je een verzameling  “Alaskan Native” gebruiksvoorwerpen bewonderen. In alle dorpjes en stadjes kan je ook veel zien en leren over de “native”bevolking, in galerijen of in musea, of gewoon op straat!

Juneau de hoofdstad van Alaska, waar je naast de mooie natuur ook vele musea in de stad zelf hebt over de rijke geschiedenis van de plaatselijke bevolking.

In Skagway volg je in de sporen van de goudzoekers, die hier aan land kwamen in de Goldrush periode.

Anchorage is een grote stad waar ongeveer de helft van de bevolking van Alaska woont en waar het in de zomer 19 uur lang licht is! Hier heb je ook een verscheidene mooi musea, waaronder het Anchorage Museum of History & Art met een speciale afdeling voor kinderen, het Imaginarium, een wetenschapsmuseum en het Fourth Avenue Theater, wat een museum en souvenirwinkel is nu.

” Spot Wildlife “o.a. beren in Homer

Alaska cruise
Een beer in Alaska. Foto: Orna Wachman via Pixabay

Een Alaska cruise is dé manier om veel wildlife te spotten zoals orca’s, walvissen, bultruggen, zee otters, zeeleeuwen, arenden en nog veel meer! En dat allemaal als je door de mooie wateren rondom de kust van Alaska vaart. Maar er is nog meer Wild life te spotten! Wat dacht je van beren?

In Homer, ook een klein stoer stadje in Alaska waar cruiseschepen aanleggen, kan je in de zomer op beerexcursie. Tijdens een wandeling door het nationaal park in de buurt heb je al kans dat je een beer ziet! De omgeving van Homer is echt voor de doorgewinterde natuurliefhebber.

Wat je in Homer allemaal kan doen en zien?

 • Wandelen. bezoek het Alaska Islands & Oceans Visitor Center voor info over makkelijke en moeilijke wandelingen vanuit Homer. Een mooie manier om allerlei wildlife te zien zoals konijnen, vossen, elanden en stekelvarkens.
 • Kajaken in het Kachemalk Bay State Park. Aan het eind van de pier in Homer zijn verschillende aanbieders van kajaktours in dit mooie nationaal park vlakkbij Homer.
 • Ga op een “clamming expedition” oftewel mossels opgraven in Cook, een uur ten noorden van Homer.
 • Een beerexcursie kan je boeken in Homer zelf. Belangrijke vraag is of er zalmtrek is in de rivieren, Dan is de kans nl heel groot dat je een beer spot. Is er geen zalm in de rivier dan is de kans veel kleiner en kan je mss beter wat anders leuks gaan doen.
 • In het Pratt museum kan je de geschiedenis van Homer, de inwoners en de Kachemak Bay regio zien.

Ook belangrijk: Wat doe je als je een beer tegenkomt?

En stel je maakt een mooie wandeling of je bent op een beerexcursie en je komt een beer tegen. Wat doe je? Ten eerste als de beer jou niet ziet dan is er niks aan de hand. Loop rustig achteruit, uit het zicht van de beer. Als je de beer jou wel ziet zijn hier wat tips en ook voorzorgsmaatregelen die je moet weten voor je gaat wandelen:

 • Zorg dat je niet alleen gaat wandelen maar in een groep. Zing, praat, maak lawaai zodat beren je horen. Beren zijn in principe bang voor mensen.
 • Draag geen eten bij je, beren hebben een goede neus en komen op eten af.
 • Als je een beer ziet, die op je afkomt loop dan rustig achteruit, wees zelfverzekerd en praat rustig tegen de beer.
 • Let goed op dat je niet tussen de moeder beer en haar pups komt te staan.
 • Je kan van te voren beer (pepper)spray kopen. Dat is in Homer te koop voordat je op beerexcursie gaat en eventueel gebruiken in geval van nood(hopelijk niet!).
 • Boek een berenexcursie met een ervaren gids en ga niet zelf op pad! Ook hiervoor kan het Homer Visitor Centre je mee helpen. Adres: 201 Sterling Highway, Homer.

De overweldigende mooie natuur op een Alaska cruise

Misschien overbodig om te zeggen, maar de alles omvattende overweldigende natuur die je zal zien en ontdekken is natuurlijk ongelooflijk mooi! Daarom maak je denk ik ook een cruise naar Alaska toch?

De Hubbard gletsjer die ik eerder noemde is natuurlijk heel indrukwekkend. Maar je vaart door nog meer fjorden met de mooiste beboste bergen bijvoorbeeld in de Inside Passage en de Tracy Arm waar je ook kan genieten van besneeuwde bergtoppen, watervallen en nog meer gletsjers.

Wil jij zelf een Alaska cruise maken?

Uitgelichte afbeelding: een cruiseschip van Celebrity Cruises in Alaska. Michelle Raponi via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *